4 pași pentru a obține un echilibru adecvat al pH-ului – cheia sănătății întregului organism

0

Majoritatea dintre noi nu ia în considerare niciodată echilibrul acid / alcalin al sângelui nostru, dar un pH adecvat este un aspect crucial pentru sănătatea generală. Mulți medici subliniază importanța reducerii acidității și a creșterii alcalinității cu o dietă alcalină, deoarece un pH echilibrat ne ajută să ne protejăm din interior spre exterior. Boala și tulburarea, spun ei, nu pot prinde rădăcini într-un corp al cărui pH este echilibrat.
Care este semnificația „echilibrului pH-ului”? Ei bine, echilibrul pH-ului se referă la un echilibru adecvat în organism între aciditate și alcalinitate. Corpul tău face o  treabă excelentă de a-și menține pH-ul echilibrat în majoritatea cazurilor, dar consumând o dietă alcalină îl poți ajuta să prevină dezvoltarea microbilor și organismelor nesănătoase, deteriorarea țesuturilor și a organelor, epuizarea mineralelor și sistemul imunitar compromis.
O revizuire din 2012 publicată în Journal of Environmental and Public Health afirmă:
“Oamenii au astăzi o dietă săracă în magneziu și potasiu, precum și în fibre, și bogată în grăsimi saturate, zaharuri simple, sodiu și clorură. Acest lucru are ca rezultat o dietă care poate induce acidoză metabolică care nu corespunde cerințelor noastre nutriționale determinate genetic.”
Cea mai eficientă modalitate de a susține un pH echilibrat este să mănânci multe alimente din plante, alcalinizante, dense în nutrienți și să îți limitezi aportul de alimente procesate. Deoarece atât de mulți factori diferiți – sănătatea intestinului, stresul, somnul, medicamentele și istoricul medical – afectează cât de mult trebuie să lucreze corpul dumneavoastră pentru a-și menține nivelul adecvat de pH, alte obiceiuri de viață pot fi, de asemenea, utile pentru restabilirea echilibrului.
❓Ce este echilibrul pH-ului
Ceea ce numim „pH” este o abreviere pentru „potențialul hidrogenului” sau măsura concentrației ionilor de hidrogen a unei soluții. pH-ul este, de asemenea, o măsură a acidității sau alcalinității fluidelor și țesuturilor corpului nostru. Se măsoară pe o scară de pH care variază de la 0 la 14. Cu cât o soluție este mai acidă, cu atât valoarea pH-ului său este mai mică. Cu cât este mai alcalin, cu atât este mai mare numărul pH-ului. Aciditatea sau alcalinitatea diferitelor soluții, inclusiv sângele uman, dar și multe altele găsite în afara corpului (cum ar fi oceanul), sunt indicate pe scara pH-ului.
Care ar fi nivelul de pH al corpului în mod ideal? Un pH de 7 este considerat neutru și „neutru” înseamnă că este la fel de acid ca și alcalin. PH-ul din sânge (ser), precum și pH-ul în majoritatea țesuturilor corporale, ar trebui să rămână în jurul valorii de 7.365, în timp ce stomacul are un pH de aproximativ 2 pentru a descompune alimentele în mod corespunzător. Saliva și urina sunt de obicei pe partea acidă, între 6,4-6,8 la un individ sănătos.
Dietele alcaline (uneori numite și diete cu cenușă alcalină) care ajută la restabilirea nivelurilor adecvate de pH au fost asociate cu îmbunătățiri ale stării de sănătate, inclusiv:
