Ierburi si super-alimente chinezești pentru îmbunătățirea sănătății

0

Medicina pe bază de plante este o parte integrantă a culturii chineze și a practicii medicinei tradiționale chineze, ce a fost folosită de mii de ani, și există plante specifice chinezești utilizate cel mai des. Se spune că împăratul Shennong a gustat 100 de ierburi, ceea ce i-a permis să-i învețe pe chinezi cum să le folosească în dietele lor și în tratamentul bolilor.
Aceste ierburi chinezești de top ajută corpul să rămână în echilibru – hrănind qi-ul sau forța energetică esențială pentru sănătatea generală și jing-ul, cunoscut sub numele de esența noastră.
Din fericire, astăzi avem acces la aceste plante de top din China, iar câștigarea sănătății în mod natural, folosind o abordare holistică a vindecării, este în esență la îndemâna noastră. Lucrând pentru a vă consolida și hrăni organele vitale și pentru a vă ajuta corpul să mențină echilibrul, chiar și atunci când vă confruntați cu influențe emoționale și de mediu, putem folosi ierburile chinezești acasă pentru a rămâne sănătoși și vibranți.
Ce sunt ierburile din MTC (medicina tradițională chinezească?
Descrierile terapiei pe bază de plante folosind ierburile chinezești de top apar în primele texte ale practicii medicale chinezești. Este obișnuit ca practicienii medicinei chineze să prescrie ierburi pentru simptome fizice și psihiatrice.
Aceste plante terapeutice sunt cunoscute pentru a ajuta la coordonarea echilibrului natural al yinului și yang-ului. Acesta este principiul primordial al medicinei tradiționale chinezești, care se practică de mii de ani.
Boala în MTC este rezultatul interacțiunilor dintre diferite părți ale corpului și ale mediului. Există ideea celor trei comori: qi, shen și jing.
Qi este sursa noastră de viață sau energia corporală. Când experimentăm prea mult stres, atât din punct de vedere psihic, cât și fizic, acesta poate afecta qi-ul nostru și poate duce la probleme precum energia stagnantă din interiorul organelor, cum ar fi ficatul și rinichii.
Shen este spiritul sau mintea noastră. Este ceea ce ne permite să gândim și să simțim și este responsabil pentru prezența noastră cognitivă și emoțională.
Comoara finală este jing-ul, care este esența noastră ce determină caracteristicile noastre fizice și energetice. La fel ca și qi-ul nostru, și jing-ul poate fi diminuat atunci când suferim prea mult stres. Pentru a ne păstra esența și vitalitatea, trebuie să menținem un stil de viață sănătos și holistic, să mâncăm o dietă hrănitoare și să apelăm la ierburile chinezești atunci când trebuie să restabilim echilibrul.
De unde știi că jing-ul tău se scurge și trebuie să fie „completat” cu ierburi chinezești și schimbări ale stilului de viață? Este posibil să observați semne de îmbătrânire timpurie, cum ar fi pungi sub ochi și căderea părului și puteți începe să vă simțiți obosit(ă), incapabil(ă) să vă concentrați și chiar lipsit(ă) de viață.
Practicanții MTC cred că atunci când jing-ul tău este deficitar, sistemul tău imunitar suferă și este mai probabil să te îmbolnăvești. Trebuie să gestionăm stresul cu practici precum acupunctura și timpul în aer liber, să mâncăm bine și să ne odihnim suficient pentru a ne alimenta cele trei comori și a le menține funcționând armonios.
Medicina chineză nu separă mintea și corpul, ci crede, în schimb, că aceste două forțe interacționează între ele. Acesta este motivul pentru care ierburile chinezești sunt adesea folosite pentru a îmbunătăți simptomele legate de sănătatea mentală și fizică – sau care suferă de un deficit de qi.
În loc să vizeze un simptom specific și chiar să mascheze cauza problemei, aceste plante de top din China sunt menite să abordeze rădăcina problemei.
Top 15 ierburi chinezești și super-alimente:
15. Castane
Castanele sau Castanea sunt un grup de copaci care produc o nucă comestibilă. Aceste nuci le numim castane și ne bucurăm pentru gustul lor ușor dulce.
În medicina tradițională chineză, castanele sunt considerate un aliment încălzitor care hrănește qi-ul rinichilor, splinei și al sistemului digestiv.
Castanele conțin antioxidanți și fibre care ajută la protejarea inimii și susține digestia. Sunt, de asemenea, surse excelente de mangan, vitamina C și vitamine B.
