Deficitul de fier – cauze, simptome si remedii

2

Nutritia este elementul de baza al sanatatii noastre generale. Avem nevoie de cantitati adecvate de vitamine si minerale pentru ca sistemele noastre sa functioneze la nivelul optim. Cu un program aglomerat este posibil sa nu putem obtine cantitati adecvate de nutrienti, si asta poate duce la o deficienta care afecteaza sanatatea. Fierul este un astfel de nutrient, foarte important pentru corp.
Fierul si sanatatea
Fierul este un mineral important care indeplineste mai multe functii in organism. Cea mai importanta fiind producerea de globule rosii care transporta oxigenul in corp. De asemenea, permite muschilor sa stocheze si sa utilizeze oxigenul.
Fierul face parte din multe enzime si astfel ajuta la indeplinirea mai multor functii celulare. Enzimele faciliteaza digestia alimentelor si alte reactii importante care apar in organism.
De aceea, fierul este vital pentru sanatatea dumneavoastra si ar trebui sa obtineti doza zilnica recomandata de mai jos:
· 0 – 6 luni: 0.27 mg
· 7 – 12luni: 11 mg
· 1 – 3 ani: 7 mg
· 4 – 8 ani: 10 mg
· 9 – 13 ani: 8 mg
· adolescenti 14 – 18 ani: 11 mg
· adolescente 14 – 18 ani: 15 mg
· barbati adulti: 8 mg
· femei adulte: 18 mg
· femei > 50 ani: 8 mg
· femei insarcinate: 27 mg
· femei care alapteaza: 9 mg
Deficienta de fier
Deficienta de fier este cunoscuta sub numele de anemie. Aceasta conditie este una dintre cele mai frecvente deficiente nutritionale, in special la copii si la femeile aflate in perioada premenopauzei. Aceasta afectiune este caracterizata prin epuizarea stocurilor de fier ale corpului si incapacitatea organismului de a mentine concentratiile normale ale hemoglobinei.
Hemoglobina este o substanta prezenta in celulele rosii din sange, care le permite sa transporte oxigen in tot corpul. Lipsa fierului face ca organismul sa nu poata produce suficienta hemoglobina. Acest lucru are ca rezultat afectarea functionala si de sanatate care poate ataca functiile anumitor organe.
Cauzele deficitului de fier
· Cresterea necesarului de fier
Exista anumite conditii in care oamenii au nevoie de cantitati suplimentare de fier:
– sugarii si copiii mici au nevoie de fier mai mult in comparatie cu copiii mai mari, deoarece se afla in perioada de crestere rapida si uneori devine dificil pentru ei sa obtina suficient fier;
– femeile insarcinate au nevoie de mai mult fier, deoarece sursele lor de fier trebuie sa le serveasca un volum crescut de sange, precum si sa furnizeze hemoglobina pentru fatul in crestere.
· Pierderea sangelui
Cand oamenii pierd sange, ei pierd, de asemenea, fier, deoarece sangele contine fier in celulele rosii. Deci au nevoie de o doza marita pentru a inlocui fierul pierdut.
Femeile cu perioade grele sunt mai susceptibile de a suferi de anemie, datorita pierderii abundente de sange in timpul menstruatiei.
Anumite afectiuni cum ar fi ulcerul peptic, hernia hiatala, polipul colonului sai cancerul colorectal determina o pierdere lenta de sange in organism, ducand la o deficienta de fier.
· Lipsa de fier in dieta
Fierul necesar corpului nostru este obtinut in cea mai mare parte din alimentele pe care le consumam. Consumul unei doze prea mici de fier in timp poate duce la deficienta de fier. Puteti citi aici despre alimentele bogate in fier.

Simptomele deficitului de fier
Nivelurile inadecvate de fier pot afecta functiile corpului. Cele mai multe semne si simptome fizice nu apar deoarece sunt usoare. Le puteti observa numai atunci cand anemia se agraveaza. Simptomele nu sunt vizibile in stadiile incipiente. O persoana care are deficit de fier poate avea urmatoarele simptome:
· Oboseala si slabiciune;
· Ameteala;
· Dureri de cap;
· Dificultati de respiratie;
· Piele palida;
· Durere in piept;
· Dificultate in concentrare;
· Dezvoltarea cognitiva si sociala lenta in copilarie;
· Raceala in maini si picioare;
· Functie imunitara lenta, care creste susceptibilitatea la infectie;
· Limba inflamata.
Simptomele deficitului de fier la copii:
· O atentie scurta;
· Crestere si dezvoltare lenta;
· Apetit slab;
· Dezvoltarea intarziata a abilitatilor, cum ar fi mersul sau vorbirea.
Tratamenul deficitului de fier:
Deficitul de fier poate fi diagnosticat usor prin efectuarea unui test de hemoglobina. Tratamentul deficitului de fier depinde de alti factori, cum ar fi varsta, starea de sanatate si cauza deficitului de fier. Unele dintre modalitatile de tratare a deficientei de fier sunt prezentate mai jos.
Consumul alimentelor bogate in fier
Deficienta usoara a fierului poate fi vindecata prin includerea alimentelor bogate in fier in dieta.  Puteti citi aici despre alimentele bogate in fier.
Suplimente de fier
Suplimentele de fier sunt adesea recomandate de medici pentru a umple o deficienta mai mare.
Consumul alimentelor bogate in vitamina C
Vitamina C imbunatateste absorbtia fierului. Este recomandabil sa beti suc de citrice sau sa consumati alimente bogate in vitamina C.
Tratamentul cauzelor subiacente ale deficitului de fier
Daca alimentele bogate in fier si suplimentele nu va cresc nivelul de fier din sange, deficienta se datoreaza unei surse de sangerare sau o problema de absorbtie a fierului, care trebuie diagnosticata si tratata.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Sursa: https://www.stylecraze.com/articles/iron-deficiency-causes-symptoms-and-treatment/

2 comments

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!