10 efecte negative ale consumului excesiv de apa (Hiponatremie/intoxicaţie cu apă)- tratare și prevenire

0

Apa este esențială pentru sănătatea și bunăstarea ta. Dar consumul excesiv (suprahidratare) poate duce la intoxicație cu apă. Acest lucru, la rândul său, poate duce la hiponatremie și afectarea funcției creierului. Care sunt simptomele intoxicației cu apă? Poate fi inversat?
Ce este intoxicația cu apa?
Intoxicația cu apă, cunoscută și sub numele de suprahidratare sau intoxicație cu apă, este o afecțiune care pune viața în pericol, cauzată de consumul excesiv de apă. Se caracterizează prin dezechilibru electrolitic sau concentrație scăzută de sodiu în sânge (mai puțin de 135 mEq / L), cunoscută sub numele de hiponatremie.
Simptomele intoxicației cu apă sunt confuzie, greață, vărsături, cefalee și dezorientare. Cazurile severe de intoxicație cu apă pot duce, de asemenea, la comă sau clar la moarte. Mai jos sunt enumerate 10 efecte secundare ale consumului de prea multă apă.
10 efecte secundare ale consumului excesiv de apă
🚰 Provoacă hiponatremie
Hiponatremia este o scădere a nivelurilor de sodiu sub 135 mEq / L ser din sânge. Se întâmplă din cauza suprahidratării rapide. Sodiul este o sare importantă care ajută la semnalizarea celulară și la alte funcții ale corpului. Deci, atunci când nivelul seric de sodiu scade, începeți să simțiți greață, dezorientare, oboseală sau dureri de cap. În cazurile severe, poate duce și la moarte.
🚰 Face ca celulele să se umfle
Când nivelul de sodiu din corpul dumneavoastră scade, apa pătrunde în celulă prin membrana celulară semipermeabilă prin procesul de osmoză. Acest lucru are ca rezultat umflarea celulelor. Umflarea celulelor corpului (inclusiv a creierului) provoacă leziuni grave țesuturilor musculare, organelor și creierului.
🚰 Poate provoca diaree
Suprahidratarea poate duce la diaree severă și transpirații prelungite. Este cauzată de hipokaliemie sau de scăderea ionilor de potasiu. Echilibrul dintre ionii de potasiu intercelulari și extracelulari este împiedicat atunci când beți prea multă apă. De fapt, o simplă modificare de 1% a distribuției ionilor de potasiu poate duce la o schimbare enormă de 50% a concentrației ionilor de potasiu din plasmă.
🚰 Afectează creierul
Hiponatremia sau cantitatea scăzută de sodiu din sânge poate determina creșterea umflăturii creierului. Acest lucru, la rândul său, duce la dizabilități de vorbire, dezorientare, instabilitate la mers, psihoză și chiar moarte.
🚰 Suprasolicită Inima
Suprahidratarea poate duce la insuficiență cardiacă la persoanele supuse dializei. Inima îndeplinește funcția vitală de pompare a sângelui prin întregul corp. Când consumi prea multă apă, crești volumul de sânge din corpul tău. Volumul crescut de sânge exercită o presiune inutilă asupra vaselor de sânge și a inimii. De asemenea, uneori poate duce la convulsii.
🚰 Supraîncărcă rinichii
Consumul excesiv de apă poate provoca leziuni renale acute (AKI). Aportul ridicat de apă scade, de asemenea, nivelurile plasmatice de arginină vasopresină, care ajută la păstrarea funcției renale. Consumul excesiv poate pune presiune pe rinichi să funcționeze constant. Rinichii dvs. pot filtra aproximativ un litru de lichid pe oră din corp. Dincolo de asta, trebuie să lucreze mult mai mult pentru a menține homeostazia.
🚰 Urinare frecventă
Urinarea frecventă, să spunem o dată la fiecare 15 minute, poate fi cu adevărat frustrantă, indiferent dacă sunteți acasă, la serviciu sau la școală. Când bei prea multă apă, rinichii funcționează constant. Ca urmare, trebuie să vă grăbiți din nou și din nou la toaletă.
🚰 Prezintă riscul supradozajului cu clor
Clorul este utilizat pentru dezinfectarea apei potabile. Iar dacă bei prea multă apă, poți fi expus unui risc de supradozaj cu clor. Când se întâmplă acest lucru, aveți riscul de a dezvolta cancer de vezică și colorectal.
Semne că bei prea multă apă
🚰 Ai întotdeauna cu tine o sticlă de apă
Purtați întotdeauna o sticlă cu apă oriunde mergeți și o umpleți de îndată ce apa din sticlă se termină? S-ar putea să credeți că sorbirea constantă de apă vă ajută, dar, de fapt, nu este așa. Acesta epuizează electroliții din corpul dvs., ducând la complicații suplimentare.