Acești nutrienți oferă castanelor puterea de a susține sănătatea oaselor, de a îmbunătăți funcția creierului și de a stimula sistemul imunitar.
Cercetările sugerează, de asemenea, că extractul de castan are un efect pozitiv asupra tulpinii de probiotice benefice care se găsesc în tractul gastro-intestinal. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea sănătății intestinului.
Castanele sunt consumate în mod obișnuit după ce sunt prăjite. Acest lucru promovează proprietățile lor de încălzire și hrănire.
Articol recomandat:
Castanele comestibile ofera o gama larga de beneficii sanatatii
14. Schisandra
Schisandra, sau wu wei zi, înseamnă „fructul a cinci gusturi” în chineză, deoarece are cinci proprietăți aromatice distincte: amară, dulce, acră, sărată și picantă. Schisandra a fost utilizată în medicina tradițională chineză de mii de ani și este apreciată pentru capacitatea sa de a lucra în mai multe „meridiane” din corp pentru a ajuta la restabilirea echilibrului intern și a sănătății.
Potrivit practicienilor MTC, schisandra ajută la echilibrarea celor trei comori sau pietre de temelie din corp – jing , shen și qi . Aceste comori s-au dovedit a fi energii esențiale pentru susținerea vieții și echilibrului uman.
Schisandra este, de asemenea, cunoscută pentru acțiunea sa „revigorantă”. Acest lucru se datorează, cel puțin parțial, capacității fructelor de pădure de a ne fortifica statutul de antioxidant și de a ne proteja atât de amenințările interne, cât și externe.
Schisandra este disponibil în mai multe forme, cum ar fi o tinctură, pudră, extract, capsulă și ceai.
13. Alge marine
Chinezii au folosit alge marine și organisme marine pentru activitățile lor farmacologice puternice de mai bine de 3600 de ani. Algele marine sunt prezente pe scară largă în dieta asiatică, iar studiile observaționale arată că are o serie de beneficii pentru sănătate împotriva bolilor cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și cancerul.
Există, de fapt, 171 de specii de alge medicinale în China, dar unele specii sunt deosebit de populare în medicina chineză. Kelp, un tip de alge brune, funcționează ca un agent anti-inflamator natural și conține iod, un mineral care sprijină tiroida și sănătatea cognitivă, în timp ce protejează de anumite tipuri de cancer.
Diferite tipuri de kelp sunt adesea folosite în medicina chineză, cum ar fi kunbu (sau kombu în japoneză), care este folosit de practicieni pentru a reduce flegma, a înmuia duritatea și a curăța căldura de pe corp.
Sargassum este un tip de algă brună care este folosită în medicina tradițională chineză de aproape 2000 de ani. Cercetările indică faptul că practicienii îl folosesc pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv boala Hashimoto, inflamația, infecțiile bacteriene și virale și cancerul.
Un studiu din 2021 a constatat că polizaharidele din alge marine au activități neuroprotectoare și reparative semnificative și pot chiar furniza următoarea descoperire în tratamentul bolilor neurodegenerative, potrivit cercetătorilor.
Se știe că alimentele care provin din mare, inclusiv algele marine și legumele de mare, îți umplu jingul, îți cresc energia vitală și îți susțin sistemul imunitar.
Articole recomandate:
Mușchi marin – super-aliment cu bogăție de nutrienți si beneficii solide pentru sănătate
Spirulina este consumata de secole pentru beneficiile sale asupra sanatatii
Algele marine – „comoara din adancuri”
12. Ouă și icre de pește
Ouă de la păsări și pești sunt consumate în mod obișnuit în medicina chineză pentru a construi jing, sau „esența” ta. La fel ca ADN-ul dvs., jing-ul dvs. vă determină atributele fizice și energetice.
Așa cum am menționat anterior, practicienii cred că jing-ul tău se poate scurge din corp atunci când trăiești o viață cu prea mult stres și furie sau când îți lipsește somnul.
Consumul de ouă de pasăre și pește se spune că vă ajută să vă păstrați și chiar să vă umpleți jing-ul.
Consumul de ouă vă ajută să vă promovați sănătatea reproductivă, potrivit practicienilor din medicina chineză. Ouăle sunt centrale nutritive, ambalate cu vitamine importante pentru reproducere, cum ar fi vitamina B12, folatul și vitamina D.
