Tatsoi (spanac japonez) – Nutriție, beneficii și condițiile de creștere

0

Dacă sunteți un fan al muștarului, verzei și spanacului, probabil veți iubi gustul și textura acestei plante, un tip de varză cu un gust unic și un profil nutrițional impresionant.
Această legumă antică este o sursă excelentă de micronutrienți. I se mai spune și „vitamina verde”.
Frunzele oferă un gust de muștar și pot condimenta orice fel de mâncare simplă.
👉 Ce este Tatsoi?
Tatsoi este un o leguma cu frunze verzi din familia Brassica. Numit și „tat choy”, este strâns legat de bok choy și câștigă popularitate în bucătăria nord-americană datorită gustului său unic și a conținutului său nutritiv.
Această varză asiatică are frunze în formă de lingură cu o aromă dulce, de nucă, atunci când este consumată crudă.
Mulți îi compară gustul și textura cu spanacul și brânza elvețiană. Frunzele pot fi consumate crude și adăugate la salate sau ușor fierte și adăugate la supe și alte tipuri de mâncăruri.
👉 Nutriție
Valoarea nutrițională a acestor verdețuri asiatice poate varia, în funcție de momentul în care sunt recoltate și de tipul de răsaduri utilizate. În general, 100 de grame de frunze crude de tatsoi conțin aproximativ:
•22 de calorii
•3,9 grame carbohidrați
•2,2 grame de proteine
•0,3 grame grăsime
•2,8 grame de fibre
•130 miligrame vitamina C
•9.900 de UI de vitamina A (peste 100% DZR)
•159 micrograme folat (40% DZR)
•210 miligrame calciu (21% DZR)
•449 miligrame de potasiu (13% DZR)
•1,5 miligrame fier (8% DZR)
•0,15 miligrame vitamina B6 (8% DZR)
•0,09 miligrame vitamina B2 (5% DZR)
•0,06 miligrame tiamină (5% DZR)
•11 miligrame de magneziu (3% DZR)
👉 Beneficii
Beneficiile potențiale pentru sănătate ale tatsoi provin din conținutul de antioxidanți și micronutrienți al plantei . Numit „vitamina verde”, este una dintre cele mai importante surse alimentare de vitamina C și vitamina A.
1. Bogat în vitamina C
Tatsoi oferă mai multă vitamina C decât portocalele, papaya și spanacul. Aceste frunze verzi sunt pline de antioxidanți de combatere a bolilor care reduc la minimum stresul oxidativ și deteriorarea celulelor.
Cercetările arată că consumul de alimente cu vitamina C poate fi asociat cu un risc mai mic de multe afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral și cancer. Obținerea unei cantități mari de vitamina C este, de asemenea, cunoscută pentru a crește longevitatea.
2. Sursă excelentă de vitamina A
Tatsoi este o sursă excelentă de vitamina A, un nutrient care joacă un rol important în multe funcții ale corpului. Vitamina A ajută la menținerea oaselor puternice, a pielii sănătoase și a unui sistem imunitar puternic.
Este, de asemenea, esențială pentru susținerea vederii și s-a dovedit că ajută la prevenirea degenerescenței maculare.
3. Sursă de folat
Doriți să promovați sănătatea creierului, a inimii și a oaselor? Asigurați-vă că aveți suficiente alimente cu acid folic în dieta dumneavoastră. Adăugarea de tatsoi este o modalitate excelentă de a crește nivelurile de folat, care susțin oasele puternice, funcția cognitivă și chiar o sarcină sănătoasă.
Studiile indică faptul că aportul ridicat de folat este asociat cu un risc redus de boală Alzheimer și poate ajuta la creșterea funcției creierului pentru adulții vârstnici care se confruntă cu un declin cognitiv.

4. Conține glucozinolati
Glucozinolatii sunt compuși găsiți în legumele crucifere. Aceștia dau gustul amar și au fost cercetați pentru beneficiile lor de protecție împotriva bolilor de inimă, a cancerului și multe altele.
Cercetările sugerează că glucozinolații au efecte anticancerigene și pot reduce riscul anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, rinichi și esofag.
5. Îmbunătățește sănătatea inimii
Tatsoi sunt bogați în nutrienți sănătoși pentru inimă, inclusiv antioxidanți și calciu. Adăugarea acestora în dieta dvs. poate ajuta la creșterea sănătății inimii, relaxând țesuturile musculare netede din arterele dvs. și contribuind la prevenirea coagulării sângelui.
👉 Cum se crește
Tatsoi poate fi plantat primăvara pentru recolta de vară sau la sfârșitul verii pentru recolta de toamnă. Cresc rapid, în aproximativ 20 de zile, și fac un plus excelent la grădina dvs. de legume de acasă.
Dacă intenționați să plantați primăvara, optați pentru tatsoi crescut în loc de răsaduri, care ar fi mai vulnerabile la temperaturi scăzute.
Cele mai bune condiții de creștere:
•Plantează tatsoi într-o zonă care primește trei până la patru ore de soare în fiecare zi.
•Folosiți sol bine drenat.
•Udați în mod regulat.
•Temperaturile ideale pentru cultivarea acestor verzi sunt între 15 și 20 de grade Celsius.
Recoltarea frunzelor este simplă. Puteți începe să tăiați frunzele atunci când au aproximativ patru centimetri lungime. Pentru a tăia întregul cap al plantei, lăsați aproximativ un centimetru deasupra solului, astfel încât să crească din nou.
👉 Cum se folosește
Puteți folosi tatsoi în același mod în care folosiți spanacul, rucola sau frunzele de păpădie. Se potrivește bine în salate și ca o parte în preparatele din fructe de mare sau carne.
Riscuri și efecte secundare
La fel ca bok choy, tatsoi este denumit „goitrogen”, ceea ce înseamnă că are în compoziție substanțe chimice care pot interfera cu producția de hormoni tiroidieni. Dacă aveți probleme cu tiroida, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a adăuga tatsoi în dieta dumneavoastră.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.