Cele mai eficiente remedii pentru reumatism – rezultate excepționale

0

Reumatismul este o afecțiune cronică manifestată prin dureri apărute la nivelul articulațiilor. Această afecțiune poate fi de natură infecțioasă sau alergică. Tratamentul convențional presupune ameliorarea simptomelor prin administrarea de analgezice, corticoide și antireumatice. Eficiența acestora nu este garantată și, de cele mai multe ori, acest tratament dă rezultate pe termen scurt.
Ce este reumatismul
Reumatismul este un termen colectiv pentru aproximativ 200 de boli reumatice. Printre cele mai cunoscute se numără artrita reumatoidă și osteoartrita. Artrita reumatoidă reprezintă inflamația uneia sau mai multor articulații (poliartrita) și poate apărea la orice vârstă. Osteoartrita se caracterizează prin uzura articulației și ruperea cartilajului.
Simptome reumatism
Simptomele reumatice (sau reumatismul) se disting prin următoarele șapte caracteristici:
(1) durere sau disconfort, de obicei percepute în vecinătatea uneia sau mai multor articulații (inclusiv a coloanei vertebrale);
(2) durere, atunci când sunt mișcate zonele afectate;
(3) durere la atingerea regiunii afectate;
(4) rigiditatea părții (părților) afectate, mai ales după o perioadă de imobilitate;
(5) ameliorarea simptomatică după efectuarea de exerciții ușoare, dar agravarea după exerciții intense;
(6) agravarea simptomatică ca răspuns la factorii climatici, în special scăderea presiunii barometrice și creșterea umidității;
(7) îmbunătățirea simptomatică ca răspuns la încălzirea zonei afectate. Nu toate sindroamele dureroase reumatice au toate cele șapte caracteristici, dar cele mai multe au cel puțin primele patru caracteristici.
Factori care agravează sau atenuează durerea în reumatism
Există câțiva factori care agravează sau atenuează simptomele reumatismului. De exemplu, exercițiile mai viguroase pot să agraveze durerea atât în timpul, cât și după efectuarea acestora. Perioadele lungi de imobilitate, în special în timpul somnului, au ca rezultat simptomul de rigiditate, un termen cunoscut de majoritatea pacienților ca sindromul de durere reumatică. În plus, pacienții cu reumatism sunt mult mai sensibili la schimbările meteorologice.
Remedii naturale pentru reumatism
Remediile naturale pot fi de ajutor în tratarea durerilor reumatice, ameliorând simptomele neplăcute – iată ce remedii naturale poți folosi pentru tratarea durerilor reumatice!
Uleiul de primulă
Acest ulei poate ameliora durerile cauzate de reumatism întrucât conține un acid gras esențial denumit acid gama linoleic, eficient în tratarea durerilor. Consultă-te cu medicul tău înainte de a consuma acest ulei în scopuri terapeutice, mai ales dacă ai probleme cu ficatul ori dacă urmezi un tratament medicamentos pentru o afecțiune cronică.
În plus, este bine să știi că mai mulți factori pot interfera cu producția de acidului gama linoleic de către organism, inclusiv:
îmbătrânire
deficiențe alimentare
infecții virale
unele afecțiuni.
Uleiul de pește
Uleiul de pește are capacitatea de a reduce inflamația și durerile în cazul persoanelor cu artrită reumatoidă. Acesta poate fi introdus în alimentație, însă poate fi consumat și sub formă de supliment alimentar. Sunt recomandate suplimentele de ulei de pește Omega-3 – în special de tip DHA și EPA – ambele se găsesc în fructele de mare. Doza recomandată pentru a trata inflamația este de 1.000 de miligrame de două ori pe zi. Este important de menționat că uleiul de pește poate interfera cu anumite medicamente eliberate pe bază de rețetă, așa că ar trebui să discuți întotdeauna cu medicul înainte de a lua acest supliment alimentar.
Compresele calde/ reci
Metoda cea mai rapidă de calmare a durerilor reumatice constă în aplicarea unor comprese calde și reci pe zonele dureroase. Alternarea compreselor reci cu cele calde este chiar mai eficientă. Totuși, cu exagera cu aceste comprese. Aplică o compresă rece timp de 15 minute, apoi ia o pauză de cel puțin 30 de minute între aplicări.
Acupunctura
Metodă specifică medicinei chinezești, acupunctura poate fi folosită și pentru ameliorarea durerilor reumatice. Prin inserarea unor ace fine în anumiți centri nervoși se stimulează energia vitală astfel încât durerea să dispară. Un studiu din 2018 a arătat că persoanele cu poliartrita reumatoidă care au apelat la acupunctură și-au îmbunătățit calitatea vieții. Mai mult decât atât, se pare că această terapie complementară nu a avut efecte adverse atunci când a fost combinată cu tratamentele medicale tipice occidentale.
Masajul
Dacă articulațiile sunt și rigide, nu numai dureroase, un masaj poate fi de mare ajutor. Mazează-ți zonele cu probleme folosind mișcări circulare de intensitate moderată. Combină masajul cu folosirea unui gel antiinflamator și durerea va dispărea rapid.
Ceaiul
Mahsa Tehrani, medic reumatolog la o clinică din orașul Vienna, susține că orice ceai poate fi folosit pentru ameliorarea durerilor reumatice întrucât ceaiul are proprietăți antiinflamatoare puternice. Ceaiul de ghimbir luptă cu inflamația și ameliorează durerile articulațiilor, ceaiul verde reduce inflamațiile articulare cauzate de artrita reumatoidă, pe când ceaiul negru este bogat în quercetină, care are efecte antiinflamatoare foarte puternice.