Cercetările publicate în Clinical Interventions in Aging, din Statele Unite, indică faptul că componentele icrelor de pește posedă activități antioxidante și anti-îmbătrânire, deoarece conțin vitamine, proteine ​​și acizi grași nesaturați.
11. Lăptișor de matcă
Lăptișorul de matcă este produs de albinele tinere și acționează ca o sursă principală de hrană pentru regina coloniei. În medicina tradițională chineză, lăptișorul de matcă este utilizat pentru a combate afecțiunile respiratorii (inclusiv tuse, dureri în gât, răceală și gripă), pentru a ajuta digestia și a construi rezistența. Se știe că susține ficatul, rinichii și pancreasul.
Lăptișorul de matcă este, de asemenea, cunoscut pentru efectele sale protectoare asupra sănătății reproducerii, vindecării rănilor, tulburărilor neurodegenerative si îmbătrânirii. În medicina chineză, este folosit pentru a normaliza și regla toate funcțiile corpului și pentru a vă hrăni jingul, rezultând o vitalitate sporită și o sănătate generală.
Lăptișorul de matcă este foarte puternic, deci aveți nevoie doar de aproximativ o jumătate de linguriță pe zi pentru a obține numeroasele sale beneficii. Poate fi consumat crud sau amestecat cu miere.
Articol recomandat:
Lăptișorul de matcă nu trebuie sa lipsească din alimentație – este un medicament universal extraordinar de puternic!
10. Miso
Pasta Miso, care este fabricată din fasole fermentată, a fost utilizată în mod tradițional pentru a ajuta la combaterea unei serii de condiții de sănătate, inclusiv inflamații, oboseală, ulcere gastrice, tensiune arterială crescută și probleme digestive. În mod tradițional, miso-ul se face prin combinarea boabelor de soia fierte și a altor leguminoase cu o bacterie numită koji.
Deoarece miso-ul este fermentat, este plin de probiotice care acționează pentru a ne echilibra bacteriile intestinale bune și rele. Studiile arată că acest lucru ajută la îmbunătățirea energiei digestive și la hrănirea qi, astfel încât sistemul digestiv să se poată concentra pe descompunerea alimentelor, absorbirea nutrienților și promovarea funcției imune.
În medicina chineză, supa făcută cu pastă de miso este utilizată pentru a stimula sistemul imunitar și pentru a trata afecțiunile respiratorii, cum ar fi congestia sinusală sau răceala obișnuită. Este cunoscut ca un aliment încălzitor care energizează corpul și, uneori, algele se adaugă la supă pentru a ajuta la expulzarea flegmei.

Puteți găsi pastă de miso sau supă de miso online sau la hypermarket-uri si supermarketuri, la rafturile cu specialități asiatice sau la magazinele naturiste, dar există câteva lucruri pe care ar trebui să le aveți în vedere atunci când căutați produsele. Cumpărați miso care a fost fermentat timp de cel puțin 180 de zile și asigurați-vă că este miso organic certificat care a fost refrigerat.
9. Organe de animale
Organele sau măruntaiele pot fi extrem de sănătoase și au fost apreciate în medicina tradițională chineză de mai bine de 3000 de ani. Practicanții MTC cred că atunci când consumați organe, în special ficat și rinichi, de la animale, acestea susțin același organ din propriul corp.
Ele ajută la optimizarea funcției organelor dvs. și promovează repararea lor atunci când este necesar.
Organele sunt unele dintre cele mai bogate alimente în nutrienți de pe planetă. Acestea oferă vitamine B, vitamina A, seleniu și folat.
Organele pot reduce inflamația, sprijini sistemul imunitar și cardiovascular, pot promova buna funcționare a creierului, previn anemia și cresc fertilitatea.
Amintiți-vă, nu mâncați niciodată organe ce provin de la animale care nu au fost crescute în libertate și hrănite corespunzător. Căutați organe de vită, hrănită cu iarbă, pui ecologic, crescut liber și carne de vânat sălbatică.
8. Goji
Începând cu anul 200 î.Hr., fructele de goji au fost utilizate în medicina tradițională chineză. În China, fructele de goji sunt cunoscute sub numele de „fruct de lup” și au fost menționate în cea mai veche carte de ierburi chinezești, „ Shen Nong Ben Cao Jing ”.
Practicanții medicinei chineze consideră că fructele de goji sunt calme și dulci. Se știe că acționează pozitiv asupra ficatului și rinichilor datorită proprietăților lor detoxifiante, contribuind astfel la qi și esență.
