Unele lucruri par concepute special pentru a vă pune într-o dispoziție proastă, cum ar fi timpii de așteptare de 40 de minute când apelați serviciul pentru clienți de la diverse companii.
Dar există un alt vinovat starea de spirit proastă: alimentele pe care le consumi.
Nutriția slabă contribuie la dispozițiile proaste?
Gândiți-vă cum vă simțiți după ce mâncați un castron de paste sau un alt fel de mâncare grea. Ești super alert sau te simți lent și gata pentru un pui de somn după aceea?
Mâncarea are o influență masivă asupra dispozițiilor noastre și asupra modului în care ne simțim, indiferent dacă acestea ar fi alimente care stimulează starea de spirit sau invers.
Asta pentru că ceea ce mâncăm afectează neurotransmițătorii pe care îi produce creierul nostru. Acestea sunt substanțele chimice ale creierului care ghidează modul în care ne simțim. Neurotransmițătorii precum serotonina ne ajută să ne relaxăm, în timp ce dopamina ne poate ajuta să ne simțim mai concentrați. Alimentele pe care le consumăm reprezintă elementele de bază pentru aceste substanțe chimice, deoarece creierul nostru extrage nutrienții necesari din alimentele pe care le consumăm pentru a crea neurotransmițători, care, la rândul lor, ne reglează și ne îmbunătățesc starea de spirit.
Dar dacă creierul nostru nu primește combustibilul necesar pentru a oferi echilibrul corect al neurotransmițătorilor, putem fi predispuși la schimbări de dispoziție, zile proaste aparent nesfârșite și multe altele. În timp ce alimentele bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul prins în sălbăticie și avocado, ne stimulează starea de spirit, alimentele de calitate scăzută vă afectează în mod negativ creierul.
De exemplu, studiile au legat alimentele ultra-procesate, cum ar fi mâncarea fast-food și produsele de patiserie, cu depresie, agresivitate mai mare, anxietate și alte boli mintale.
Glicemia noastră ne afectează și stările de spirit. Când alimentele sunt bogate în zaharuri adăugate, nivelul de zahăr urcă până la un punct maxim apoi ajunge la un nivel foarte mic, când insulina începe să elimine zahărul din sânge. Aceste minime de zahăr sunt adesea însoțite de dureri de cap și iritabilitate.
Alimente ce îți modifică negativ starea de spirit (plus alternative sănătoase)
Dacă aveți frecvent o dispoziție proastă și aveți oricare dintre aceste alimente sau băuturi în dieta dvs., ar putea fi timpul să le schimbați pentru alimente mai bune.
Nectar de agave
Procedura extrem de prelucrată prin care trece agave-ul pentru a-l depozita pe rafturi implică eliminarea sucului de agave natural de orice valoare nutritivă. Este fabricat în mare parte din fructoză, cea mai dăunătoare formă de zahăr, care este metabolizată de ficat și nu de sânge
De fapt, nectarul de agave are cel mai mare conținut de fructoză din orice îndulcitor comercial pe care îl puteți cumpăra, inclusiv sirop de porumb bogat în fructoză!
Când vine vorba de starea ta de spirit, cantitatea mare de fructoză găsită în siropul de agave crește riscul de sindrom metabolic, o colecție de condiții, inclusiv obezitate, tensiune arterială crescută și rezistență la insulină, toate acestea putând duce la o stare de spirit destul de mizerabilă.
Alternativă alimentară de bună dispoziție: Dacă doriți să îndulciți lucrurile, mierea crudă este un schimb grozav. Încercați mierea de Manuka pentru toate beneficiile sale pentru sănătate. Mierea produsă local și siropul de arțar organic 100% sunt, de asemenea, opțiuni excelente.
Alcoolul
Indiferent dacă este vorba de relaxare după o zi lungă de lucru cu un pahar de vin sau de începutul de weekend, alcoolul joacă uneori un rol mai mare în viața noastră de zi cu zi decât ne dăm seama. Dar dacă v-ați simțit prost, ar putea fi timpul să evaluați cât de mult și cât de des beți.
În timp ce alcoolul poate fi bun pentru dvs., în special vinul roșu, consumul prea frecvent vă poate face sa aveți o stare de spirit scăzută, cu mult peste acea dimineață după mahmureală.
