Știați că există peste 80 de tipuri diferite de tulburări autoimune care afectează diferite organe, glande, sisteme și funcții în întregul corp? Boala Graves este o tulburare autoimună comună, caracterizată printr-o supraproducție de hormoni tiroidieni.
Tiroida este considerată una dintre cele mai importante glande endocrine din organism, deoarece produce hormoni care afectează aproape fiecare aspect al vieții: foame, somn, reproducere, niveluri de energie, metabolism, greutate corporală și multe altele. Este posibil să fi auzit mai multe despre tulburările cauzate de hipotiroidism, deoarece acestea tind să fie mai frecvente decât tulburările hipertiroidiene. Afecțiunile hipotiroidiene fac ca tiroida să fie subactivă, ceea ce înseamnă că nu produce suficienți hormoni tiroidieni.
În SUA, boala Graves este cauza nr. 1 a hipertiroidismului sau a glandei tiroide hiperactive. Deci, ce este boala Graves și cum puteți trata această problemă comună a tiroidei în mod natural?
👉 Ce este boala lui Graves?
Boala Graves a fost identificată pentru prima dată de medicul irlandez Robert Graves în urmă cu aproximativ 150 de ani. Simptomele bolii Graves pot varia foarte mult în funcție de individ și de cât de gravă a devenit tulburarea. Deoarece glanda tiroidă are roluri atât de importante și răspândite în organism, simptomele bolii Graves sunt de obicei foarte evidente și pot afecta starea generală de bine și sănătatea în multe moduri diferite. Boala Graves este o tulburare autoimună care afectează întreaga glanda tiroidă și rezultă din supraproducția de hormoni tiroidieni, cunoscută sub numele de tireotoxicoză.
În lumea medicală, o tulburare autoimună este considerată o boală cronică, care nu are un tratament permanent și trebuie controlată în timp prin diferite modificări ale stilului de viață și, uneori, prin medicamente. Scopul principal al controlului bolii Graves este de a opri producția excesivă de hormoni tiroidieni, care ajută la scăderea simptomelor, inclusiv probleme de somn, scădere în greutate, umflarea ochilor (cunoscută sub numele de orbitopatie Graves) și modificări de personalitate.
După cum veți învăța, gestionarea stresului este una dintre cele mai importante modalități de a lupta împotriva tulburărilor autoimune, deoarece unele studii arată că până la 80% dintre pacienții care dezvoltă tulburări autoimune se clasifică ca fiind suferind de o cantitate mare de stres!
Poate fi dificil de diagnosticat și tratat boala Graves, deoarece mulți oameni care au simptome de activitate anormală a tiroidei prezintă, de asemenea, simptome care pot fi confundate cu alte tulburări.
❓Cum se dezvoltă boala Graves
În mod normal, hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) este eliberat de glanda pituitară din creier și determină de obicei câți hormoni produce tiroida. Dar persoanele cu boala Graves se confruntă cu o întrerupere a comunicării normale între pituitar și glanda tiroidă, ceea ce duce la eliberarea de anticorpi anormali care imită TSH și, prin urmare, provoacă circulația excesivă a hormonilor tiroidieni în sânge.
Acești anticorpi sunt numiți imunoglobulină de stimulare a tiroidei (TSI) și anticorpi receptori de tirotropină (TRAb). Celulele TSI au un efect similar cu TSH, de care avem nevoie în cantități adecvate pentru a ajuta tiroida să funcționeze în mod normal. Dar anticorpii TSI determină glanda tiroidă să producă hormoni tiroidieni în exces dincolo de ceea ce este necesar și sănătos.
Deoarece tiroida confundă acești anticorpi cu TSH, aceștia pot depăși semnalele normale trimise de glanda pituitară și, prin urmare, pot provoca hipertiroidism. Pe măsură ce nivelurile de TSI și TRAb cresc, inflamația crește, ceea ce indică faptul că sistemul imunitar lucrează în exces și atacă accidental propriul țesut sănătos al corpului. Un ciclu dăunător se poate dezvolta la persoanele cu boala Graves, deoarece cu cât sistemul imunitar devine mai activ, cu atât țesutul corporal este mai deteriorat.