•Protecție împotriva bolilor de inimă
•Prevenirea acumulării de calciu în urină
•Prevenirea pietrelor la rinichi, a bolilor renale și a leziunilor
•Reducerea inflamației
•Scăderea riscului de diabet
•Menținerea oaselor puternice / densitate minerală osoasă mai bună
•Reducerea pierderii masei musculare sau a
•O mai bună protecție împotriva deficitului de vitamina D și a consecințelor conexe
•Ameliorarea durerii lombare
👉 Ce cauzează dezechilibrul pH-ului?
Corpul face aproape întotdeauna o treabă excelentă în menținerea echilibrului pH-ului. Dumneavoastră dețineți cheia pentru a determina  cât de greu trebuie să lucreze corpul dumneavoastră pentru a realiza acest lucru.
O creștere a acidului copleșește sistemele de control acid-bazic ale organismului, determinând sângele să tindă spre aciditate. În mod normal, rinichii mențin echilibrul adecvat al pH-ului și al nivelului de electroliți, inclusiv calciu, magneziu, potasiu și sodiu. Dar când suntem expuși la substanțe acide, acești electroliți sunt folosiți pentru a combate aciditatea.
Rinichii încep să elimine mai multe minerale din corp prin urină. Gradele ridicate de aciditate din alimentație sau afecțiuni medicale ne obligă corpurile să elimine mineralele din oase, celule, organe și țesuturi pentru a scăpa în mod corespunzător de deșeuri sau pentru a oxigena complet corpul. Absorbția vitaminelor este apoi compromisă de pierderea de minerale. Toxinele și agenții patogeni pot începe să se acumuleze în organism și acest lucru poate suprima sistemul imunitar.
Practic, vă forțați corpul să lucreze un timp suplimentar pentru a vă menține sângele la un pH neutru, distrugând în același timp nivelurile de nutrienți de care corpul dumneavoastră are nevoie. Aceste perturbări includ distrugerea raportului potasiu: sodiu, reducerea nivelurilor de magneziu, un nivel periculos de scăzut de fibre, și o pierdere timpurie a funcției rinichilor, în special în timpul îmbătrânirii.
👉 Factori care contribuie la aciditate
•Consumul de alcool, droguri și medicamente (inclusiv  acetazolamidă, opioide, sedative și aspirină)
•Excesul de antibiotice
•Boală renală sau disfuncție renală
•Digestie slabă și probleme ale intestinelor
•Alimentele procesate și rafinate, bogate în sodiu, zahăr adăugat, cereale rafinate, conservanți etc.
•Aport redus de potasiu, calciu și alte minerale
•Consum ridicat de îndulcitori artificiali, coloranți alimentari și conservanți
•Pesticide și erbicide care pot rămâne pe alimentele neorganice
•Stresul cronic
•Tulburări de somn, cum ar fi apneea de somn
•Niveluri scăzute de fibre în dietă
•Lipsa exercițiilor fizice / sedentarismului
•Excesul de carne
•Excesul de hormoni din alimente procesate, produse de sănătate și frumusețe
•Expunerea la substanțe chimice și radiații de la produsele de curățat pentru uz casnic, computere, telefoane mobile și microunde
•Poluare
•Afecțiuni sau leziuni pulmonare, inclusiv emfizem, bronșită cronică, pneumonie severă, edem pulmonar și astm.

