Hrana pe care o consumam poate ajuta la combaterea si prevenirea diferitelor tipuri de cancer care apar datorita diviziunii celulare necontrolate. Este o boala greu de invins, dar care poate fi prevenita. Trebuie sa ai un stil de viata sanatos, cu o alimentatie completa si cat mai naturala.
Usturoi si ceapa
In afara de adaugarea aromelor la alimentele gatite, proprietatile de combatere a cancerului il face un ingredient ideal pentru sanatate. Cercetatorii au constatat ca oamenii care consuma usturoi in mod regulat au un risc redus de a dezvolta diferite tipuri de cancer.
Pe langa proprietatile antivirale si antibacteriene, usturoiul este inzestrat cu actiune anticancerigena, anticoagulanta, antioxidanta, antihipertensiva si antifungica.
Ca si in cazul usturoiului, compusii benefici cu sulf din ceapa sunt eliberati doar daca aceasta este taiata/mestecata, iar temperatura ridicata scade eficacitatea anticancerigena.
In concluzie, beneficiile maxime pentru sanatate se obtin mancand ceapa si usturoi crude, dar bine mestecate, astfel incat compusii sulfurosi eliberati sa poata stimula apararea naturala a organismului si sa incetineasca dezvoltarea tumorilor.
Broccoli
Broccoli are puternice proprietati anti-cancerigene datorita compozitiei complexe de fitonutrienti, compusi cu sulf, vitamine, minerale si fibre. Odata ingerati, glucozinolatii (compusii cu sulf) se metabolizeaza in substante capabile sa combata cancerul.
Tot in broccoli gasim bioflavonoide, indoli, monoterpene, acid fenolic, fitosteroli, precursori de vitamina D, minerale esentiale, vitamina C, betacaroten si acid folic, toate cu efecte benefice asupra sanatatii.
Varza
Varza contine compusi cu sulf, fitonutrienti, vitamina C, acid folic si betacaroten care protejeaza celulele impotriva actiunii nefaste a radicalilor liberi si franeaza cresterea tumorilor canceroase.
Compusii chimici din varza accelereaza metabolismul hormonilor estrogeni si scad riscul de cancer de san, uter sau ovare. Consumul regulat de varza are actiune preventiva pentru cancerul de colon, prostata, uter, plamani, stomac, laringe, datorita concentratiei crescute de antioxidanti, compusi fenolici si flavonoide.
Soia
Un regim alimentar sarac in grasimi animale si alcool si bogat in produse pe baza de soia previne riscul de cancer la san, deoarece furnizeaza organismului estrogeni vegetali care inhiba actiunea estrogenilor umani si le reduc capacitatea de a provoca multiplicarea anormala a celulelor.
Ceai verde
Numeroase studii au demonstrat ca ceaiul verde are efect anticancerigen datorita EGCG, o catechina considerata cea mai puternica substanta impotriva cancerului descoperita pana in prezent. Catechinele impiedica mutatiile ADN-ului celular prin mai multe mecanisme:
· reduc formarea de substante cancerigene in organism;
· intaresc sistemul imunitar;
· incetinesc proliferarea cancerului prin blocarea unei enzime de care celulele canceroase au nevoie pentru a se multiplica.
Ardei gras
Ardeii de culoare intensa (rosu, portocaliu, verde) sunt bogati in bioflavonoide, pigmenti vegetali care previn cancerul si acizi fenolici care impiedica formarea de substante carcinogene.
Ardeii contin steroli vegetali precursori ai vitaminei D, cu efect posibil protector impotriva cancerului. Ardeiul gras este o sursa importanta de betacaroten si vitamina A, substante cu un puternic efect antioxidant, de neutralizare a radicalilor liberi si de crestere a imunitatii organismului.
Rosii
Pentru a te bucura de proprietatile lor curative, consuma rosiile gatite pentru a elibera licopenul, substanta cu proprietati anticancerigene. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Harvard, rosiile au capacitatea de a ne proteja de cancerul de prostata, colon, san, dar si de cel cervical si pulmonar. Licopenul se gaseste si in morcovi, capsune, ardei si piersici.
Ghimbir
Ghimbirul ucide celulele canceroase. Dr. Schreiber recomanda folosirea chimbirului proaspat ras peste o salata de legume. Trebuie doar sa te obisnuiesti cu gustul ghimbirului.
Curcuma
Curcuma curata sangele si inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Este un condiment de culoare galbena pe care il gasiti in magazinele naturiste. Ca sa fie absorbit de organism trebuie amestecat cu piper negru, dupa cum recomanda Dr. Schreiber: amesteca 1/2 lingurita pudra de curcuma cu 1 lingurita de ulei de masline si un varf de cutit cu piper negru si adauga la salate, supe, mancaruri.
Vin
Consumat in cantitati moderate, vinul rosu in special, pastraza proprietati de la strugurii din care este facut si este foarte sanatos. Din ce in ce mai multi medici recomanda un pahar de vin pe zi pentru prevenirea cancerului si pentru o mai buna circulatie a sangelui.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Niciun comentariu