Obezitatea este o boala grava, cronica, care poate avea un efect negativ asupra multor sisteme din corpul dumneavoastra. Persoanele supraponderale au un risc mult mai ridicat de a dezvolta conditii grave.
Cauzele obezitatii sunt complexe. Exista multi factori interdependenti, cum ar fi genetica, stilul de viata si modul in care corpul dumneavoastra foloseste energia.
Efectele obezitatii asupra sanatatii
Obezitatea are un efect negativ foarte mare asupra sanatatii. In fiecare an, conditiile legate de obezitate au costat peste 150 de miliarde de dolari si au cauzat o valoare estimata la 300.000 de decese premature in SUA. Efectele asupra sanatatii asociate cu obezitatea includ (dar nu se limiteaza) la urmatoarele:
Tensiunea arteriala
Tesutul de grasime din organism are nevoie de oxigen si nutrienti pentru a trai, ceea ce presupune ca vasele sanguine trebuie sa transporte mai mult sange in tesutul adipos. Acest lucru sporeste volumul de munca al inimii, deoarece trebuie sa pompeze mai mult sange. Mai mult volum de sange transportat inseamna o presiune mai mare asupra peretilor arterelor. Presiunea mai mare in artere creste tensiunea arteriala. In plus, greutatea suplimentara poate creste frecventa cardiaca si poate reduce capacitatea organismului de a transporta sange prin vase.
Diabetul zaharat
Obezitatea este cauza principala a diabetului de tip 2. Acest tip de diabet incepe, de obicei, la varsta adulta, dar acum, din pacate, se produce si la copii. Obezitatea poate provoca rezistenta la insulina, hormonul care regleaza zaharul din sange. Cand obezitatea determina rezistenta la insulina, zaharul din sange devine ridicat. Chiar obezitatea moderata creste dramatic riscul de diabet zaharat.
Boala cardiaca
Ateroscleroza (intarirea arterelor) este prezenta de 10 ori mai frecvent la persoanele obeze comparativ cu cele care au o masa corporala corespunzatoare. Boala arteriala coronariana este, de asemenea, mai raspandita deoarece depozitele de grasime se acumuleaza in arterele principale. Arterele inguste si fluxul redus de sange catre inima pot provoca dureri in piept sau atac de cord. Cheagurile de sange se pot forma in arterele inguste si provoaca accident vascular cerebral.
Probleme comune, inclusiv osteoartrita
Obezitatea poate afecta genunchii si soldurile datorita stresului cauzat de greutatea in plus asupra articulatiilor.
Apnee de somn si probleme respiratorii
Apneea de somn determina oamenii sa opreasca respiratia pentru perioade scurte de timp, intrerupe somnul pe parcursul nosptii si cauzeaza somnolenta in timpul zilei. De asemenea, provoaca sforait. Problemele respiratorii asociate cu obezitatea apar atunci cand greutatea adaugata peretelui toracic apasa plamanii si provoaca o respiratie limitata.
Cancer
La femei, supraponderalitatea contribuie la un risc crescut pentru o varietate de forme de cancer, inclusiv cancerul de san, colon, vezica biliara si uter. Barbatii supraponderali au un risc mai mare de cancer de colon si de prostata.
Sindromul metabolic
Sindromul metabolic este alcatuit din sase componente principale: obezitatea abdominala, cresterea colesterolului in sange, cresterea tensiunii arteriale, rezistenta la insulina cu sau fara intoleranta la glucoza, cresterea anumitor componente sanguine care indica inflamatia si cresterea anumitor factori de coagulare in sange. Aproximativ o treime din persoanele supraponderale prezinta sindromul metabolic.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Sursa: https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/healthy-living/obesity.html
Niciun comentariu