Fructele de goji s-au dovedit a fi o sursă excelentă de antioxidanți, aminoacizi și alte 20 de urme de minerale, inclusiv seleniu, potasiu și fier. Lista beneficiilor fructelor de goji este extinsă și include capacitatea de a spori funcția imună, de a promova sănătatea pielii, de a proteja sănătatea ochilor, de a regla nivelul zahărului din sânge, de a îmbunătăți starea de spirit, de a spori fertilitatea, de a detoxifica ficatul și de a lupta împotriva cancerului.
În China, fructele de goji sunt gătite în mod obișnuit și adăugate la rețete precum congee de orez, supe tonice și feluri de mâncare făcute cu pui, porc sau legume. De asemenea, sunt folosite pentru a prepara diverse ceaiuri, sucuri și vinuri.
Articole recomandate:
Mici dar foarte bogate in antioxidanți, fructele goji promovează sănătatea in multe feluri
Ceai de goji – beneficii, mod de preparare si contraindicatii
7. Măduvă osoasă și bulion osos
Bulionul de oase a fost folosit ca aliment tradițional de vindecare de mii de ani. O supă făcută din oase și măduva unui animal, a fost adesea consumată pentru compușii săi de vindecare, pentru a hrăni rinichii, ficatul, plămânii și splina, precum și pentru a reduce inflamația.
În MTC, măduva osoasă și bulionul sunt cunoscute pentru efectele sale de încălzire, calmare și hrănire. Acesta este motivul pentru care sunt folosite pentru a promova funcția imunitară, pentru a crește nivelul de energie și pentru a susține o dispoziție sănătoasă.
Bulionul de oase este apreciat pentru capacitatea sa de a întări qi, de a încălzi yang-ul și de a construi sânge.
Beneficiile bulionului de oase promovează și funcția hepatică, ajutând ficatul să detoxifice metalele grele și alte expuneri toxice care vă pot îmbolnăvi.
Articol recomandat:
Avantajele consumului de bulion de oase în fiecare zi
6. Rehmannia
Rehmannia, sau ciuperca chineză, este o plantă care este frecvent utilizată în combinații de plante pentru a trata o serie de probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, alergiile, oasele slăbite și febra. În medicina tradițională chineză, se crede că rehmannia reglează funcția rinichilor și a ficatului și îmbunătățește circulația sângelui. Este folosită pentru purificarea rinichilor și tratarea oboselii suprarenale.
Pentru pacienții cu diabet zaharat, s-a dovedit că rădăcina rehmenniei funcționează ca un tonic care are efecte benefice asupra glicemiei, neuropatiei și afectării rinichilor. Există, de asemenea, dovezi că rehmannia are efecte antiinflamatorii și antioxidante.
Este folosită de practicienii medicinei chineze pentru a trata bolile scheletice, cum ar fi osteoporoza.
Puteți găsi rehmannia, în diferite forme, online și în anumite farmacii.
5. Reishi
Reishi, sau Lingzhi în chineză, este cunoscut ca „regele ciupercilor” datorită listei sale incredibile de beneficii pentru sănătate. În MTC, ciuperca reishi este de obicei uscată, tăiată în felii, fiartă și înmuiată pentru a face o supă vindecătoare sau ceai.
Practicanții MTC îl utilizează pentru a hrăni inima, pentru a păstra sănătatea ficatului, pentru a promova calmul, îmbătrânirea lentă și pentru a spori vitalitatea, puterea și rezistența. Se știe că simbolizează bunăstarea, longevitatea și puterea divină – hrănind cele trei comori și ajutându-ne să ne menținem sănătatea.
Reishi este plin de antioxidanți și compuși vindecători precum polizaharide, triterpene și zaharuri complexe cunoscute sub numele de beta-glucani.
Astăzi, este ușor să găsești ciuperci reishi sub formă de pulbere, capsule și extracte, deoarece a devenit un remediu popular pentru combaterea condițiilor de sănătate în mod natural. Este folosit pentru a reduce inflamația, pentru a preveni bolile de inimă, pentru a stabiliza nivelul zahărului din sânge, pentru a echilibra hormonii și chiar pentru a funcționa ca un tratament natural al cancerului.
Căutați reishi pe internet si veți găsi multe magazine online ce comercializează acest produs.
