Beneficiile enzimelor pancreatice pentru sănătatea intestinală și imunitară – surse alimentare și sfaturi practice

0

Digestia și asimilarea nutrienților sunt procese complexe care au loc pe parcursul mai multor ore, începând din momentul în care introduci alimentele în gură. Pancreasul este esențial în digestie, deoarece secretă enzime pancreatice care facilitează descompunerea alimentelor în molecule mai mici – permițând organismului să utilizeze efectiv grăsimi, vitamine, minerale, aminoacizi și așa mai departe.
Pancreasul ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge, secretând hormoni precum insulina și glucagonul.
Care sunt câteva din motivele pentru care ați putea să vă confruntați cu insuficiența enzimelor pancreatice? Cauzele comune includ pancreatita, fibroza chistică, tulburările autoimune, alcoolismul sau intervențiile chirurgicale care afectează tractul gastrointestinal.
👉 Ce sunt enzimele pancreatice?
Pancreasul nu este de fapt un organ, ci o glandă lungă, de formă triunghiulară, situată adânc în interiorul abdomenului, între coloana vertebrală și stomac.
Pancreasul secretă un „suc” digestiv care este compus din două elemente: enzime digestive și bicarbonat. Bicarbonatul ajută la neutralizarea acidului din stomac și face secrețiile pancreatice mai alcaline.
✔️ Ce sunt enzimele?
Toate enzimele sunt catalizatori care permit schimbarea moleculelor dintr-o formă în alta.
Enzimele digestive în special sunt substanțe care sunt secretate de organism pentru a ajuta la transformarea moleculelor mai mari (macronutrienții pe care îi numim proteine, carbohidrați și grăsimi) în molecule mai mici. În plus, bila și acidul clorhidric  ajută la descompunerea alimentelor.
Există mai mult de 2.700 de tipuri diferite de enzime în corpul uman și fiecare are rolul său unic. Cele mai multe enzime digestive le producem în pancreas, deși sunt produse și în alte părți ale sistemului digestiv.
Avem diferite enzime pentru descompunerea diferitelor tipuri de molecule găsite în alimente, inclusiv proteine, grăsimi, carbohidrați, fibre și acizi.
✔️ Care sunt cele trei enzime pancreatice?
Potrivit Pancreatic Cancer Action Network, „un pancreas care funcționează normal secretă aproximativ 8 cești de suc pancreatic în duoden, zilnic”.
Categoriile majore de enzime produse de pancreas includ: amilaza (descompune amidonul/carbohidrații),  proteaza (descompune legăturile proteine peptidice) și lipaza (descompune grăsimile).
Există și alte tipuri care au roluri unice, inclusiv:
– ribonuclează
– dezoxiribonuclează
– gelatinaza
– fitaza
– pectinaza
– lactază
– maltoză
👉 Enzimele pancreatice în medicina tradițională:
În  medicina ayurvedică  și în medicina tradițională chineză, enzimele derivate din plante au fost folosite pentru a ajuta la reducerea balonării, acționează ca diuretice și ajută la gestionarea inflamației.
În MTC (medicina tradițională chineză), de exemplu, se spune că enzimele pe bază de plante îmbunătățesc „energia” digestivă și reechilibrează calitățile yin și yang ale corpului. Enzimele au în principal calități yang, deoarece sunt o „forță motrice” în spatele aproape fiecărui proces biochimic din organism. Scopul utilizării enzimelor în medicina tradițională este de a susține stomacul/splina și de a îmbunătăți „Qi”, sau energia vitală.

