Nivel scăzut de estrogen – simptome, cauze și remedii naturale

1

Estrogenul joacă un rol crucial în sănătatea femeii. Este responsabil pentru dezvoltarea sexuală feminină în timpul pubertății. Controlează creșterea mucoasei uterine în timpul ciclului menstrual și al sarcinii și este implicat în metabolismul colesterolului și al oaselor. De aceea, nivelul scăzut de estrogen este o problemă serioasă.
👉 Ce cauzează un nivel scăzut de estrogen?
Hormonul estrogen este produs în ovare și tot ceea ce afectează ovarele provoacă o deficiență a nivelului de estrogen.
Mai mulți factori determină un nivel scăzut de estrogen. Ei includ:
– Antrenament excesiv
– Boala cronică de rinichi
– Sindromul Turner (o tulburare în care o femeie se naște doar cu un cromozom X)
– O glandă pituitară cu funcționare scăzută
– Anorexie sau alte tulburări de alimentație
– Insuficiență ovariană prematură sau orice altă afecțiune autoimună
– Legarea trompelor poate reduce aportul de sânge la ovare și poate reduce nivelul de estrogen
– Deficit de magneziu
– Pilula anticoncepțională suprimă atât estrogenul, cât și progesteronul
– Hipotiroidismul
– Oboseala suprarenală
👉 Care sunt simptomele nivelului scăzut de estrogen?
Fetele care nu au ajuns încă la pubertate sau femeile care se apropie de menopauză au un risc mai mare de a avea un nivel scăzut de estrogen. Cu toate acestea, femeile de toate vârstele pot experimenta această afecțiune.
Unele dintre simptomele comune ale acestei probleme includ:
– Bufeuri
– Modificări ale dispoziției
– Depresie
– Dureri de cap (sau chiar migrene)
– Oboseală
– Probleme cu concentrarea
– Perioadele neregulate sau chiar absente
– Infecții ale tractului urinar
– Disconfort în timpul actului sexual (din cauza absenței lubrifierii vaginale)
– Oase slabe sau fracturi frecvente (deoarece estrogenul funcționează împreună cu calciul, magneziul și vitamina D, iar deficiența acestuia poate însemna o scădere a densității osoase)
Ce poți face pentru a preveni deficiența de estrogen? Există vreo modalitate de a vă crește nivelul de estrogen? Vestea bună este că există mai multe moduri în care ați putea evita/trata această afecțiune.
👉 Cum să creșteți nivelul de estrogen
1. Verificați-vă nivelurile
Vizitează-ți doctorul. Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l faci. Chiar înainte de a începe cu un program de estrogeni (sau orice altă modalitate de a crește nivelurile din organism), cereți sfatul medicului dumneavoastră.
Există o varietate de teste care vă pot determina nivelul hormonal. Să vedem cum vă puteți ajuta corpul să-și producă proprii hormoni:

2. Renunță la fumat
Fumatul poate avea efecte dăunătoare asupra sistemului endocrin, iar acest lucru poate limita capacitatea organismului de a produce estrogen.
3. Schimbați-vă dieta
Sistemul dumneavoastră endocrin are nevoie de un organism sănătos pentru a produce niveluri adecvate de estrogen. Mănâncă sănătos și asigură-te că alimentele tale nu sunt modificate genetic. Încercați să consumați alimente care conțin fitoestrogeni. Știm că produsele din soia precum tofu, nucile de soia și edamame produc fitoestrogeni, care imită efectele estrogenului. Alte alimente care conțin fitoestrogeni includ mazărea, fasolea lima, merisoarele, caise și prunele uscate, broccoli, conopida, semințele de in, semințele crude de dovleac, germeni de trifoi roșu, germeni de fasole mung și cerealele integrale.
De asemenea, reduceți aportul de zahăr, deoarece poate duce la dezechilibre hormonale în organism. Zahărul contribuie la creșterea excesivă a drojdiei, iar toxinele din drojdie pot bloca receptorii hormonali.
Adăugarea alimentelor bogate în magneziu în dieta dumneavoastră sau a suplimentelor de magneziu poate ajuta la promovarea producției de estrogen și poate diminua multe dintre simptomele estrogenului scăzut.
Puteți consuma fructe cu indice glicemic scăzut, carbohidrați complecși, proteine și grăsimi de bună calitate și ierburi naturale pentru a reduce inflamația din organism și pentru a îmbunătăți receptivitatea celulară.
4. Încercați să vă îngrășați
În cazul în care sunteți subponderală, adică. A fi subponderală poate împiedica capacitatea corpului de a produce estrogen. Revenirea la o greutate sănătoasă vă poate îmbunătăți nivelul de estrogen. Atletele tinere care au sub 45 kg își pot pierde menstruația datorită nivelurilor hormonale scăzute. Ai nevoie de grăsime corporală pentru a produce hormoni.
5. Chasteberry
Chasteberry este o plantă care s-a dovedit că influențează nivelul de estrogen. Consultați-vă însă medicul înainte de a consuma, deoarece cercetările în acest aspect sunt limitate.
6. Consumă ceaiuri din plante
Multe ceaiuri din plante cresc nivelul de estrogen. Acestea includ trifoi roșu, lucernă, hamei, lemn dulce, cimbru, verbena și saw palmetto. Dar, ca și în cazul castreberry, nu exagerați. Cel mai bun mod de a-ți da seama că stimulezi prea mult estrogen este durerea sânilor.
Ceaiurile negre și cele verzi conțin fitoestrogeni și pot îmbunătăți nivelul de estrogen din organism.
7. Faceți exerciții
Deși există cercetări că exercițiile fizice intense pot duce la o scădere a nivelului de estrogen, exercițiile fizice moderate sunt pur și simplu sănătoase și pot reduce riscul de cancer de sân și pot crește longevitatea.
8. Creșteți-vă aportul de lichide
Creșteți aportul de lichide precum apa, suc de legume cu frunze verzi, cum ar fi țelina, spanacul, kale și salata verde, ceaiul verde și apă de cocos pentru a elimina toxinele din organism. Ameliorează stresul oxidativ și îmbunătățește producția de hormoni în organism.
👉 Ce se întâmplă cu excesul de estrogen?
Numită și dominanță estrogenică, această afecțiune este mai frecventă decât nivelul scăzut de estrogen și este marcată de următoarele simptome:
– Balonare
– Scăderea apetitului sexual
– Modificări ale dispoziției
– Dureri de cap
– Perioade menstruale neregulate
– Mâinile sau picioarele reci
– Creștere în greutate
– Pierderea parului
– Anxietate/atacuri de panica
– Oboseală
– Probleme de memorie
– Sâni sensibili/sâni care conțin noduli fibrochistici

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!