Sarsaparilla este o plantă originară din America. Nativii americani au folosit planta de sarsaparila pentru a trata lepra de secole, iar exploratorii europeni au folosit-o în tratamentul sifilisului. Numele de sarsaparilla sau zarzaparilla provine din cuvintele din limba spaniolă zarza (rug sau tufiş), parra (viţă) şi illa(mic) – o viţă mică agăţătoare. Tulpinile multor specii de Smilax sunt acoperite cu ghimpi; rădăcinile, care sunt şi părţile utilizate în scopuri medicinale, sunt lungi, tuberiforme, fără miros şi aproape fără gust.
Medicii europeni considerau rădăcina de sarsaparilla alterativă, tonică, purificatoare a sângelui, diuretică şi diaforetică. Rădăcina de Smilax din Mexic a fost introdusă în medicina europeană în 1536, fiind de atunci mult folosită ca şi remediu pentru reumatism.
👉 7 beneficii pentru sănătate ale sarsaparilei
Sarsaparilla a fost folosită de vindecătorii antici de secole pentru a vindeca diferite afecțiuni, cum ar fi sifilisul, răceala și artrita. În timp ce medicina modernă nu a investigat încă aceste afirmații, cercetătorii au reușit să studieze unele dintre beneficiile rădăcinii de sarsaparilla:
1. Ajută la combaterea cancerului
A fost efectuat un studiu de laborator pentru a vedea dacă extractul de sarsaparilla a fost eficient în încetinirea migrării și invaziei celulelor canceroase. Cercetătorii au descoperit că extractul a avut succes în inhibarea migrației și invaziei celulelor canceroase.
2. Ajută la reducerea psoriazisului
A fost efectuat un studiu pentru a vedea efectul astilbinei asupra leziunilor pielii cauzate de psoriazis. Astilbina este un compus găsit în plante precum sarsaparilla despre care se știe că este bogată în antioxidanți. Șoarecilor cu leziuni cutanate li s-a administrat 25/50 mg/kg astilbină, iar experții au observat o îmbunătățire a leziunilor. Deși rezultatele sunt promițătoare, mai multe studii pe oameni trebuie efectuate pentru a consolida această afirmație.
3. Este un agent antiinflamator și analgezic
Cercetările arată că sarsaparilla are potențialul de a acționa ca un agent antiinflamator și analgezic. Studiile au arătat ca în comparație cu soluția salină și uleiul vegetal, extractul de sarsaparila a prezentat o activitate antiinflamatoare și analgezică semnificativă, sugerând că această plantă ar putea fi de un real ajutor în medicina modernă.
4. Are un rol în tratamentul artritei
Sarsaparilla a fost utilizată în Asia de Sud-Est de secole în tratamentul artritei. Știința modernă a încercat să găsească dovezi care susțin această utilizare. Un studiu a examinat efectul turmericului, sarsaparilei și vitaminei D pentru tratamentul artritei psoriazice. Rezultatele studiilor au arătat o reducere a simptomelor, cum ar fi edem și rigiditate, sugerând că sarsaparilla poate avea un rol în tratamentul artritei.
5. Oferă protecție împotriva leziunilor hepatice
S-a făcut un studiu pentru a vedea efectul extractului de etanol prelevat din sarsaparilla asupra șobolanilor cu leziuni hepatice. Şobolanilor li s-au administrat doze între 0,5 şi 3,0 g/kg şi au fost monitorizaţi timp de 24 de ore. Cercetătorii au văzut că extractul a inhibat creșterea GPT, o enzimă asociată cu afectarea ficatului, ceea ce indică faptul că extractul de sarsaparila poate oferi protecție împotriva leziunilor hepatice.
6. Are efect antimicrobian
Cercetările indică faptul că sarsaparilla prezintă activitate antimicrobiană esențială pentru combaterea agenților patogeni străini care intră în organism. Rezultatele studiilor au arătat că există 18 compuși cu activitate antimicrobiană împotriva a 6 bacterii și a unei ciuperci, ceea ce înseamnă că poate fi utilizată ca agent antimicrobian în diferite tratamente.
7. Are proprietăți diuretice
Deși trebuie făcute mai multe cercetări pentru a fundamenta acest lucru, studiile preliminare au arătat că sarsaparilla poate prezenta proprietăți diuretice. Un diuretic este o substanță care crește producția de urină.
Din secțiunea de mai sus, puteți vedea că există tot mai multe dovezi că sarsaparila ne aduce beneficii în diferite moduri. Să analizăm acum posibilele efecte secundare și alergiile la sarsaparilla.
Niciun comentariu