În timp ce beți băutura, s-ar putea să vă simțiți mai vesel, dar creierul dvs. este ocupat la locul de muncă, deoarece alcoolul îl declanșează pentru a produce hormoni care cresc sentimentele de stres și anxietate. Ca depresiv, alcoolul reduce și serotonina, „hormonul fericirii” și afectează sistemul nervos, toate acestea putând duce la o stare proastă.
Alternativă alimentară de bună dispoziție: limitați consumul de alcool la doar un pahar sau două de vin roșu pe săptămână. Încercați alcool fără gluten. Sau, mai bine, mergeți fără alcool și relaxați-vă cu niște băuturi reci fermentate bogate în probiotice, cum ar fi kombucha sau kvas.
Alimente cu adaos de zaharuri și îndulcitori artificiali
Deși ar putea avea un gust bun, atunci când vine vorba de zaharuri, lucrurile nu rămân dulci pentru mult timp. Zahărul care creează dependență ne trimite mintea și corpul în derivă. Crește sentimentele de anxietate, iritabilitate și depresie. De asemenea, poate împiedica capacitatea organismului de a lupta împotriva stresului, ceea ce face dificilă relaxarea.
Zaharurile naturale, ca cele găsite în fructe, sunt de obicei OK.
Dar zahărul adăugat produselor alimentare – chiar și produse cum ar fi iaurtul, granola, condimentele și pâinea – trebuie evitat sau consumat in cantități foarte mici.
Îndulcitorii artificiali sunt la fel de răi. De la gumă de mestecat până la ape fără calorii și chiar pastă de dinți, aceștia sunt peste tot. Efectele secundare includ dureri de cap, tulburări de dispoziție, amețeli și migrene – și așa îți afectează starea de spirit!
Alternativă alimentară de bună dispoziție: Există o tonă de înlocuitori ai zahărului , de la miere crudă și stevia la zahăr de cocos și melasă neagră. Experimentați cu substitutul care funcționează cel mai bine pentru fiecare rețetă individuală sau pentru nevoile dvs.
Margarina și alte substanțe „asemănătoare untului”
În aceste zile, culoarul frigorific al magazinului alimentar este copleșitor. Între margarină, paste tartinabile făcute cu o varietate de uleiuri diferite și o gamă întreagă de alte produse, este mai greu ca niciodată să știi ce să alegi.
Dar atunci când vine vorba de alegerea alimentelor care vă fac fericiți și care sunt bune pentru sănătatea dvs., cel mai bine este să evitați aceste substanțe netede, asemănătoare untului. De obicei sunt produse cu grăsimi care cresc inflamația și au un nivel ridicat de acizi grași omega-6.
Aceștia concurează și blochează acizii grași omega-3, potențatori naturali ai dispoziției, care se încurcă cu starea ta de spirit și cu nivelul de insulină. Și doar pentru că scrie că au fost făcute cu ulei de măsline nu le face mai sănătoase!
Alternativă alimentară de bună dispoziție: A te menține la elementele de bază și a alege untul clasic, natural, de la animale hrănite cu iarbă, este cel mai bun pariu. Dacă îl achiziționați pentru gătit, ghee este, de asemenea, o alegere fantastică, mai ales când vine vorba de gătit la căldură mare – punctul său de ardere este de 232 grade Celsius.
Cafea
Cei mai mulți dintre noi începem dimineața cu o ceașcă de cafea. Băutura este plină de antioxidanți și poate preveni chiar declinul cognitiv. Dar dacă beți mai mult pe parcursul zilei sau considerați că dispoziția dvs. nu este la fel de veselă ca în mod normal, este posibil să intrați în zona de supradozaj cu cofeină și să faceți mai mult rău decât bine.
Cofeina găsită în cafea ne modifică starea de spirit prin impact asupra hormonilor, funcției neurotransmițătorului și semnalizării nervoase, toate lucrurile care te pot lăsa să te simți mai puțin vesel. De asemenea, poate crește sentimentele de anxietate, crescând ritmul cardiac și făcându-vă să vă simțiți nervos.
Și dacă sunteți dependent de cafea obișnuit, doar o zi fără ea poate provoca simptome de sevraj, cum ar fi dureri de cap , somnolență și lipsa de energie.
Alternativă alimentară de bună dispoziție: încercați să savurați ceai verde în loc de cafea. Ceaiul verde nu numai că este anti-îmbătrânire, dar are mai puțină cofeină decât cafeaua.
Mezeluri
Probabil că omiteți deja carnea procesată, cum ar fi hot dog-urile și bologna. Dar verificați și ambalajul de pe mezelurile preferate.
