Somnul prost chiar și pentru o noapte îți poate strica ziua. Având în vedere cât de periculoasă poate fi apneea în somn, este destul de rar diagnosticată. Vom discuta câteva remedii eficiente acasă pentru apneea în somn, împreună cu alte detalii importante.
👉 Recomandări cheie
– Apneea în somn este o tulburare de somn care întrerupe respirația în timpul somnului.
– Obezitatea, hipotiroidismul, alergiile, gâtul încărcat și fumatul sunt cauze ale apneei obstructive de somn.
– Consultați-vă medicul dacă aveți somnolență excesivă în timpul zilei, sforăit și insomnie.
👉 Ce este apneea în somn?
Apneea în somn se referă la o tulburare de somn care poate avea consecințe grave asupra diferitelor aspecte ale sănătății. Cei afectați de apneea în somn se confruntă cu o întrerupere a ritmului respirator în timp ce dorm. Cu cuvinte mai simple, înseamnă că încetezi să respiri în somn pentru câteva secunde și apoi reiei din nou respirația. Acest lucru în mod repetat duce la sforăit puternic și la un somn teribil de neliniștit. Unele simptome comune ale apneei în somn pe lângă sforăitul puternic includ:
– Gâfâit după aer în somn
– Pauze în respirație în timpul somnului
– Gură uscată la trezire
– Dureri de cap de dimineață
– Dificultate de a adormi
– Somnolență în timpul zilei
– Dificultate de concentrare când ești treaz
– Iritabilitate
👉 Remedii naturiste pentru apneea în somn
1. Gestionează-ți greutatea
Unul dintre cele mai puternice remedii naturale pentru apneea în somn este pierderea în greutate. Persoanele obeze sau supraponderale au un risc mai mare de a avea căile respiratorii obstrucționate din cauza grăsimii suplimentare de pe gât. Un studiu arată că o reducere a greutății în rândul celor cu obezitate poate ajuta la simptomele apneei obstructive în somn și poate reduce nevoia de intervenție chirurgicală sau terapie.
2. Faceți din yoga o parte a stilului dvs. de viață
Yoga este adesea recomandată ca unul dintre remediile pentru apneea în somn, deoarece vă poate ajuta să îmbunătățiți postura și respirația. Deoarece există o legătură între nivelul scăzut de oxigen din sânge și apneea în somn, puteți beneficia de îmbunătățirea circulației și fluxului de oxigen prin yoga.
3. Dormiți pe o parte
Dormitul în decubit dorsal, ceea ce înseamnă să dormi pe spate, poate agrava simptomele apneei în somn. Dormiți pe o parte, deoarece acest lucru vă poate ajuta să vă mențineți căile respiratorii libere și să vă îmbunătățiți calitatea somnului.
4. Folosiți un umidificator
Deși sunt necesare mai multe cercetări, există unele dovezi că un umidificator poate îmbunătăți simptomele durerii sau uscăciunii în gât, poate reduce congestia și poate ajuta la respirație. Congestia nazală și căile aeriene superioare iritate pot agrava simptomele apneei în somn, iar aerul uscat tinde să agraveze aceste afecțiuni.
5. Aromaterapie
Uleiurile esențiale precum menta sau lavanda pot fi de ajutor în combaterea căilor respiratorii superioare inflamate sau iritate, deoarece au proprietăți antiinflamatorii. Studiile efectuate pe ambele uleiuri esențiale arată o reducere a tulburărilor de somn și a frecvenței sau intensității sforăitului. Puteți adăuga câteva picături din aceste uleiuri în umidificator sau le puteți folosi printr-un difuzor înainte de culcare.
6. Evitați alcoolul înainte de culcare
Consumul de alcool agravează simptomele apneei în somn. Asta pentru că alcoolul este un relaxant care poate relaxa prea mult mușchii gâtului care controlează respirația. Alcoolul poate fi responsabil și pentru provocarea inflamației în căile respiratorii și obstrucționarea fluxului de aer.
👉 Când să vezi un medic
Apneea în somn este legată de afecțiuni precum hipertensiunea arterială, stopul cardiac, accidentul vascular cerebral, diabetul, TAG, hipotiroidismul și aritmia (ritmul cardiac neregulat). Apneea de somn netratată poate crește foarte mult riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, poate crește riscul de depresie. Așadar, dacă simțiți că vă confruntați cu simptomele apneei în somn, cum ar fi somnolența excesivă în timpul zilei, sforăitul și insomnia, contactați-vă medicul sau un specialist în somn.
Cel mai frecvent recomandat curs de acțiune pentru cei care au apnee în somn este utilizarea unui aparat CPAP.
Niciun comentariu