Avantaje dovedite ale urzicilor – utilizări și precauții

1

Deși este cel mai bine cunoscută pentru reacția usturătoare care are loc atunci când pielea intră în contact cu firele de păr fine (cunoscute și sub numele de tricomi) situate pe frunzele și tulpinile urzicii, atunci când sunt prelucrate și utilizate medicamentos, urzicile au o serie de beneficii utile pentru sănătate, conform Departamentului de Dermatologie de la Colegiul de Medicină al Universității Penn State.
Majoritatea produselor cu urzică sunt fabricate din tulpină și frunze, dar și rădăcinile au calități farmacologice. Planta are proprietăți antiinflamatorii care pot promova tratamentul multor probleme de sănătate. Planta ajută la ameliorarea alergiilor și a altor probleme legate de respirație. Rădăcinile sunt capabile să ofere ușurare pentru tulburările urinare și mărirea prostatei.
Urzica conține mai multe substanțe chimice, cum ar fi serotonina, histamina și acetilcolina, dintre care unele pot fi foarte iritante. Aceste substanțe chimice provoacă iritații usturătoare pe piele și se găsesc la baza firelor fine de pe urzică .
Când sunt atinse, vârfurile fragile ale firelor de păr înțepătoare se rup. Părul rămas devine un ac mic, capabil să livreze substanțele chimice în piele. Reacția poate provoca durere, roșeață, umflături, mâncărime și amorțeală.
👉 Avantajele urzicii
În ciuda reputației sale de plantă usturătoare, urzica este folosită pentru a ajuta la o serie de afecțiuni. Studiile au arătat că are capacități antioxidante, antimicrobiene, anti-ulcer, astringente și analgezice.
Potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland, urzica a fost folosită cel mai frecvent de-a lungul istoriei ca diuretic și pentru tratarea mușchilor și articulațiilor dureroase, eczemelor, artritei, gutei și anemiei. Astăzi, este utilizată în principal pentru a trata problemele urinare, precum și alergiile și durerile articulare.
Cele mai dovedite beneficii pentru sănătate ale urzicii:
Hiperplazia benignă de prostată (HBP) și probleme urinare
Simptomele HBP sunt cauzate de o glandă de prostată mărită care apasă uretra. Pacienții cu HBP prezintă niveluri variate ale nevoilor crescute de a urina, golirea incompletă a vezicii urinare, urinare dureroasă, picurare după urinare și scăderea fluxului urinar. Un studiu de HBP indus de testosteron pe șobolani a arătat că urzica poate fi la fel de eficientă în tratarea acestei afecțiuni ca finasterida, medicamentul utilizat în mod obișnuit pentru tratarea HBP.
Medicii nu sunt încă pe deplin siguri de ce urzica ameliorează unele dintre aceste simptome, dar multe studii clinice deduc că conține substanțe chimice care afectează hormonii care provoacă HBP. Atunci când este consumată, afectează direct celulele prostatei. De asemenea, s-a demonstrat că extractul de rădăcină de urzică încetinește sau oprește răspândirea celulelor canceroase de prostată. Se folosește de obicei în combinație cu palmetto și alte ierburi. Rădăcina plantei este utilizată în principal în legătură cu probleme urinare, inclusiv infecții ale tractului urinar inferior.
Urzica este folosită ca un diuretic general de succes și poate ajuta și fluxul de urină. Este utilizată frecvent în remedii naturiste pentru infecțiile vezicii urinare .
Osteoartrita și durerea articulară
Cei care suferă de artrită se confruntă adesea cu dureri articulare, de obicei la nivelul mâinilor, genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale. Urzica funcționează alături de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pentru a permite pacienților să își reducă consumul acestora. Deoarece utilizarea prelungită a acestui tip de medicamente poate provoca o serie de reacții adverse grave, aceasta este o asociere ideală.
Studiile arată că aplicarea locală a frunzei de urzică la locul durerii scade durerea articulară și poate trata artrita. Atunci când este administrată pe cale orală, urzica ajută la alinare. Un alt studiu publicat în  Journal of Rheumatology  arată puterea antiinflamatoare a urzicii împotriva altor boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă.
Febra fânului
Producția de histamină în organism creează reacții adverse legate de alergii. Alergiile provoacă congestie inconfortabilă, strănut, mâncărime și multe altele.
Calitățile antiinflamatoare ale urzicii afectează un număr de receptori cheie și enzime în reacțiile alergice, prevenind simptomele febrei fânului. Frunzele plantei conțin histamină, care poate părea contraproductivă în tratamentul alergic, dar există antecedente de utilizare a histaminelor pentru tratarea reacțiilor alergice severe.
Eczeme
Eczema este o erupție uscată, mâncărime, care poate dura mult timp. Datorită calităților antihistaminice și antiinflamatorii ale urzicii, poate fi un  tratament natural pentru eczeme, așa cum a făcut referire studiul Colegiului de Medicină al Universității Penn State. Persoanele afectate pot folosi o combinație de urzică luată pe cale orală pentru a aborda eczemele la nivel intern, precum și o cremă pentru a oferi ameliorare de la mâncărimea și roșeața erupției.
👉 Sunt necesare mai multe cercetări, dar se spune că urzica:
•Stimulează laptele matern
•Stimulează creșterea părului
•Ajută la controlul glicemiei la pacienții cu diabet zaharat
•Reduce sângerarea legată de gingivită
•Tratează tulburările rinichilor și ale tractului urinar
•Elimină reținerea apei
•Previne sau tratează diareea
•Scade fluxul menstrual
•Ameliorează astmul
•Vindecă rănile
•Tratează hemoroizii
•Stimulează contracțiile la femeile gravide
•Tratează mușcăturile de insecte
•Tratează anemia

