5 moduri naturale de a stimula funcția hipotalamusului – ce rol joacă în sănătatea organismului

0

Hipotalamusul este o parte esențială a creierului uman și este adesea considerat „centrul de control” pentru majoritatea hormonilor. Relația sa de lucru cu glanda pituitară, precum și cu glandele suprarenale ne afectează atât sistemele nervoase, cât și sistemele endocrine.
Ce face mai exact hipotalamusul? Pentru început, joacă un rol în aportul caloric, în reglarea greutății și în căldura corpului. Sunt sigur că începi să înțelegi că, chiar dacă nu erai deja familiarizat cu funcția hipotalamusului, este clar importantă pentru existența umană.
Hipotalamusul este situat adânc în creier, chiar deasupra bazei craniului. Principala sa funcție generală este de a regla homeostazia corpului nostru.
Cu alte cuvinte, ajută la menținerea corpului uman într-o stare constantă, de echilibru. Atunci când hipotalamusul nu funcționează corect, aceasta afectează funcționarea glandei pituitare, care controlează suprarenale, ovarele, testiculele și glanda tiroidă. Deci, atunci când funcția hipotalamusului nu este corectă, există o mulțime de alte lucruri afectate care sunt vitale pentru o sănătate bună.
Cercetările recente arată chiar  că multe aspecte ale îmbătrânirii sunt controlate de hipotalamus. Studiile dau speranță în posibilitatea că am putea schimba semnalul din hipotalamus pentru a încetini procesul de îmbătrânire și pentru a crește longevitatea.
👉 Hormonii hipotalamusului
Hipotalamusul produce hormoni care călătoresc în jos prin tulpina pituitară până în lobul posterior al glandei pituitare, unde acești hormoni sunt eliberați direct în fluxul sanguin.
Hormonii vitali produși în hipotalamus includ:
– Hormon antidiuretic
– Oxitocina
– Hormonul eliberator de corticotropină
– Dopamina
– Hormonul de eliberare a hormonului de creștere
– Somatostatina
– Hormonul de eliberare a gonadotropinei
– Hormonul de eliberare a tirotropinei
Hipotalamusul este vital pentru buna funcționare și sănătate a tiroidei. Hormonii primari care sunt produși de tiroida se numesc T4 și T3. Producția lor depinde de hipotalamusul care simte cu exactitate nevoia de mai mulți hormoni tiroidieni în fluxul sanguin și semnalizează glandei pituitare să elibereze apoi mai mult.
Hormonul de stimulare a tiroidei este în mod normal eliberat de glanda pituitară ca răspuns la schimbarea nivelurilor de hormoni tiroidieni din sânge, dar dacă aveți hipotiroidism sau  boala Hashimoto, acest sistem eșuează.
În general, hipotalamusul produce hormoni care controlează:
– Temperatura corpului
– Ritm cardiac
– Foame
– Starea de spirit
– Eliberarea de hormoni din multe glande, în special din glanda pituitară
– Libidou
– Somn
– Sete
Hipotalamusul ajută la reglarea poftei de mâncare și a greutății, echilibrului de sare și apă, emoții, creștere, naștere și producție de lapte. După cum vă puteți da seama, această parte a creierului este esențială pentru unele variabile și evenimente cu adevărat esențiale ale vieții.
👉 Tulburări
Unele tulburări care sunt asociate cu funcționarea defectuoasă a hipotalamusului includ, dar nu se limitează la:
1. Obezitatea
Mai multe studii au asociat funcționarea defectuoasă a hipotalamusului cu obezitatea, un exces extrem de greutate corporală. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece știm că hipotalamusul joacă un rol enorm în metabolism și consumul de energie. Termenul „obezitate hipotalamică” descrie creșterea greutății insolubile după afectarea hipotalamusului.
2. Insuficiență suprarenală
Funcția suprarenală scăzută sau insuficiența suprarenală este asociată cu funcționarea defectuoasă a hipotalamusului. Hipotalamusul este o parte a axei hipotalamus-hipofizo-suprarenal și joacă un rol semnificativ în insuficiența suprarenală.
În circumstanțe ideale, hipotalamusul trimite glandei pituitare „hormoni de eliberare” pentru a controla producția de hormoni sexuali, funcțiile tiroidiene și suprarenale. Glanda pituitară are apoi sarcina de a comunica cu suprarenalele, trimițându-i hormonul de stimulare numit adrenocorticotropină, care este menit să stimuleze producția de hormoni suprarenali.
De obicei, suprarenalele își fac treaba, producând niveluri adecvate de cortizol și alți hormoni, iar glanda pituitară și hipotalamusul primesc mesajul – dar la persoanele cu insuficiență suprarenală, toate liniile de comunicare sunt eliminate. Simptomele funcției suprarenale scăzute pot include amețeli sau slăbiciune.
3. Malnutriție
4. Infecții și  inflamații
5. Traumă la cap
6. Sângerare
7. Tulburări de alimentație, cum ar fi anorexia și bulimia
8. Tulburări genetice care cauzează acumularea de fier în corp

