Metode si alimente pentru intarirea sistemului imunitar

1

Ideea de stimulare a imunitatii este atragatoare, dar capacitatea de a face acest lucru s-a dovedit evaziva din mai multe motive. Sistemul imunitar este, cum ii spune si numele, un sistem, nu o singura entitate. Pentru a functiona bine, este nevoie de echilibru si armonie. Exista inca multe lucruri pe care cercetatorii nu le stiu despre complexitatea si interconectarea raspunsului imun.
Dar asta nu inseamna ca efectele stilul de viata asupra sistemului imunitar nu sunt importante. Cercetatorii exploreaza efectele dietei, exercitiilor fizice, varsta, stresul psihologic si alti factori asupra raspunsului imun.
Moduri sanatoase de a va intari sistemul imunitar
Prima linie de aparare este sa alegeti un stil de viata sanatos. Urmarind regulile generale de bunastare a sanatatii, este cel mai bun pas pe care il puteti lua in directia pastrarii in mod natural puterea si sanatatea sistemului imunitar. Fiecare parte a corpului, inclusiv sistemul imunitar, functioneaza mai bine atunci cand este protejata de atacurile de mediu si sustinuta de strategii de viata sanatoasa, cum ar fi:
» Nu fumati;
» Consumati o dieta bogata in fructe si legume;
» Faceti sport regulat;
» Mentineti greutatea corporala la un nivel sanatos;
» Daca beti alcool, beti numai cu moderatie;
» Dormiti cel putin 7 ore/noapte;
» Luati masuri pentru a evita infectiile, cum ar fi spalarea frecventa a mainilor si a alimentelor pe care le consumati;
» Incercati sa minimizati stresul.

Alimente benefice
Citricele
Majoritatea oamenilor apeleaza la vitamina C dupa ce au racit. Se crede ca vitamina C creste productia de celule albe din sange. Acestea sunt cheiea pentru combaterea infectiilor.
Cele mai consumate citrice includ: portocalele, lamaile, grapefruitul, mandarinele, lamaile verzi si clementinele.
Deoarece corpul nu produce si nici nu stocheaza vitamina C, aveti nevoie de o doza zilnica.
Ardei rosii
Sa nu credeti ca citricele contin cea mai mare cantitate de vitamina C. Ardeiul rosu contine de doua ori mai multa vitamina C decat citricele. Sunt, de asemenea, o sursa bogata de beta-caroten. Pe langa cresterea imunitatii, vitamina C si beta-carotenul va ajuta sa va mentineti ochii si pielea sanatoasa.
Brocoli
Brocoli este supraincarcat cu vitamine si minerale. Ambalat cu vitaminele A, C si E, precum si multi alti antioxidanti si fibre, acesta este una dintre cele mai sanatoase legume pe care le puteti pune pe masa. Cheia pentru mentinerea intacta a puteri sale este de a fi gatit cat mai putin posibil – sau mai bine, deloc.
Usturoi si ceapa
Usturoiul se gaseste aproape in toate bucatariile din lume. Civilizatiile timpurii au recunoscut valoarea acestuia in combaterea infectiilor. Potrivit Centrului National de Sanatate Complementara si Integrativa , usturoiul poate, de asemenea, ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la incetinirea intaririi arterelor.
Ceapa si usturoiul, consumate crude, nu ar trebui sa-ti lipseasca, in aceasta perioada, din meniul zilnic. Persoanele care consuma constant ceapa si usturoi, de regula, nu fac gripa sau fac forme usoare si se vindeca foarte repede si fara complicatii.
Ghimbir
Ghimbirul este un alt ingredient la care apeleaza foarte multa lume atunci cand se imbolnavesc. Acesta poate ajuta la scaderea inflamatiei, durerilor in gat si a altor boli inflamatorii.
Sursa: www.health.harvard.edu; www.healthline.com

1 comments

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!