❓Cum se utilizează urzica
În prezent, nu există o anumita doză recomandată, deoarece majoritatea produselor cu urzică au cantități diferite de ingrediente active. Întrebați medicul dumneavoastră pentru a determina doza corectă.
Unele dintre cele mai frecvente utilizări de urzică sunt:
1. Ceai de urzică
Frunzele de urzică pot fi uscate și folosite pentru ceai. Mai multe despre beneficiile ceaiului de urzica puteți citi in acest articol: 14 beneficii uimitoare ale ceaiului de urzica + contraindicatii
2. Mâncare de urzici
Rădăcinile, tulpinile și frunzele urzicii sunt comestibile. Frunzele pot fi fierte și gătite la fel ca spanacul. Cel mai bine este să folosești frunze tinere. Pot fi folosite în supa de urzici sau adăugate la alte supe și tocănițe.
Nu mâncați frunzele crude, deoarece vă vor înțepa până când vor fi uscate sau fierte.
Urzica gătită este o sursă excelentă de vitamine A , C, proteine și fier.
Puteți găsi câteva idei de preparare a urzicilor in acest articol: Urzici – retete simple si delicioase
3. Urzică aplicata topic
Extractele de urzică și tincturile de rădăcină pot fi aplicate direct pe articulații și zone dureroase ale corpului. Este disponibil și sub formă de cremă.
4. Capsule și tablete de urzică
Capsulele și comprimatele de urzică pot fi administrate pe cale orală. Dacă există îngrijorări cu privire la stomac supărat și alte efecte secundare, luați-le in timpul mesei.
❗️Precauții
Urzica este o plantă foarte sigură atunci când este utilizată în mod corespunzător – deși, există câteva precauții de luat atunci când începeți să o utilizați.
✔️ La recoltare: 
Recoltați-o întotdeauna cu mănuși groase de grădinărit pentru a evita înțeparea. De asemenea, este mai bine să recoltați părți tinere, de preferință primăvara. Devin mai amare după ce înfloresc și pe măsură ce îmbătrânesc.
✔️ Atunci când se utilizează cu alte plante și suplimente:
La fel ca în cazul oricărei plante sau supliment, este important să fiți precauți atunci când le amestecați pentru a evita efectele secundare adverse. Ar trebui să începeți întotdeauna un plan de suplimente pe bază de plante, sub îndrumarea medicului. Este posibil ca pacienții să fie nevoiți să își modifice dozele de alte suplimente dacă aleg să ia suplimente de urzică.
✔️ Sarcina:
Există dezbateri dacă femeile însărcinate ar trebui să folosească sau nu urzică. Deoarece urzica afectează ciclul menstrual și poate stimula contracțiile uterine, ar putea duce la avort spontan. Prin urmare, femeile însărcinate nu ar trebui să o folosească.
✔️ Când sunteți diabetic:
Există dovezi care arată capacitatea urzicii de a afecta zahărul din sânge și de a interfera cu controlul diabetului. De asemenea, poate afecta puterea medicamentelor pentru diabet și poate crește riscul de hipoglicemie. Diabeticii care doresc să utilizeze urzică ar trebui să facă acest lucru numai sub supravegherea medicului. Este posibil ca pacienții să fie nevoiți să își modifice dozele de medicamente dacă aleg să ia urzică.
Urzica poate interacționa cu următoarele medicamente:
•Diluanti de sange precum warfarina, clopidogrelul si aspirina, deoarece urzica contine cantitati mari de vitamina K, care poate ajuta capacitatea sangelui de a se coagula. Luarea urzicii poate reduce efectele acestor medicamente.
•Medicamente pentru hipertensiune arterială, cum ar fi inhibitori ai ECA, beta-blocante și blocante ale canalelor de calciu, deoarece urzica poate reduce tensiunea arterială și poate întări efectele acestor medicamente.
•Diuretice, deoarece urzica este un diuretic și atunci când este utilizată împreună poate provoca deshidratare.
•Litiu, datorită calităților diuretice ale urzicii. Poate reduce capacitatea organismului de a elimina acest medicament, rezultând niveluri mai mari decât cele recomandate de litiu.
•AINS,  deoarece urzica poate spori efectul antiinflamator al unora dintre ele.
Medicamente sedative (deprimante ale SNC), cum ar fi clonazepam, lorazepam, fenobarbital și zolpidem, deoarece atunci când se iau cantități mari de părți din urzică, poate apărea somnolența.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!