🚰 Nu ți-e sete, dar tot bei apă
Ați citit undeva că ar trebui să beți 3-4 litri de apă pe zi și ați început să vă forțați să beți această cantitate. Știai însă că mâncarea ta conține și apă? Când te forțezi să bei 3-4 litri de apă pe zi, de fapt bei mult mai mult decât are nevoie corpul tău. Acest lucru ar putea duce la suprahidratare.
🚰 Crezi că urina limpede este un semn de sănătate bună
Continui să bei apă până când culoarea urinei este limpede? Ei bine, semnul unui corp sănătos este urina galben pal. Urina limpede este un indiciu că ai băut prea multă apă și că există un dezechilibru electrolitic în corpul tău.
🚰 Urinezi frecvent ziua și noaptea
Te duci la toaletă la fiecare 30 de minute sau cam așa ceva? Te trezești des noaptea pentru a folosi toaleta? Ar putea fi pentru că sunteți suprahidratat.
🚰 Dureri de cap
Atât suprahidratarea, cât și deshidratarea pot provoca dureri de cap. Când bei prea multă apă, celulele tale se umflă și cresc. De asemenea, celulele creierului dvs. sunt afectate în același mod și creierul începe să împingă craniul. Drept urmare, aveți o durere de cap constantă.
🚰 Te simți rău
Prea multă apă în corpul dvs. ar putea împiedica funcția renală. Aceasta înseamnă că rinichii vor obosi și vor înceta să filtreze apa din corp. Acest lucru duce la senzația de greață și vărsături.
🚰 Umflarea și decolorarea mâinilor, picioarelor și buzelor
Bea prea multă apă poate duce, de asemenea, la umflarea buzelor, mâinilor și picioarelor. Deoarece rinichii nu funcționează corect, corpul dvs. va reține excesul de apă. De asemenea, vă veți îngrășa brusc datorită retenției de apă în organism.
🚰 Experimentezi slăbiciunea musculară
Crampele musculare frecvente și slăbiciunea sunt alte două semne de suprahidratare. Acest lucru se întâmplă deoarece echilibrul electroliților din corp este împiedicat. Pentru a vă menține nivelul de electroliți ridicat, puteți bea apă de cocos în loc de apă.
🚰 Ești obosit
Când rinichii funcționează în mod constant pentru a ajuta la eliminarea excesului de apă, corpul tău este stresat. Acest lucru afectează modul în care vă simțiți în general.
Câtă apă ar trebui să bei pe zi?
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, aportul zilnic de lichide variază și depinde de vârsta, sexul, condițiile medicale și activitatea zilnică a persoanei. Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină recomandă femeilor să bea 2,7 litri de apă totală (din toate alimentele și băuturile), iar bărbații să bea în total 3,7 litri.
Oamenii de știință din Olanda recomandă 2,2 litri de apă pentru femei și 3 litri pentru bărbați pe zi.
Este clar că nu este adevărat că toată lumea ar trebui să bea 3-4 litri de apă în fiecare zi. Trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră și să vă limitați aportul zilnic de apă la maximum 3 litri.
Cum se tratează suprahidratarea sau intoxicația cu apa
Iată cum puteți inversa efectele secundare periculoase ale suprahidratării sau ale intoxicației cu apă:
•Opriți orice aport suplimentar de apă.
•Solicitați asistență medicală dacă nu vă simțiți bine.
•Nu mai luați niciun medicament care provoacă retenție de apă în organism.
•Un medic poate administra sodiu pentru a ajuta la readucerea echilibrului în fluidele corpului.
•Este posibil să vi se administreze diuretice.
După cum se spune, prevenirea este mai bună decât vindecarea. Să aruncăm o privire la următoarele modalități de prevenire a suprahidratării.
Modalități de prevenire a suprahidratării sau a intoxicației cu apa
•Dacă aveți afecțiuni medicale precum diabet sau probleme cu rinichii, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla câtă apă ar trebui să consumați.
•Dacă faceți mișcare regulată, puteți bea 2-4 căni de apă pe oră în timp ce faceți mișcare. Dacă aveți nevoie de mai multă apă, beți băuturi sportive, deoarece conțin electroliți care ajută la echilibrarea sărurilor din corpul dumneavoastră.
Sportivii de anduranță ar trebui să-și măsoare greutatea înainte și după o cursă pentru a determina cantitatea de apă pierdută din corp. Apa pierdută poate fi alimentată fără a risca suprahidratarea.

Niciun comentariu

Nu ratați!