6 efecte secundare ale prunelor uscate de care este bine sa ținem cont

0

Când te gândești la prunele uscate primul lucru care îți vine în minte este constipația! Sucul de prune este adesea folosit pentru a trata constipația.
Pe lângă faptul că sunt folosite ca laxativ, prunele sunt folosite și în mai multe feluri de preparate dulci și sărate, așadar nu este greu să depășim doza maximă.
👉 Care sunt efectele secundare ale prunelor uscate?
Prunele stimulează mișcările intestinale și oferă și alte beneficii. Dar, ca oricare alt remediu natural, prunele uscate pot provoca câteva efecte secundare. Iată câteva efecte secundare ale consumului de prune uscate:
1. Pericolele acrilamidei
Prunele conțin o concentrație mare de acrilamidă, care este considerată un cancerigen și o neurotoxină. Acrilamida nu se găsește în mod natural în alimentele naturale, cu excepția cazului în care sunt gătite la temperaturi peste 100 ° C.
Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură, cantitatea de acrilamidă necesară pentru a provoca vătămări neuropatice este de aproximativ 500 de ori aportul alimentar zilnic. Deci, consumul de prune uscate este relativ sigur. Cu toate acestea, carcinogenitatea este o preocupare, deoarece prunele s-au dovedit a fi foarte cancerigene pentru animalele care au fost testate în laboratoare.
2. Prunele uscate pot provoca diaree
Fibrele insolubile din prunele uscate pot provoca sau agrava diareea. Acesta este motivul pentru care trebuie să le evitați atunci când aveți diaree. Acest lucru poate fi atribuit proprietății laxative a prunelor uscate. Sunt laxative naturale, deoarece conțin un compus laxativ numit sorbitol. Deci, o doză excesivă poate duce cu ușurință la diaree.

3. Poate duce la creșterea în greutate
O porție de 6 prune uscate conține 137 de calorii și 22 de grame de zahăr. O porție de suc de prune de prune conține aproximativ 185 de calorii. Deși fibrele din fructe pot ajuta la pierderea în greutate, dar consumul în exces poate avea efectul opus.
Prunele uscate au o încărcătură glicemică ridicată. Asta înseamnă că consumul de prune uscate poate crește nivelul de zahăr din sânge mai mult decât majoritatea celorlalte fructe.
4. Poate provoca gaze intestinale și balonare
Prunele conțin carbohidrați complecși și zaharuri care nu se descompun complet în tractul digestiv. Deci, când zaharurile ajung în colon, bacteriile încep să se hrănească cu acești carbohidrați nedigerați.
Aceste bacterii sunt responsabile de gazele intestinale și de balonare.
5. Poate duce la dependență de laxativ
Prunele sunt folosite mai ales ca laxative iritante. Cu toate acestea, cei care suferă de constipație frecventă nu ar trebui să se bazeze complet pe prune uscate pentru a-și curăța sistemul digestiv. Acest lucru poate duce la dependență de laxative după o anumită perioadă de utilizare, ceea ce poate agrava starea și poate provoca complicații.
6. Poate provoca scaune închise la culoare
Prunele sunt bogate în fier și, la fel ca majoritatea alimentelor bogate în fier, pot provoca scaune închise la culoare dacă sunt consumate în exces.
Prunele au propriul set de efecte secundare, dar le puteți consuma cu moderație.

Niciun comentariu

Nu ratați!