👉 Cum să susțineți un echilibru adecvat al pH-ului
1.Reduceți aportul de alimente acide
Limitați sau excludeți alimente precum:
•Carne procesată, precum mezeluri, hot dog, salam etc.
•Alimente bogate în sodiu
•Zahăr adăugat
•Boabe de cereale prelucrate
•Carne în exces
•Mâncare prăjită
•Lapte și produse lactate
•Arahide
•Boabe rafinate, inclusiv orez alb, pâine albă, paste, cereale pentru micul dejun etc.
•Cofeină
•Alcool
2. Mănâncă o dietă alcalină
Este bine să achiziționați cât mai multe alimente organice crescute natural, deoarece culturile care sunt cultivate în sol organic, bogat în minerale, tind să fie mai alcalinizante și au un conținut mai mare de vitamine și minerale. Iată alimente care sunt incluse într-o dietă alcalină:
•Legume cu frunze verzi – varză, frunze de sfeclă, păpădie, spanac, iarbă de grâu, iarbă de lucernă etc.
•Alte legume fără amidon – ciuperci, roșii, avocado, ridichi, castraveți, broccoli, oregano, usturoi, ghimbir, fasole verde, andive, varză, țelină, dovlecei și sparanghel
•Alimente crude – Se spune că fructele și legumele nefierte sunt biogene sau „dăruitoare de viață”. Gătirea alimentelor poate epuiza mineralele alcalinizante. Creșteți aportul de alimente crude și încercați să faceți sucuri din fructe și legume le găsiți puțin la abur.
•Superalimente – rădăcină de maca, spirulină, legume de mare, bulion de oase și amestecuri de pulbere verde care conțin clorofilă
•Grăsimile sănătoase – uleiul de cocos, uleiul MCT sau uleiul de măsline virgin (grăsimile găsite în peștele prins în sălbăticie, nucile, semințele și untul organic sunt, de asemenea, adaosuri bune la dieta ta, chiar dacă nu sunt neapărat alcalinizante)
•Plante cu amidon – cartof dulce, napi și sfeclă.
•Proteine vegetale – migdale, fasole lima și majoritatea celorlalte soiuri de fasole
•Cele mai multe fructe – Destul de ciudat, fructele acide, cum ar fi grapefruitul și lămâile, nu creează aciditate în organism. Fac exact opusul și contribuie la un mediu alcalin. Citricele, curmalele și stafidele sunt foarte alcalinizante și pot ajuta la prevenirea acidozei.
•Băuturi verzi (sucuri de legume) – Băuturile făcute din legume verzi și ierburi sub formă de pulbere sunt încărcate cu clorofilă. Clorofila este similară din punct de vedere structural cu sângele nostru și alcalinizează sângele.
•Oțet de mere – ACV are un gust acid, dar de fapt poate ajuta la restabilirea echilibrului pH-ului.
În funcție de starea dvs. actuală de sănătate și de obiectivele dvs., ați putea avea un succes și mai bun cu inversarea acidității prin aderarea la o dietă ketogenică foarte alcalinizantă, cu conținut scăzut de carbohidrați. 
Majoritatea alimentelor bogate în proteine formează acizi, deci dacă mâncați multă carne și alimente de origine animală, este important să le echilibrați cu alimentele alcalinizante din plante. Dacă urmați o dietă săracă în carbohidrați și luați măsuri pentru a reduce aciditatea, atunci puteți mânca alimentele menționate mai sus și puteți încorpora, de asemenea, unele leguminoase, fasole, nuci și cantități mai mici de plante cu amidon (deoarece acestea conțin mai mult zahăr și carbohidrați).
3. Bea apă alcalină
Atunci când apa are un nivel de pH mai mic de 6,5, poate fi considerată acidă și corozivă. Cea mai bună modalitate de a trata problema apei acide (cu pH scăzut) este utilizarea unui neutralizator care crește pH-ul.
Apa alcalină are un pH cuprins între 9 și 11. Adăugarea unor picături de pH sau bicarbonat de sodiu în apa dvs. mărește și alcalinitatea. Apa distilată este neutră, cu un pH de 7.
Apa filtrată folosind un filtru de osmoză inversă este ușor acidă, cu un nivel de pH ușor mai mic de 7. Este posibil ca apa distilată și apa filtrată să nu fie prea alcaline, dar în ceea ce privește echilibrul pH-ului, acestea sunt o opțiune mai bună decât apa de la robinet sau cea îmbuteliată care este mai acidă.
4. Reduceți expunerea la medicamente, toxine și substanțe chimice
Multe medicamente, substanțe chimice, poluanți și toxine diferite pot perturba echilibrul pH-ului și pot contribui la aciditate – cum ar fi alcoolul, produsele care conțin cofeină,  acetazolamidă , opioide, sedative, inhibitori ai anhidrazei carbonice, antiinflamatoare nesteroidiene și  aspirină. Alte tipuri de toxicitate și expunere chimică pot provoca, de asemenea, acidoză, care poate fi foarte periculoasă atunci când devine severă.
Lipsa somnului, stresul, stilul de viață sedentar sau chiar alergiile ar putea contribui la problemele dumneavoastră de sănătate. Încercați să determinați ce tipuri de măsuri puteți lua pentru a vă reduce în mod natural nevoia de medicamente. Dacă locuiți sau lucrați într-un mediu cu multă poluare a aerului, luați măsuri pentru a vă proteja cât mai mult posibil.
👉 Testarea nivelului pH-ului
•Vă puteți testa pH-ul cumpărând benzi de la magazinul naturist local sau farmacie.
•Vă puteți măsura pH-ul cu salivă sau urină. A doua urinare a dimineții vă va oferi cele mai bune rezultate.
•Comparați culorile de pe banda de testare cu o diagramă a scării pH-ului care vine împreună cu kitul de bandă de testare.
•În timpul zilei, cel mai bun moment pentru a vă testa pH-ul este cu o oră înainte de masă sau două ore după masă.
Dacă testați cu saliva, rezultatul ideal este între 6,8 și 7,3 (amintiți-vă că pH-ul optim este de aproximativ 7,365).

Niciun comentariu

Nu ratați!