Producem în mod normal mai multe tipuri diferite de hormoni tiroidieni, inclusiv tipurile numite T3 și T4. În comparație cu persoanele sănătoase fără tulburări autoimune sau tiroidiene, la un test de sânge persoanele cu boala Graves arată niveluri anormal de ridicate de T3 și T4, TSH scăzut și o prezență ridicată a anticorpilor TSI.
Unele dintre cele mai vizibile efecte ale bolii Graves sunt schimbările în greutatea, starea de spirit și aspectul. Acest lucru se datorează faptului că hormonii secretați de glanda tiroidă controlează metabolismul – adică capacitatea corpului tău de a folosi nutrienții și caloriile din alimentele pe care le consumi pentru a avea suficientă energie. Probabil ați auzit și observat că genetica joacă un rol important în determinarea greutății corporale a cuiva. Acest lucru se datorează faptului că activitatea glandei tiroide este oarecum ereditară – prin urmare, la fel și rata metabolismului cuiva. Rata metabolică este determinată de cantitatea disponibilă de hormoni tiroidieni circulanți. Deci, atunci când glanda tiroidă secretă o supraabundență a acestor hormoni, metabolismul se poate accelera și poate provoca scădere în greutate, anxietate și iritabilitate.
De asemenea, a fost identificată o legătură între boala Graves și o altă afecțiune tiroidiană cunoscută sub numele de tiroidita Hashimoto. Hashimoto este cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului și, la fel ca boala Graves, este o tulburare autoimună. Boala Hashimoto se poate dezvolta uneori după administrarea de medicamente antitiroidiene ca tratament pentru boala Graves, deoarece medicamentul face ca tiroida să încetinească producția de hormoni tiroidieni și să se îndrepte către hipotiroidism.
👉 Tratament natural pentru boala Graves
1. Gestionați nivelurile de stres
Mai multe studii, care implică atât oameni, cât și animale, arată că stresul poate aprinde reacții autoimune și poate agrava inflamația. Acesta este, probabil, motivul pentru care un procent atât de mare dintre pacienții cu boala Graves raportează că au suferit traume sau stres cronic înainte de a dezvolta boala. Cercetările demonstrează că stresul provoacă modificări atât fizice, cât și psihologice care influențează modul în care funcționează sistemul imunitar, provocând o avalanșă de modificări neuro-endocrine care pot duce la tulburări autoimune și leziuni tisulare.
Stresul poate crește nivelul de cortizol și adrenalină, care perturbă funcția neurotransmițătorilor și agravează simptomele bolii tiroidiene. Pentru a împiedica stresul să agraveze boala Graves, introduceți în ziua dumneavoastră practici de reducere a stresului, inclusiv remedii naturale pentru ameliorarea stresului, cum ar fi: exerciții fizice, meditație, rugăciune, petrecerea timpului în natură, utilizarea uleiurilor esențiale, terapie prin masaj, acupunctură sau voluntariat pentru o cauză bună.
2. Mâncați o dietă antiinflamatoare
Reducerea inflamației printr-o dietă sănătoasă este una dintre cele mai bune modalități de a îmbunătăți funcția imunitară, de a crea un mediu intestinal sănătos și de a gestiona simptomele autoimune. Inflamația poate fi urmărită parțial la o „microbiotă” intestinală nesănătoasă, care este cauzată de deficiențe de nutrienți, alergii alimentare sau sensibilități, toate cresc activitatea autoimună.
3. Faceți exerciții fizice
Exercițiile fizice sunt o modalitate excelentă de a ajuta la controlul stresului și la reducerea inflamației, atâta timp cât este plăcut și nu implică supraantrenament, ceea ce te poate face și mai iritabil. Faceți un fel de exercițiu zilnic care vă face să vă simțiți mai fericit, mai puțin anxios și, sperăm, să vă ajute să dormiți. Exercițiile liniștitoare care pot funcționa bine includ dansul, yoga, ciclismul sau înotul. Ascultarea muzicii în timp ce faci exerciții este o altă modalitate excelentă de a „intra în zonă” și de a te simți mai relaxat după aceea.