Enzimele proaspete/ crude sunt accentuate cel mai mult deoarece căldura distruge enzimele delicate ale plantelor. Alte recomandări pentru susținerea pancreasului și a intestinului în general includ alegerea alimentelor întregi, organice, neprocesate, fără OMG; limitarea aportului de lichide și alimente reci; și mestecând bine alimentele.
👉 Beneficii și funcții
Pentru ce sunt necesare enzimele pancreatice? Iată câteva dintre principalele roluri și beneficii ale enzimelor pancreatice:
1. Digestia amidonului/carbohidraților
Amilaza (sau alfa-amilaza) este o enzimă secretată de glandele salivare și pancreas, care ajută la absorbția carbohidraților.
O parte din amilază pancreatică este prezentă în salivă, ajutând la începerea procesului digestiv atunci când începeți să mestecați alimentele, dar cea mai mare parte este produsă în pancreas. Lipsa de amilază poate provoca probleme gastrointestinale, cum ar fi balonare, scaun moale și diaree.
2. Descompunerea proteinelor în peptide mai mici
Proteazele sunt o categorie de enzime care ajută la descompunerea proteinelor. Există mai multe tipuri diferite, inclusiv  tripsina , chimotripsina și carboxipeptidaza. Ele funcționează prin transformarea proteinelor (legături peptidice) în peptide mai mici.
Peptidazele, care sunt situate pe suprafața celulelor epiteliale intestinale subțiri, sunt apoi capabile să descompună peptidele în aminoacizi unici („blocurile de construcție ale proteinelor”).
3. Digestia grăsimilor și absorbția vitaminelor liposolubile
Lipaza  este produsă de pancreas, iar această enzimă ajută la descompunerea grăsimilor. Transformă trigliceridele în 2-monogliceride și doi acizi grași liberi, astfel încât să poată fi absorbit prin mucoasa intestinelor.
Lipaza pancreatică este secretată în lumenul intestinului. Pentru ca lipaza să-și facă treaba corect, trebuie să fie prezente și sărurile biliare pentru a ajuta la absorbția grăsimilor. Lipsa acestei enzime interferează cu digestia grăsimilor și absorbția vitaminelor esențiale liposolubile (vitaminele A, E, D și K). De asemenea, poate provoca probleme precum diaree și/sau scaune grase.
4. Protecție împotriva microbilor și sprijin pentru sistemul imunitar
Pe lângă descompunerea proteinelor, proteazele susțin sistemul imunitar prin combaterea paraziților, cum ar fi bacteriile, drojdia și protozoarele, din intestine.
Lipsa de protează poate contribui la alergii și infecții intestinale. Aceste enzime pancreatice pot modula procesele inflamatorii în mai multe moduri – de exemplu, prin reducerea umflarea membranelor mucoase, îmbunătățirea circulației, transportul deșeurilor nocive, scăderea permeabilității capilare și dizolvarea depozitelor care formează cheaguri de sânge.
👉 Motivele pentru care cineva poate avea insuficiență pancreatică includ:
– Pancreatită cronică (atunci când pancreasul este inflamat).
– Alte boli cronice, inclusiv fibroza chistică și bolile autoimune.
– Vârsta, deoarece aciditatea stomacală scăzută sau insuficiența enzimatică sunt mai frecvente la adulții în vârstă.
– Cancer pancreatic.
– Tumori pancreatice sau duodenale.
– Niveluri ridicate de inflamație.
– Niveluri ridicate de trigliceride (un tip de grăsime din sânge).
– Infecții parazitare.
– Alcoolul.
Atunci când enzimele pancreatice nu sunt produse în mod corespunzător, acestea trebuie să fie obținute dintr-o sursă externă. Ele pot fi luate sub formă de pastile sau capsule pentru a facilita absorbția nutrienților, mai ales dacă cineva are pancreatită cronică.
👉 Simptome ale pancreasului deteriorat, inflamat:
– Durere sau sensibilitate în abdomen
– Mișcări intestinale urât mirositoare
– Indigestie, crampe și dureri de stomac
– Diaree, scaune moale sau scaune frecvente
– Gaze și balonare stomacală
– Pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate
– Scaun galben sau portocaliu
👉 Alimente de mâncat și de evitat pentru pancreas
Înainte ca enzimele să fie disponibile sub formă de suplimente/capsule, sistemele de medicină tradițională încurajau consumul de alimente care susțin în mod natural digestia. De exemplu, papaina este o enzimă protează derivată din papaya care poate ajuta la stimularea digestiei grăsimilor și proteinelor.
– Alimente bogate în antioxidanți, inclusiv legume și fructe crude. Acestea includ legumele cu frunze verzi; toate fructele de pădure; legume portocalii și galbene, cum ar fi morcovii, ardeii, dovleceii și cartofii dulci; roșii; anghinare; sparanghel; brocoli; conopidă; etc.
– Ananasul, papaya și kiwi, care sunt surse excelente de enzime digestive.
– Ghimbirul  și alte ierburi proaspete și condimente.
– Alimente fermentate/ probiotice, cum ar fi varza murată, iaurt, chefir, natto, miso și supă miso.
– Grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de cocos sau de măsline și avocado. Grăsimile sănătoase sunt dense energetic, așa că pot fi utile pentru adăugarea de calorii în dieta ta și prevenirea pierderii în greutate.
– Sucuri crude făcute cu legume și fructe proaspete.
– Nuci și semințe, ideal înmuiate pentru a ajuta la absorbția nutrienților.
– Produse din cereale nefierte sau ușor gătite, cum ar fi germeni de grâu.
– Proteine curate, inclusiv păsări de curte, pește sălbatic și ouă.
Pe lângă o dietă bogată în nutrienți, ar trebui să încercați să mâncați cinci sau șase mese mici pe zi, în loc de doar câteva mese mari.
Medicul dumneavoastră ar putea recomanda, de asemenea, să luați multivitamine pentru a ajuta la prevenirea deficiențelor de vitamine cheie, inclusiv vitaminele solubile în grăsimi precum vitamina A, D, E și K.
✔️ Alte sugestii pentru a sprijini digestia includ:
– Consumul de alimente de sezon.
– Relaxarea în timpul mesei.
– Mestecând alimentele bine.
– Este încurajat consumul de alimente la temperatura camerei sau puțin peste (alimente nu foarte reci), inclusiv alimente calde precum supe, legume bine gătite și tocane.
– Consumul condimentelor “de încălzire”, cum ar fi ghimbir, rozmarin, salvie, oregano, turmeric, chimen, coriandru, fenicul, cardamom, schinduf, scorțișoară și cuișoare.
– Lăsând trei ore între mese.
– Bea apă cu o jumătate de oră înainte de masă, dar nu în timpul meselor.
– Mănâncă cu cel puțin cudouă ore înainte de culcare.
– Așteptați cel puțin două ore după ce ați mâncat pentru a face mișcare. Yoga și întinderea pot ajuta, de asemenea.
✔️ Ce alimente sunt dăunătoare pentru pancreasul tău?
– Alcool
– Alimente prăjite si alimente foarte grase sau uleioase
– Alimente care sunt prea gătite și conservate, inclusiv alimente prăjite, conservate, care își pierd o parte din nutrienți din cauza expunerii la căldură ridicată
– Alimente procesate care conțin aditivi sintetici

Niciun comentariu

Nu ratați!