Aloe vera
Aplicarea unui strat de aloe vera gel pe articulațiile dureroase poate face minuni în cazul persoanelor reumatice, ameliorând rapid durerile.
Ardeiul iute
Capsaicina, substanța activă din ardeiul iute, acționează direct asupra transmițătorilor de durere. Aceasta poate fi consumată fie prin alimentație, fie sub formă de extract de capsaicina.
Eucalpitul
Aplicate la nivel cutanat, frunzele de eucalipt calmează durerile de la nivelul articulațiilor.
Exercițiile fizice
Sportul este extrem de important pentru persoanele care suferă de reumatism, indiferent de forma pe care acesta o ia. Sportul menține flexibilitatea și forța la nivelul articulațiilor, ceea ce înseamnă că afecțiunea nu este lăsată să imobilizeze pacientul. Indicate sunt activitățile care nu suprasolicită corpul precum plimbările, exercițiile în apă, yoga, tai chi sau mersul pe bicicletă.
Tai chi este o formă de arte marțiale care implică efectuarea de mișcări blânde, ritmice și poziții despre care se crede că atenuează durerea, reduc inflamația și încetinesc deteriorarea articulațiilor. Un studiu recent arată că practicarea de tai chi poate avea efecte benefice pentru pacienții cu poliartrită reumatoidă și că riscul de efecte secundare dăunătoare la acești pacienți este foarte scăzut.
Dietă și suplimente
Dacă ai fost diagnosticat cu poliartrită reumatoidă, este important să faci și unele schimbări în dietă, întrucât, se pare că anumite alimente pot ameliora simptomele acestei afecțiuni. De exemplu, o cercetare din 2020 arată că adoptarea unei diete mediteraneene (care limitează consumul de carne roșie, dar care pune accentul pe consumul de fructe și legume proaspete, fasole, pește și ulei de măsline) poate duce la scăderea nivelului de durere la persoanele cu poliartrita reumatoidă.
Mai mult decât atât, o dietă echilibrată joacă un rol important și în menținerea greutății corporale, căci limitează tensiunea pusă pe articulațiilor afectate, reducând nivelul general de durere. Specialiștii spun că anumite tipuri de suplimente sunt de ajutor persoanelor cu poliartrita reumatoidă, întrucât se pare că acești pacienți au niveluri mai scăzute de mai multe molecule diferite în corpul lor, inclusiv vitamina D7 și seleniu.
Plante medicinale
Așa cum am văzut mai sus, sunt câteva plante și ceaiuri care ar putea atenua simptomele celor afectați de reumatism. Există chiar și câteva plante medicinale cu efecte promițătoare la persoanele cu poliartrită reumatoidă, despre care merită să vorbim.
De exemplu, gheara pisicii (Uncaria tomentosa) este o plantă asemănătoare viței-de-vie care poate regla răspunsul imunitar defectuos la persoanele cu această boală, așa cum arată un studiu mai vechi.
Mai sunt și alte plante care ar putea reduce nivelul inflamației sau ar putea scădea activitatea bolii, cum ar fi măceșul și Andrographis paniculata. Potrivit unui studiu recent, aceste două plante au capacitatea de a reduce nivelul inflamației sau de a scădea activitatea bolii la persoanele cu poliartrită reumatoidă.
Ghimbirul și turmericul sunt, de asemenea, frecvent recunoscute pentru proprietățile lor antioxidante și antiinflamatorii. Recomandarea actuală este ca pacienții să ia curcumină, forma activă a turmericului. Totuși, dovezile care susțin utilizarea lor cu artrita reumatoidă sunt totuși destul de limitate, de aceea sunt necesare mai multe cercetări care să confirme acțiunea inflamatorie a acestora în rândul pacienților cu reumatism.
Precauții despre remediile pe bază de plante
Deși remediile pe bază de plante sunt naturale, ele pot să aibă câteva riscuri pentru sănătate. Unele pot provoca reacții adverse sau pot interacționa cu medicamentele pe care le iei. De exemplu, ghimbirul poate crește riscul de sângerare, ceea ce ar fi problematic dacă iei medicamente pentru subțierea sângelui, cum ar fi warfarina. Din acest motiv, înainte de a lua orice fel de supliment, discută cu medicul, ca să te asiguri că acestea vor avea efectul dorit și că nu interacționează cu medicamentele pe care le iei.
Ce trebuie să știi despre utilizarea canabisului în scopuri medicale
Recent, utilizarea medicală a canabidiolului a explodat în popularitate. Canabidiolul este o substanță din planta de marijuana, este non-psihoactivă, adică nu afectează percepția sau comportamentul, despre care se crede că ar fi un posibil tratament pentru durerea provocată de artrită.
Chiar dacă un studiu recent a arătat că această substanță activează receptorii antiinflamatori din organism și că are potențial analgezic sau de calmare a durerii, nu sunt studii care să ateste că utilizarea sa ar putea fi utilă persoanelor cu artrită reumatoidă.

Niciun comentariu

Nu ratați!