11 cei mai folosiți aditivi alimentari și efectele lor negative asupra sănătății

0

Inițial, alimentele au fost cultivate și mâncate direct dintr-un pământ relativ nepoluat. Pe măsură ce populația lumii a crescut, agricultura a prosperat iar specialitățile comerciale s-au dezvoltat. Au fost elaborate tehnici pentru prepararea și conservarea alimentelor, pentru a face față noilor probleme legate de depozitare. Cu tehnologia avansată, dependența industriei alimentare moderne de prelucrare a aditivilor continuă să crească. Este aceasta o evoluție sau sacrificăm sănătatea noastră din motive de „avansuri” tehnologice?
De zeci de ani industria alimentară a creat în mod continuu noi produse chimice pentru a manipula, a conserva și a transforma alimentele noastre. Cu ajutorul chimicalelor, oamenii de știință pot imita arome naturale sau culoarea pentru a le face să pară mai „naturale” sau „proaspete”.
Acum există chiar „alimente” care sunt produse în întregime din substanțe chimice. Înlocuitorii de zahăr sau bomboanele constau aproape în întregime din ingrediente artificiale. O astfel de manipulare a alimentelor poate avea un efect profund asupra echilibrului organismului nostru.
Aceste alimente bogate în aditivi cu efecte imediate vă pot modifica nivelul de energie sau concentrația mentală, comportamentul sau răspunsul imun. Iar pe termen lung ar putea crește riscul de cancer, boli cardiovasculare și alte afecțiuni degenerative.

Vă prezentăm 11 cei mai folosiți aditivi pe care trebuie să ii evitați si riscurile lor pentru sănătate:
1 – grăsimi hidrogenate: boli cardiovasculare, obezitate
2 – coloranți alimentari artificiali: alergii, astm, hiperactivitate, posibil cancerigen
3 – nitriți și nitrați: aceste substanțe se pot dezvolta în nitrozamine în organism, care pot fi cancerigene
4 – sulfiți (dioxid de sulf, metabisulfite, și altele): reacții alergice și astmatice
5 – zahăr și îndulcitori: obezitate, carii dentare, diabet și hipoglicemie, creșterea trigliceridelor (grăsimi în sânge) sau candidă
6 – îndulcitori artificiali (aspartam, acesulfam K și zaharină): probleme comportamentale, hiperactivitate, alergii și posibil cancerigen. Medicii avertizează împotriva oricărui îndulcitor artificial, mai ales pentru copii și femeile însărcinate.
7 – glutamat monosodic (monoglutamat de sodiu): reacții alergice și comportamentale frecvente, inclusiv dureri de cap, amețeli, dureri în piept, depresie și schimbări de dispoziție
8 – conservanți: reacții alergice, hiperactivitate, posibil cancerigen, unele fiind toxice pentru sistemul nervos și pentru ficat
9 – arome artificiale: reacții alergice sau comportamentale
10 – făina rafinată: calorii cu un conținut scăzut de nutrienți, carbohidrați, modificări ale producției de insulină
11 – grăsimi artificiale: diaree și tulburări digestive
Ceara aplicată pe produsele alimentare (cum ar fi merele) poate conține pesticide sau spray-uri fungicide foarte dăunătoare sănătății.
Sfatul nostru este să citiți cu atenție lista ingredientelor și să evitați pe cât posibil aceste alimente toxice și să încercați să cumpărați fructele și legumele românești.

Niciun comentariu

Nu ratați!