4. Renunță la fumat
Fumatul și expunerea la tutun și alte droguri recreative s-au dovedit a fi un potențial declanșator pentru tulburări autoimune, inclusiv boala Graves. Nu este clar cum țigările ar putea agrava boala Graves, dar este foarte probabil datorită cantității mari de toxine prezentă în țigări (și în alte medicamente) crește inflamația, dăunează celulelor și țesuturilor sănătoase și, prin urmare, activează sistemul imunitar pentru a elibera mai mult T. -celule luptatoare.
5. Expunere redusă la toxinele din mediu
Cei mai mulți dintre noi intră în contact cu diferite toxine chimice sau de mediu de mai multe ori în fiecare zi. Există peste 80.000 de substanțe chimice și toxine utilizate în mod legal în fiecare an în produse de uz casnic sau de înfrumusețare, culturi pulverizate chimic, medicamente eliberate pe bază de rețetă, pilule contraceptive și antibiotice.
Recomand să cumpărați produse organice cât mai mult posibil, să folosiți produse naturale de uz casnic (inclusiv uleiuri esențiale), să evitați medicamentele inutile și să beți apă de înaltă calitate care a fost filtrată pentru a elimina clorul și fluorul.
6. Tratați sensibilitatea ochilor și a pielii
O complicație care poate apărea cu această boală este oftalmopatia Graves, cunoscută și sub denumirea de orbitopatie Graves, care provoacă bombarea ochilor și poate cauza probleme de vedere. De asemenea, poate provoca ochi uscați, umflați. Încercați să utilizați o compresă rece apăsată pe ochi pentru a-i menține hidratați, precum și să aplicați picături lubrifiante pentru ochi. De asemenea, purtați întotdeauna ochelari de soare când sunteți în aer liber, deoarece ochii sensibili sunt mai predispuși la deteriorarea razelor ultraviolete. Dacă ochii tăi devin umflați peste noapte, încearcă să ridici capul în timp ce dormi pentru a împiedica acumularea de sânge și lichid în jurul feței.
Dacă Graves îți afectează pielea, poți folosi uleiuri esențiale liniștitoare combinate cu ulei de cocos pentru a combate mâncărimea, umflarea și înroșirea. Uleiurile esențiale care sunt blânde și antiinflamatoare includ uleiul de lavandă, tămâie, trandafir și arbore de ceai.
7. Discutați cu medicul dumneavoastră despre potențialele complicații ale bolii Graves
Există anumite complicații care se dezvoltă atunci când boala Graves nu este tratată. Acest lucru este valabil mai ales dacă sunteți însărcinată, aveți alte forme de boli inflamatorii sau dacă suferiți de o altă tulburare autoimună.
Deși puteți face multe pe cont propriu pentru a reduce riscurile și simptomele bolii Graves, asigurați-vă întotdeauna că solicitați ajutor profesional dacă observați că simptomele se agravează brusc sau sunteți supus mult stresului/anxietății, ceea ce poate declanșa o recidivă. Din fericire, dacă este tratată în cea mai mare parte, boala Graves nu provoacă daune permanente și nu duce la alte tulburări.
👉 Semne și simptome ale bolii Graves
Unele dintre cele mai comune semne și simptome ale hipertiroidismului cauzate de boala Graves includ:
– modificări ale dispoziției, inclusiv iritabilitate și anxietate
– dureri musculare și slăbiciune
– pierdere în greutate în ciuda apetitului normal sau crescut
– probleme cu somnul, neliniște și uneori insomnie
– o bătaie rapidă a inimii
– sensibilitate la căldură și schimbări de temperatură
– probleme digestive, inclusiv diaree
– tremur al mâinilor sau degetelor
– o creștere a transpirației sau a pielii calde și umede
– mărirea glandei tiroide ( gușă )
– perioade menstruale neregulate
– disfuncție erectilă sau scăderea libidoului
– modificări ale texturii pielii, inclusiv îngroșarea pielii de pe picioarele inferioare sau umflături roșii (numite dermopatie Graves sau mixedma pretibială)
– probleme oculare, inclusiv bombarea ochilor (cunoscută sub denumirea de orbitopatie a lui Graves sau oftalmopatie a lui Graves), care afectează un procent mare de pacienți ai lui Graves (unele studii arată între 30 și 80 la sută)
– durere la nivelul ochilor, ochi roșii, sensibilitate la lumină sau pierderea vederii (o complicație mai puțin frecventă decât bombarea ochilor)
Niciun comentariu