Cuscusul este unul dintre cele mai sanatoase produse pe baza de cereale

0

Beneficiile cuscusului sunt datorate continutului sau de minerale si vitamine, incluzand seleniu, tiamina, niacina, acid folic si mangan. Cuscusul este unul dintre cele mai sanatoase produse pe baza de cereale. Sub forma de granule sferice din faina de grau dur, acesta contine multe vitamine, minerale si fibre. Originar din tarile arabe, cuscusul a patruns cu succes si in bucatariile europene.
Cuscus (scris in modul diferite, de la couscous si pana la cus-cus) este o mancare de origine araba, din nordul Africii, o cereala de fapt. Ceea ce intalnim pe piata sub denumirea de cuscus este un produs obtinut din semolina, adica grau dur, cel cu cu boaba mai lunga, galbuie, prelucrat cu ajutorul apei, transformat in granule sferice si apoi uscat. Initial se fabrica si din mei  sau orz in unele regiuni, dar cuscusul folosit la scara larga este din grau.
Sistem cardiovascular
Una dintre cele mai importante componente ale cuscusului este seleniul, o parte integranta a multora dintre beneficiile pentru sanatate. Seleniul este un mineral esential pentru corpul uman, greu de gasit in sursele de hrana. O singura portie de cuscus are mai mult de 60% din doza zilnica de seleniu, fiind cea mai bogata sursa de seleniu.
In ceea ce priveste sanatatea inimii, seleniul functioneaza ca un puternic antioxidant care functioneaza in principal in vasele de sange pentru a reduce acumularea de placi si colesterol LDL pe peretii arterelor si venelor. Astfel, selenul protejeaza organismul de afectiuni precum ateroscleroza, infarct miocardic si accident vascular cerebral.
In plus, cuscusul este o sursa decenta de potasiu, care este un alt element esential, cu toate ca este destul de usor de gasit si in alte alimente. Potasiul este un element integrat in reducerea contractiei vaselor de sange, reducand astfel tensiunea arteriala. De asemenea, potasiul ajuta la normalizarea batailor neregulate ale inimii.
Prevenirea cancerului
Asa cum am mentionat, seleniul este un element foarte benefic. Studiile recente au aratat ca o deficienta de seleniu in organism creste riscul aparitiei cancerului de prostata. Cantitatile corespunzatoare de seleniu in organism vor avea ca rezultat o masura generala de preventie impotriva cancerului.
Imbunatateste sistemul imunitar
Calitatile naturale antioxidante ale seleniului ajuta la lupta impotriva proliferarii radicalilor liberi si a altor toxine din sange, insa seleniul are un al doilea mod unic de stimulare a sistemului imunitar. Seleniul stimuleaza regenerarea vitaminei C si E, ambele avand parti integrale in mecanismele de aparare ale organismului. In general cuscusul poate fi un plus puternic pentru apararea naturala a corpului.

Mareste masa musculara
Seleniul este una din partile inportante ale dezvoltarii masei musculare ca parte esentiala a metabolismului proteinelor si a dezvoltarii musculare. Studiile au aratat ca deficienta de seleniu este o cauza majora a slabiciunii si degradarii musculare, precum si oboseala sau slabiciune generala a corpului.
Prin urmare, deoarece seleniul este un nutrient dificil de achizitionat in mod natural, cuscusul poate fi una dintre cele mai bune surse de imbunatatire a masei musculare.
Imbunatateste digestia
O singura ceasca de cuscus contine aproape 10% din cantitatea de fibre recomandata zilnic. Cuscusul este un aliment bogat in fibre care ajuta la digestia adecvata a alimentelor si sanatatea gastrointestinala. Fibrele ajuta miscarile intestinale si stimuleaza miscarea peristaltica, contractiile musculare netede care misca alimentele de-a lungul tractului digestiv.
Fibrele ajuta la curatarea arterelor, eliminand colesterolul LDL daunator si ajuta la eliminarea acestuia din organism. Fibrele dietetice ajuta la stimularea absorbtiei si retentiei colesterolului HDL (bun) in organism. Acestea reduc constipatia, prevenind astfel o serie de afectiuni intestinale daunatoare, inclusiv cancerul de stomac si colorectal.
Regleaza metabolismul
Continutul ridicat de proteine din cuscus il face ideal pentru reglarea metabolismului intregului corp. Proteina este una dintre partile esentiale ale corpului si pot fi gasite in par, piele, unghii, dinti, organe, muschi, oase etc. Cand avem o deficienta de proteine, multe dintre sistemele de organe ale corpului nostru nu mai functioneaza corespunzator, ducand la o lunga lista de efecte potential letale.
Cum se prepara cuscus-ul
Cuscusul se recomanda in hrana copiilor si a vegetarienilor, sub forma de garnitura, preparat cu lapte, ciuperci sau legume. Cuscus-ul este foarte potrivit in salate sau in preparate de post. Nu se consuma crud, ci inmuiat in apa fierbinte. 
Sursa: https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/health-benefits-of-couscous.html?&utm_source=internal&utm_medium=link&utm_campaign=home-page

Niciun comentariu

Nu ratați!