Clementina este un fruct dulce, plin de beneficii nutritionale

0

Clementinele ofera o usurare a problemelor digestive, o mai buna sanatate cardiovasculara, un sistem imunitar puternic si un echilibru optim de electroliti in organism. Elementele nutritive prezente in clementine contribuie la construirea oaselor puternice si la sustinerea contractiei si relaxarii musculare. In plus, moleculele bioactive prezente il fac un fruct benefic impotriva cancerului si contribuie la mai buna functionare a creierului.
Clementinele sunt fructele rezultate din incrucisarea unei portocale si o mandarina. Acest fruct a fost descoperit la inceputul secolului al XX-lea de un misionar francez si de atunci a castigat o mare popularitate. Productia majora de clementine se afla in Maroc si in Spania.
In afara de faptul ca sunt apreciate pentru gustul lor dulce, clementinele ofera o gama completa de beneficii pentru sanatate.
Clementinele contin proteine, tiamina (vit. B1), riboflavina (vit. B2), niacina (vit. B3), acid pantothenic (vit,. B5), vitamina B6, acid folic (vit. B9), vitamina C, E, calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu si zinc. Clementinele sunt o buna sursa de componente bioactive, cum ar fi limonoidele, flavonii si glicozilatii. In plus, acestea ofera foarte putine calorii.
Ingrijirea pielii
Datorita cantitatii semnificative de vitamina C, clementinele sunt foarte bune pentru piele. Studiile stiintifice au validat rolul vitaminei C in sinteza colagenului, o componenta structurala vitala pentru mentinerea pielii sanatoase. Proprietatile antioxidante ale vitaminei C prezente in clementine ajuta la protejarea pielii impotriva daunelor provocate de radiatiile UV si ajuta la revitalizarea pielii imbatranite. In plus, ajuta la reducerea formarii ridurilor, repara pielea deteriorata si ajuta la mentinerea sanatatii si tineretii pielii.

Sanatatea creierului
Cu o sursa bogata de acid folic, consumul regulat de clementine se poate dovedi util in functionarea normala a creierului si in reducerea depresiei. Continutul de folat prezent in clementine este valoros in timpul sarcinii, protejand copiii nenascuti impotriva defectelor tubului neural.
Sporeste imunitatea
Consumul de citrice, cum ar fi clementinele, ajuta la imbunatatirea capacitatii de combatere a bolilor si la intarirea imunitatii. Un sistem imunitar puternic ajuta la prevenirea aparitiei unei serii de infectii si ajuta la reducerea severitatii altor boli. Acest lucru se datoreaza abundentei vitaminei C si a altor fitonutrienti din clementine, care asigura o protectie antioxidanta impotriva actiunii daunatoare a radicalilor liberi.
Intarirea oaselor si muschilor
Clementinele contribuie, de asemenea, la mentinerea oaselor puternice si sanatoase, datorita prezentei continutului de calciu si fosfor.
Ajutor in digestie
Clementinele sunt o sursa buna de fibre, care faciliteaza digestia. Aceste fibre ajuta la absorbtia nutrientilor din alimente.
Imbunatateste sanatatea cardiovasculara
Clementinele sunt bune pentru inima datorita prezentei potasiului. Consumul acestor fructe ajuta la normalizarea artimiei cardiace sau a batailor neregulate ale inimii si contribuie la mentinerea nivelurilor sanatoase ale tensiunii arteriale si la prevenirea hipertensiunii arteriale.
Proprietati anticanceroase
Includerea fructelor citrice in dieta ajuta la combaterea diferitelor tipuri de cancer. Acest lucru se datoreaza prezentei componentelor anti-cancer, cum ar fi vitamina C si moleculele bioactive puternice (limonoide si quercetin).
Sursa: https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/clementines.html

Niciun comentariu

Nu ratați!