Usturoiul sălbatic – o plantă valoroasă, prea puțin apreciată

0

Allium vineale este o plantă pe care unii oameni o numesc usturoi sălbatic, alți oameni o numesc usturoi de câmp. Indiferent cum o numiți, Allium vineale este de fapt o legumă puternică și aromată. Aroma și aspectul seamănă mai mult cu cele ale cepei decât cu usturoiul. Este o specie perenă, care formează bulb și este originară din Africa de Nord-Vest (adică Algeria și Maroc), Insulele Canare, Europa și Asia de Vest (adică Liban, Siria, Turcia, Armenia și Azerbaidjan). Specia a fost introdusă în Australia și America de Nord, unde a devenit o buruiană dăunătoare. Toate părțile plantei au un miros puternic de usturoi.
👉 Descrierea plantei
Usturoiul sălbatic Allium vineale) este o plantă perenă, din familia Liliaceae, care crește aproximativ 30-60 cm înălțime, dar uneori ajunge până la 1 m în înălțime. Planta se găsește în zone de-a lungul căilor ferate, pajiști lângă râuri sau păduri, păduri, terenuri libere, maluri ierboase sau pajiști slab întreținute. Planta preferă solul dur care conține puțină argilă. Cu toate acestea, sunt tolerate și alte tipuri de sol.
👉 Rădăcină
Structura subterană principală este un bulb, care produce rădăcini fibroase. Bulbii sunt ovali sau rotunzi acoperiți cu un strat exterior fragil, membranos.
👉 Beneficiile pentru sănătate ale cepei sălbatice
Usturoiul sălbatic este o sursă excelentă de acid folic natural. 100g de frunze proaspete conține doar 30 de calorii! Este bogat în antioxidanți flavonoizi, fibre, vitamine și minerale, cum ar fi piridoxina, acidul folic, niacina, riboflavina, tiamina, carotenii, zeaxantina, luteina și multe altele. Toate acestea au capacitatea de a întări sistemul imunitar și a proteja organismul de diferite tipuri de cancer.
Mai jos sunt enumerate câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale cepei sălbatice:
1. Vitamina K
Doar 70 de grame de usturoi sălbatic oferă aportul zilnic recomandat de vitamina K, care are un rol important în sănătatea oaselor.
Nivelurile suficiente de vitamina K din dietă ajută la limitarea leziunilor neuronale din creier, și are un rol stabilit în tratamentul bolii Alzheimer.

2. Inima și creierul
Usturoiul sălbatic reduce rigiditatea vaselor de sânge prin eliberarea de oxid nitric și reduce tensiunea arterială totală. Previne formarea cheagurilor de trombocite și are acțiune fibrinolitică în vasele de sânge, ceea ce contribuie la scăderea riscului general de boală coronariană, boli vasculare periferice și accident vascular cerebral.
Scade producția de colesterol rău și face ficatul foarte fericit. De asemenea, are proprietăți puternice antivirale, antifungice și antibacteriene.
3. Cancer
Extractele din frunzele de usturoi sălbatic sunt capabile să prevină creșterea diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, plămân și colon. În acest sens, este mai benefic decât usturoiul obișnuit.
4. Sănătatea intestinului
La fel ca ruda sa cultivată, usturoiul sălbatic poate fi benefică pentru flora intestinală. Flora intestinală are un impact asupra mai multor aspecte ale sănătății mentale și fizice.
👉 Utilizări tradiționale și beneficii
– Planta întreagă este anti-astmatică, purificatoare de sânge, carminativă, diuretică, expectorantă, hipotensivă, stimulantă și vasodilatatoare.
– Tinctura este utilizată pentru a preveni viermii și colicile la copii și, de asemenea, ca remediu pentru crupă.
– Rădăcina crudă poate fi consumată pentru a reduce tensiunea arterială și, de asemenea, pentru a ușura respirația.
– Usturoiul sălbatic conține compuși de sulf și, atunci când sunt adăugați în dietă în mod regulat, contribuie la reducerea nivelului de colesterol din sânge, acționează ca un tonic pentru sistemul digestiv și, de asemenea, tonifică sistemul circulator.
– De asemenea, poate ajuta la reglarea zahărului din sânge și este încărcată cu vitamine și minerale.
👉 Utilizări culinare
– Frunzele crude sau fierte sunt folosite ca usturoiul cultivat.
– Bulbul este folosit pentru aromă.
– Frunzele de usturoi sălbatic sunt folosite pentru a face supe, sosuri (asemănătoare cu pesto), precum și brânzeturi.
– Frunzele pot fi, de asemenea, consumate crude, precum salata verde.
– De asemenea, le puteți tăia mărunt și le puteți adăuga la piure de cartofi.
– Florile sunt comestibile și pot fi folosite pentru a garnisi salate.
– Fructele tinere pot fi folosite ca și un condiment picant.
– În timpul secolului al XIX-lea, usturoiul sălbatic a fost folosit pentru a da aromă untului în loc de sare.
❗️Precauții
– Au existat cazuri de intoxicație cauzate de consumul în cantități mari.
– Câinii par a fi deosebit de sensibili.

Niciun comentariu

Nu ratați!