Aceste produse sunt adesea ambalate cu materiale de umplutură, conservanți, zahăr și sare. Salutați migrenele, balonarea, schimbările de dispoziție și chiar gleznele umflate. Și dacă cumpărați neorganice, animalele din care sunt făcute mezelurile ar putea primi chiar și o doză de antibiotice. Nu uita, ești ceea ce mănânci!
Alternativă alimentară de bună dispoziție: Citiți cu atenție etichetele și alegeți mărci fără umpluturi sau nitrați adăugați. Cel mai bine este sa folosiți carne de la pasările crescute in curte (de persoane pe care le cunoașteți) in loc de mezeluri. Daca nu aveți posibilitatea, puteți cumpăra carne de pasare de la producători mici, locali, pe care sa ii cunoașteți si in care sa aveți încredere.
Albușuri de ou
Ouăle sunt foarte sănătoase si gustoase. Sunt o proteină ieftină, de înaltă calitate, care este ușor disponibilă. Așadar, de ce sunt albușurile pe această listă? Pentru că atunci când scapi de jumătate de ou, elimini și cele mai multe dintre beneficiile de îmbunătățire a dispoziției.
Ouăle sunt pline de substanțe nutritive pe care corpul nostru le necesită, cum ar fi proteine, vitamine din grupa B și colină, deci sunt celule care susțin sănătatea creierului și ne mențin starea de spirit echilibrată. Deoarece sunt naturale, evitați și alte substanțe care vin cu alimentele procesate, cum ar fi sodiul, zahărul și aditivii – și toate stările nebunești pe care aceste ingrediente le aduc.
Majoritatea nutrientilor sănătoși de care am vorbit ca ii conține oul, sunt in gălbenuș.
Alternativă alimentară de bună dispoziție: Mănâncă oul întreg! La fel de important este însă alegerea tipului potrivit de ouă. Optați pentru ouă organice, din fermă, care provin de la găini mai fericite și care sunt mai bune pentru dumneavoastră.
Fructe și legume neorganice
În timp ce pledez întotdeauna pentru mai multe fructe și legume (vă rog, mâncați mai mult!), Anumite tipuri vă pot afecta starea de spirit. Dacă mănânci în mod regulat produse neecologice, este posibil să primești o doză de neurotoxine împreună cu fructele și legumele tale.
Dacă culturile au fost pulverizate cu pesticide cum ar fi atrazina sau Monsanto, probabil că veți primi resturi ale acestora pe alimente. S-a constatat că aceste substanțe chimice afectează sănătatea mintală și provoacă deficiențe nutriționale, în special în minerale, care sunt esențiale pentru a menține starea de spirit sub control.
Fructele și legumele modificate genetic pot introduce bacterii și vă pot perturba flora intestinală. Deoarece conexiunea intestin-creier este atât de puternică, un intestin care nu se află la niveluri optime poate duce la schimbări ale dispoziției și tulburări.
Alternative alimentare de bună dispoziție: Cumpărați cât mai mult organic. Cel mai bine este sa va procurați fructe si legume de sezon, de la cineva care știți ca nu le stropește cu pesticide sau fertilizanți
De asemenea, cumpărați din piețele fermierilor locali, unde puteți obține adesea oferte bune la produsele ecologice și fără OMG (organisme modificate genetic), precum și să discutați cu producătorii despre condițiile în care sunt cultivate.
Nuci și semințe sărate
Nucile și semințele sunt o modalitate foarte utilă de a obține o serie de substanțe nutritive, în special omega-3. Pot fi o modalitate excelentă pentru cei care nu mănâncă pește să își procure aceste grăsimi sănătoase. Dar acele soiuri sărate și prăjite pe care le puteți cumpăra de la magazin nu sunt cea mai bună opțiune.
Aceste nuci sunt adesea pre-condimentate cu uleiuri vegetale și de canola, care sunt fabricate din ingrediente cu OMG nesănătoase și ar trebui evitate. De asemenea, au, de obicei, aditivi nepronunțabili care se împachetează pe sodiu și pot duce la schimbări de dispoziție și dureri de cap.
Alternative alimentare de bună dispoziție: Cumpărați nuci și semințe în forma lor cea mai naturală, cum ar fi caju crud. Nucile si semințele sunt cel mai sănătoase atunci când sunt consumate crude.
Niciun comentariu