Cresonul (năsturelul) – explozie de nutrienți și beneficii impresionante – cum sa îl incluzi în dietă

0

Năsturelul (Nasturtium officinalis),năsturașul, hrenița sau cresonul de fântână este o plantă din familia cruciferelor, care crește în mod spontan în locurile cu multă umezeală.
Cresonul este plin cu polifenoli puternici care elimina radicalii liberi si lupta împotriva bolilor cronice. De fapt, ar putea fi printre cele mai sănătoase alimente pe care le poți adăuga în dieta ta. În această postare, am discutat despre diferitele moduri în care cresonul vă poate promova și hrăni sănătatea și bunăstarea.
👉 Care este profilul nutrițional al cresonului?
Cresonul este o plantă erbacee legumicolă anuală bogată în nutrienți. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA clasează cresonul pe primul loc pe lista fructelor și legumelor puternice.
O cană de nasturel (34 de grame) conține doar 4 calorii.
– vitamina K (106% din DZR)
– vitamina C (24% din DZR)
– vitamina A (22% din DZR)
Ceilalți nutrienți pe care le oferă această legumă sunt enumerați în tabelul de mai jos:

Sursa: USDA National Nutrient Database, creson, crud
👉 Care sunt beneficiile pentru sănătate ale cresonului?
Cresonul este bogat în izotiocianați care pot ajuta la prevenirea cancerului și la creșterea imunității. Nitrații promovează sănătatea inimii și, de asemenea, vă pot îmbunătăți performanța fizică. Alți nutrienți din creson pot ajuta la prevenirea osteoporozei și la tratarea diabetului.
1. Prevenirea cancerului
Nasturelul luptă cu speciile reactive de oxigen, ajutând astfel la prevenirea cancerului. Legumele crucifere, inclusiv cresonul, conțin compuși organosulfurați și izotiocianați care joacă un rol în acest sens.
De asemenea, s-a descoperit că cresonul suprimă dezvoltarea cancerului de sân. Acest lucru ar putea fi atribuit izotiocianatului de feniletil, un compus din legume. Acest compus interferează cu funcția unei proteine care joacă un rol în dezvoltarea cancerului de sân.
S-a descoperit că acest compus ajută la prevenirea cancerului pulmonar la fumători. În plus, cresonul sporește efectele terapeutice ale radioterapiei pentru cancer.
Cresonul poate juca, de asemenea, un rol în prevenirea cancerului colorectal. Într-un studiu, s-a descoperit că un grup de populație din Noua Zeelandă cu un aport mare de creson are rate scăzute de cancer colorectal.

