Top alimente bogate în purine și cum afectează guta

0

Purinele sunt compuși organici care se găsesc în fiecare celulă a corpului uman și, de asemenea, în multe alimente pe bază de plante și animale. Alimentele bogate în purină sunt produsele din carne, în special organele interne, cum ar fi ficatul și rinichii, și chiar peștele. Dietele pe bază de plante sunt de obicei sărace în purine.
Acești compuși din alimente sunt descompuși în acid uric în timpul digestiei. De asemenea, au un rol de jucat în sinteza ADN-ului și ARN-ului. Dar excesul poate duce la gută și la alte probleme. Așadar, întrebarea este – există un beneficiu în consumul de alimente bogate în purină și în ce condiții ar fi o idee bună să le limităm consumul?
În primul rând, să înțelegem că purinele, de la sine, nu reprezintă o problemă. Sunt produse în mod natural în organism și se găsesc și într-o varietate de alimente. În timpul digestiei, purinele se descompun pentru a forma acid uric, care, în exces extrem, poate forma cristale care se depun în articulații și provoacă durere și inflamații. Această afecțiune se numește gută.
Un exces de acid uric în organism poate provoca gută și pietre la rinichi. Prin urmare, dacă aveți oricare dintre aceste condiții, este mai bine să stați departe de alimentele bogate în purine.
1. Stafide
100 de grame de stafide conțin 107 miligrame de purine
Stafidele nu sunt altceva decât struguri deshidratați, cu concentrații mai mari de vitamine B, potasiu și fier. Stafidele sunt pe primul loc în lista alimentelor bogate în purină.
2. Pui
100 de grame de pui conțin 175 miligrame de purine
Puiul este o sursă foarte bună de proteine și conține toți aminoacizii esențiali.
3. Somon
100 de grame de somon conțin 170 de miligrame de purine
Somonul este cunoscut pentru conținutul său de omega-3. Acizii grași Omega-3 îmbunătățesc sănătatea inimii și creierului, scad colesterolul, combate inflamațiile, îmbunătățesc sănătatea vederii și chiar promovează sănătatea pielii și a părului.
4. Carne de porc
100 de grame de porc conțin 166 miligrame de purine
Carnea de porc este compusă în principal din proteine și conține toți aminoacizii esențiali.
5. Carne de curcan
100 de grame de curcan conțin 150 de miligrame de purine
Pe lângă proteine, curcanul este bogat și în triptofan – un aminoacid care reglează somnul.

6. Creveți
100 de grame de creveți conțin 147 de miligrame de purine
Creveții sunt o sursă excelentă de proteine slabe de înaltă calitate. De asemenea, conține toți aminoacizii esențiali. Zincul și seleniul sunt alte două minerale importante pe care le conține – ambele stimulând producția de energie și imunitatea.
7. Rață
100 de grame de rață conțin 138 de miligrame de purine
La fel ca alte tipuri de carne, rața are proteină completă – toți aminoacizii esențiali. Și, pe lângă zinc și seleniu, conține și vitaminele B5 și B12 – ambele susțin sănătatea sistemului nervos.
8. Scoici
100 de grame de scoici conțin 136 de miligrame de purine
Scoica este o sursă de proteine cu conținut scăzut de grăsimi. De asemenea, sunt bogate în vitamina B12, care ajută la prevenirea anemiei, a oboselii și a depresiei.
9. Carne de vită
100 de grame de carne de vită conțin 133 miligrame de purine
Carnea de vită conține o varietate de nutrienți, la fel ca majoritatea celorlalte tipuri de carne. În afară de proteine, conține și zinc, seleniu, fier și vitamina B6. Un alt mineral important este fosforul, care joacă un rol în creșterea și întreținerea corpului.
10. Iepure
100 de grame de iepure conțin 132 de miligrame de purine
Carnea de iepure conține mai multe proteine decât puiul sau carnea de vită. De asemenea, este relativ mai scăzut în calorii și grăsimi saturate.
11. Stridii
100 de grame de stridii conțin 90 de miligrame de purine
Stridiile sunt bogate în proteine și alți nutrienți esențiali, cum ar fi fierul, seleniul și zincul. De asemenea, acestea sunt surse bune de vitamina C care stimulează funcția imunitară.
12. Soia
100 de grame de soia conțin 190 de miligrame de purine
Soia este una dintre cele mai bune surse de proteine pe bază de plante. Conține cantități decente de fibre solubile și insolubile. De asemenea, au saponine, compuși cunoscuți pentru scăderea nivelului de colesterol.
13. Fasole albă
100 de grame de fasole albă conțin 128 miligrame de purine
Antioxidanții din fasolea albă pot preveni cancerul și alte afecțiuni inflamatorii grave. Fasolea este, de asemenea, bogată în folat, ceea ce stimulează sănătatea creierului și previne defectele congenitale.
14. Lintea
100 de grame de linte conțin 127 miligrame de purine
Lintea este o sursă excelentă de proteine. De asemenea, conține folat și magneziu, doi nutrienți esențiali pentru sănătatea inimii.
👉 Ce să mâncați dacă aveți gută?
✔️ Alimente benefice:
– Fructe și legume antiinflamatoare, cum ar fi cireșe și fructe de pădure proaspete), cartofi dulci, ceapă, usturoi și cereale integrale
– Apă adecvată
– Alimente bogate în vitamina C
– Iaurt cu conținut scăzut de grăsimi
– Lapte degresat
– Carne slabă la recomandarea medicului
– Nuci si semințe
✔️ Ce să evitați:
– Carne precum ficatul, rinichii și pâinea albă
– Fructe de mare
– Alcool
– Slănină
– Ovăz

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.