👉 Modalități naturale de a stimula funcția hipotalamusului
1. Creșteți aportul de crom
Cromul este un oligomineral necesar organismului în cantități mici pentru o funcționare sănătoasă. Hipotalamusul este extrem de important, o parte centrală a sistemului nervos autonom care ajută la controlul temperaturii corpului, setea, foamea, somnul și activitatea emoțională.
Studiile au asociat cromul cu un hipotalamus mai sănătos. Cercetările sugerează că poate ajuta la menținerea hipotalamusului într-o stare mai tinerească, poate regla mai bine apetitul la adulții în vârstă și poate preveni efectele negative asupra neuronilor creierului cauzate de îmbătrânire.
USDA raportează că acestea sunt cele mai bune surse de hrană pentru a obține mai mult crom în mod natural prin dieta ta:
– Brocoli
– Cartofi
– Usturoi
– Busuioc
– Carne de vită hrănită cu iarbă
– Portocale
– Curcan
– Fasole verde
– Mere
– Banane
2. Folosiți uleiuri esențiale
Uleiurile esențiale de tămâie și smirnă nu au doar o istorie extrem de lungă de utilizare care datează din timpurile biblice, ci s-a dovedit că îmbunătățesc sănătatea creierului. Doi compuși activi primari numiți terpene și sesquiterpene se găsesc atât în uleiul de tămâie, cât și în uleiul de smirnă. Ambii compuși au demonstrat efecte antiinflamatorii și antioxidante asupra organismului.
Sesquiterpenele sunt capabile să traverseze bariera hemato-encefalică și să stimuleze sistemul limbic al creierului și al altor glande, promovând memoria și eliberând emoții. S-a descoperit că sesquiterpenele cresc oxigenul în jurul receptorilor din apropierea hipotalamusului, glandelor pineale și hipofizare. Sesquiterpenele au un efect specific asupra centrului nostru emoțional din hipotalamus, ajutându-ne să rămânem calmi și echilibrați.
Există multe modalități de a încorpora tămâia și smirna în viața de zi cu zi. Puteți să difuzați uleiurile esențiale, să le inhalați direct din sticlă sau să le amestecați cu un ulei purtător precum jojoba și să aplicați amestecul direct pe piele.
3. Mănâncă grăsimi sănătoase
Una dintre cele mai bune modalități de a vă echilibra hormonii prin dieta este să consumați în mod regulat grăsimi sănătoase.
Colesterolul și alte grăsimi joacă un rol fundamental în construirea membranelor celulare și a hormonilor. Anumite tipuri de grăsimi, inclusiv colesterolul, acționează și ca antioxidanți și precursori ai unor molecule și neurotransmițători importante care susțin creierul.
Unele dintre sursele de grăsimi antiinflamatorii și sănătoase includ uleiul de măsline, uleiul de cocos, avocado, untul de la animalele hrănite cu iarbă și somonul sălbatic. Consumul de grăsimi bune, cum ar fi uleiul de măsline, susține nivelurile sănătoase de colesterol, care este un aspect esențial al sintezei hormonale corecte.
4. Dormiți suficient și reduceți stresul
Somnul este cheia pentru a ne menține hormonii sub control. Lipsa somnului, utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor și stresul cronic sunt trei dintre cei mai mari contributori la nivelurile ridicate de cortizol.
Un raport publicat în Jurnalul Indian de Endocrinologie și Metabolism afirmă că stresul poate duce la modificări ale nivelului seric al multor hormoni, inclusiv glucocorticoizi, catecolamine, hormon de creștere și prolactină.
Cortizolul este un hormon glucocorticoid sintetizat din colesterol de către enzime. La nivelurile potrivite, este de ajutor, dar atunci când ai prea mult poate cauza probleme.
Deoarece cortizolul este reglat de axa hipotalamus-hipofizo-suprarenal, iar cortizolul este principalul hormon responsabil pentru răspunsul la stres, menținerea producției de cortizol la un nivel sănătos printr-un somn adecvat și reducerea stresului este extrem de utilă pentru sănătatea hipotalamusului (precum și glandele pituitare și suprarenale).
5. Sport regulat
Se pare că exercițiile fizice nu numai că îmbunătățesc sănătatea inimii, dar și sănătatea hipotalamusului, iar îmbunătățirea ambelor ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Studiile au sugerat că există o serie de „mecanisme induse de efort în hipotalamus” care pot contribui la funcția metabolică sănătoasă, precum și la echilibrul energetic.
❗️Precauții
Pentru a determina dacă aveți o problemă cu hipotalamusul sau un sindrom care îi afectează sănătatea, medicul dumneavoastră va efectua probabil un examen fizic și va întreba despre simptomele dumneavoastră. De asemenea, probabil că vor fi efectuate teste de sânge sau de urină pentru a vă evalua nivelul hormonilor.
Dacă medicul dumneavoastră stabilește că aveți deficiențe hormonale, cel mai probabil se vor recomanda medicamente de substituție hormonală.
Aveți întotdeauna grijă când utilizați uleiuri esențiale, mai ales dacă aveți pielea sensibilă. Întrerupeți utilizarea dacă apar reacții negative. Testați întotdeauna mai întâi pe o zonă mică înainte de a aplica un ulei pe toată pielea pentru a vă asigura că nu aveți nicio reacție alergică.
Dacă aveți o afecțiune medicală sau luați medicamente, consultați-vă medicul înainte de a începe orice tratament naturist nou.

Niciun comentariu

Nu ratați!