Bogat in vitamine din complexul B, dar si in carbohidrati cu absorbtie lenta si acizi grasi omega, dovleacul devine un excelent aliment pentru sanatatea creierului si a sistemului nervos. Dovleacul este astfel indicat celor care dau examene sau traverseaza o perioada de suprasolicitare intelectuala, dar si persoanelor cu tulburari nervoase, tulburari de memorie, insomnie sau chiar afectiuni ale nervilor periferici, cum se intalneste in cazul neuropatiei diabetice sau in cazul celor cu afectiuni hepatice.
Pentru persoanele cu anemie, este recomandat sa consume atat dovleac, cat si seminte, aducand astfel organismului un aport suficient de acid folic si vitamina B12.
Branza de soia sau tofu, asa cum mai este cunoscut acest aliment vegetarian, poate fi o alternativa foarte sanatoasa pentru aportul tau zilnic de proteine. Daca vei consuma regulat branza obtinuta din boabele de soia, iti vei reduce nivelul de colesterol rau din organism si iti vei diminua chiar si riscul de a dezvolta numeroase forme de cancer.
Fitoestrogenii din produsele din soia, precum daidzenul si genisteinul, neutralizeaza actiunea estrogenului biologic. Tot acesti izoflavoni sunt asociati cu inhibarea reducerii densitatii osoase in zona lombara in perioadele perimenopauzei si postmenopauzei. In plus, oamenii de stiinta au descoperit ca substantele din tofu si alte alimente pe baza de soia pot creste densitatea minerala la nivelul coloanei vertebrale.
Rulada cu dovleac si tofu
Ingrediente:
» 1 kg dovleac placintar, curatat de coaja si de seminte
» 1 ½ linguri de ulei de masline, plus inca o cantitate mica pentru uns foile
» 300 g tofu scurs si tocat mare
» ½ cana (50g) parmezan ras
» 4 cepe verzi, feliate subtire
» 5 fire de marar, tocate marunt
» Piper negru, proaspat macinat
» 6 foi de placinta
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la 200 de grade C.
Captuseste o tava de copt cu hartie de pergament.
Taie dovleacul in cuburi de 2 cm. pune-le intr-un castron mare, adauga 1 lingura de ulei si amesteca bine.
Intinde dovleacul pe tava pregatita si coace-l 20- 25 de minute sau pana ce este rumenit si fraged.
Transfera jumatate din dovleacul copt, toata cantitatea de tofu si jumatate de parmezan intr-un blender si proceseaza-le pana cand obtii o pasta omogena.
Toarna aceasta pasta intr-un castron mare. Adauga restul de dovleac, ceapa verde si mararul, asezoneaza-le cu piper si amesteca usor.
Tapeaza o tava cu hartie, asterne o foaie de placinta si unge-o cu putin ulei. Aseaza deasupra alta foaie, unge-o si pe aceasta. Repeta cu restul foilor de placinta.
Intinde mixura de dovleac de-a lungul uneia dintre laturile mari ale foilor, lasand 5 cm pana la margine. Ruleaza cu grija o data, apoi pliaza spre interior lateralele si continua rularea, inchizand inauntru umplutura.
Pune ruloul pe tava pregatita. Unge-l cu restul de ulei si presara pe deasupra parmezanul ramas.
Coace-l 20- 25 de minute sau pana cand foile arata aurii si crocante.
Pofra buna!
Niciun comentariu