4. Ginseng
Panax ginseng este folosit ca remediu pe bază de plante în China de mii de ani. Este una dintre cele mai apreciate plante medicinale, cu numele panax care înseamnă „toată vindecarea”.
În medicina tradițională chineză, ginsengul este apreciat pentru capacitatea sa de a îmbunătăți o serie de afecțiuni patologice și boli, cum ar fi diabetul, oboseala, anorexia, palpitațiile, dificultăți de respirație, insomnie, impotență și hemoragie.
Ginseng este recomandat pacienților cu qi scăzut, răceală și deficit de yang. Poate ajuta la ameliorarea afecțiunilor digestive, la îmbunătățirea activității mentale, la sporirea longevității, la inducerea efectelor calmante și sedative și la hrănirea sau tonificarea a cinci organe vitale ale corpului: splina, plămânii, inima, rinichii și ficatul.
Astăzi, puteți găsi ginseng în forme uscate, sub formă de pulbere, capsule și tablete, dar de 5000 de ani, chinezii folosesc rădăcini de ginseng pentru a prepara ceai. De fapt, în medicina chineză, practicienii recomandă ca toți adulții cu vârsta peste 40 de ani să bea câte o ceașcă de ceai de ginseng în fiecare zi.
Articole recomandate:
Ginsengul elimină stresul și îmbunătățește funcția creierului + alte beneficii extraordinare
Ceaiul de ginseng este un remediu natural pentru prevenirea, ameliorarea si tratarea unei game largi de afectiuni
3. Fo-Ti
Fo-ti (sau he shou wu ) este una dintre plantele chinezești de top folosite în MTC pentru a susține sănătatea ficatului și a rinichilor, induce calmul, hrănește inima și combate efectele îmbătrânirii. Este cunoscut ca un „tonic tineresc” care este apreciat pentru proprietățile sale revigorante și adaptogene.
Se crede, de asemenea, că echilibrează energiile yin și yang tratând un deficit de yin care poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi stresul, anxietatea, îmbătrânirea și oboseala.
Cercetătorii de la China Pharmaceutical University din Nanjing au descoperit că diferite studii clinice oferă dovezi ca fo-ti aduce beneficii pentru tulburări de somn, boli neurodegenerative și colesterol ridicat.
În mod tradițional, rădăcina fo-ti este utilizată singură sau într-o supă cu sos de fasole neagră, dar este disponibilă și crudă și aburită. De asemenea, puteți utiliza fo-ti sub formă de suplimente, pudră, ceai sau tinctură.
2. Cordyceps
Cordyceps sunt o clasă de ciuperci ascomicete care sunt mai frecvent cunoscute sub numele de ciuperci medicinale. Practicanții consideră că este una dintre plantele chinezești de top, deoarece are puterea de a trata afecțiunile renale, de a ameliora infecțiile respiratorii, de a promova sănătatea reproducerii, de a opri sângerarea, de a stimula energia și de a calma plămânii.
Acest super-aliment onorat în timp, care a apărut pentru prima dată în MTC acum cel puțin 5000 de ani, este menționat în cărțile medicale vechi chinezești și folosit de vindecătorii populari pentru a trata peste 20 de afecțiuni diferite, de la boli de inimă la bronșită.
Cordyceps-urile sălbatice sunt greu de obținut, dar oamenii de știință reproduc acum ciuperca în mod sintetic în laborator, astfel încât să poată fi mai ușor accesibile publicului. Le puteți găsi cu ușurință sub formă de tablete, pulbere și capsule.
1. Coarne de cerb
Coarnele de cerb sunt țesuturile imature care înconjoară osul și cartilajul care se găsesc în vârfurile coarnelor de cerb vii. A fost înregistrat în clasicele medicale chinezești de acum 2000 de ani și se crede că hrănește yinul, revigorează splina, promovează fluxul sanguin, întărește oasele și mușchii și tonifică rinichii.
Cercetările arată că în MTC, coarnele de cerb sunt utilizate pentru a trata o varietate de boli, cum ar fi fibromul uterin, tulburările menstruale, osteoporoza, artrita și mastita. Este, de asemenea, utilizat pentru vindecarea rănilor cronice și reducerea oboselii fizice.
Astăzi, produsele cu extracte din coarne de cerb sunt disponibile online sau în magazinele naturiste. Acestea sunt utilizate în mod obișnuit ca suplimente în industria de fitness și sport pentru a crește masa musculară și a sprijini recuperarea după leziuni.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.