2. Sănătatea inimii
Rapoartele sugerează că plantele bogate în nutrienți, cum ar fi cresonul, pot proteja oamenii împotriva bolilor de inimă. Studiile arată că legumele crucifere, în general, au proprietăți cardioprotectoare.
Aceste legume cu frunze verzi conțin și nitrați, care promovează sănătatea inimii. Nitrații din dietă scad nivelul tensiunii arteriale și previn agregarea trombocitelor. Ele îmbunătățesc funcția endotelială și performanța la efort. Nitrații realizează acest lucru prin reducerea rigidității și grosimii arteriale și a inflamației lor.
În studiile la șobolani, extractele de nasturel ar putea reduce nivelurile de colesterol total, trigliceride și colesterol rău. Totuși, sunt necesare mai multe studii umane.
3. Tratamentul diabetului
Nu există multe cercetări care să susțină această afirmație. Cu toate acestea, un studiu afirmă că cresonul poate avea un efect benefic asupra nivelului de glucoză seric. Studiul efectuat pe șobolani diabetici a constatat că extractele de creson ar putea scădea atât nivelul glucozei serice, cât și al colesterolului seric. Aceste efecte, dacă sunt replicate la om, pot avea efecte benefice asupra persoanelor cu diabet.
Persoanele cu diabet tind să aibă un risc mai mare de tulburări vasculare, inclusiv hipertensiune arterială și neuropatie. Oxidul nitric din nasturel poate ajuta la atenuarea acestui lucru.
4. Sănătatea oaselor
Rutina, un flavonoid găsit în nasturel, s-a dovedit că stimulează formarea osteoblastelor (celule care secretă matricea pentru formarea osoasă). De asemenea, s-a descoperit că stimulează mineralizarea oaselor, care este o funcție importantă pentru prevenirea osteoporozei.
Vitamina K din nasturel joacă un rol major în sănătatea oaselor. Deficiența acestui nutrient a fost legată de rate mai mari de osteoporoză și fracturi.
5. Funcția imună
Nutrienții din nasturel care contribuie la efectele sale de stimulare a sistemului imunitar includ vitaminele A, B1, B2 și C, acid folic, fier, glucozinolați și calciu.
34 de grame de creson oferă aproximativ 24% din valoarea zilnică a vitaminei C. Vitamina C este cunoscută că stimulează funcția imunitară prin promovarea producției de globule albe.
6. Performanța atletică
Am văzut că cresonul conține nitrați. Există unele cercetări care afirmă că acești nitrați pot crește performanța atletică. Vă relaxează vasele de sânge și îmbunătățesc nivelul de oxid nitric din sânge. Acest lucru poate promova performanța atletică.
Dimpotrivă, alte cercetări arată că cresonul poate avea un impact negativ asupra performanței la exerciții fizice. Prin urmare, mai multe cercetări sunt necesare în acest sens.
7. Sănătatea pielii
Cresonul poate ajuta la reducerea inflamației pielii. Utilizarea cresonului în tratamentul procesului inflamator cutanat a fost bine documentată. În mod interesant, utilizarea sa pentru tratarea inflamației pielii poate să nu producă efecte adverse (spre deosebire de metodele convenționale de tratament).
Vitamina A din nasturel contribuie la sanatatea pielii. Protejează celulele pielii de deteriorarea cauzată de radicalii liberi. Nutrientul crește și rezistența la infecțiile pielii.
Izotiocianatii din nasturel pot preveni si cancerul de piele. Acești compuși interferează cu celulele maligne și restabilesc funcția normală a celulelor.
8. Pierderea în greutate
Nasturelul este o legumă bogată în nutrienți și are un conținut scăzut de calorii. Prin urmare, se poate include într-o dietă de slăbire. Ar fi o modalitate de a obține mai mulți nutrienți cu mai puține calorii.
Deși nu există nicio cercetare care să citeze efectele directe ale slăbirii, cu siguranță poți încerca să-l incluzi în dieta ta de slăbire.
Nasturelul este o leguma cu un profil nutritiv incredibil. Includerea acestuia în dieta ta obișnuită ar fi cu siguranță o alegere înțeleaptă.
👉 Cum să încorporezi cresonul în dieta ta
Puteți încorpora această legumă în dieta dumneavoastră în următoarele moduri:
– Adăugați-l într-o salată. Includeți nasturel în salata de legume de seară.
– Adăugați-l în wrap sau sandviș. Puteți completa cu brânză la grătar.
– Adăugați-l la omleta de la micul dejun sau amestecul de ouă.
– Includeți nasturel în sucul de legume de dimineață.
Nu există nimic care să te împiedice să mănânci creson în fiecare zi. Dar înainte de a face asta, ar trebui să cunoașteți potențialele efecte adverse pe care le poate avea această legumă.
❗️Care sunt efectele secundare potențiale ale cresonului?
– Poate interfera cu sănătatea tiroidei
Majoritatea legumelor crucifere, inclusiv cresonul, conțin compuși numiți goitrogeni care pot interfera cu metabolismul iodului. Iodul este un nutrient esențial pentru sănătatea tiroidei, iar această interferență poate provoca probleme cu tiroida.
Persoanele care au probleme cu tiroida ar putea fi nevoite să-și limiteze aportul de creson (și alte legume crucifere) și să-și consulte medicul.
– Poate agrava boala de rinichi
Cresonul conține potasiu, deși doar în cantități mici. Excesul de potasiu poate agrava boala renală. Dacă aveți probleme cu rinichii, vă rugăm să consultați medicul înainte de a adăuga nasturel în dieta dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă poate sugera să limitați consumul și chiar să vă sfătuiască cu privire la doza potrivită.
– Informații insuficiente despre efectele sale în timpul sarcinii și alăptării
Există puține informații disponibile cu privire la siguranța cresonului în timpul sarcinii și alăptării. Prin urmare, vă rugăm să consultați medicul înainte de a-l include în dieta dumneavoastră.

Niciun comentariu

Nu ratați!