Ce este roșia? Fruct sau legumă?

0

Putem distinge cu ușurință cele mai multe fructe și legume, dar atunci când vine vorba de dezbaterea veche dacă roșia este un fruct sau o legumă, oamenii nu sunt întotdeauna siguri ce să spună. Definiția poate diferi în funcție de persoana cu care vorbiți, cu un botanist (care vă va spune ca rosia este fruct) sau cu un nutriționist sau bucătar (care vă va spune ca rosia este legumă).
👉 Clasificarea botanica: roșiile sunt fructe
Botaniștii clasifică plantele în funcție de caracteristicile lor fiziologice, inclusiv structura, funcția și organizarea. Prin urmare, botanic vorbind, fructele sunt produse purtătoare de semințe formate din ovarul unei plante cu flori – modalitatea plantei de a-și răspândi semințele. Fructele botanice sunt fructe care cresc din florile plantei și au cel puțin o sămânță. Conform acestei definiții, roșiile sunt considerate fructe deoarece conțin semințe si cresc din floarea plantei.
Când vine vorba de legume, din punct de vedere botanic, o legumă este mai mult un termen general care cuprinde toate părțile comestibile ale unei plante. Legumele sunt orice parte a unei plante care nu este un fruct, inclusiv frunze ( spanac , salată verde, varză ), rădăcini ( morcovi , sfeclă , napi ), tulpini ( sparanghel ), tuberculi ( cartofi ), bulbi ( ceapă ) și flori ( conopida si broccoli ).
Cu toate acestea, din perspectivă culinară, este cu totul altă poveste.
👉 Clasificarea culinară: roșiile sunt legume
Nutriționiștii și bucătarii folosesc sistemul de clasificare culinară, care definește fructele și legumele în mod diferit, în funcție de utilizările și profilurile de arome ale acestora. Din punct de vedere culinar, legumele au o textură mai dură, au o aromă mai blândă și sunt de obicei gătite. În schimb, fructele au o textură moale, tind să fie dulci sau acrișoare și sunt de obicei consumate crude sau în deserturi sau gemuri. Roșiile pot fi suculente, dulci și savurate crude. Cu toate acestea, roșiile sunt folosite și în mâncăruri sărate, motiv pentru care sunt de obicei clasificate drept legume. În general, roșiile nu sunt folosite în deserturi și sunt strâns legate de alte fructe-legume, așa că are sens ca roșiile să fie clasificate drept legume.

👉 Pentru a rezuma – roșiile sunt atât fructe, cât și legume
Roșiile sunt fructe care sunt considerate legume de către nutriționiști.
Deși roșia este un fruct din perspectivă botanică, este adesea folosită în mâncăruri sărate, de unde și clasificarea sa culinară ca legumă.
👉 Alte fructe cunoscute în mod obișnuit ca legume
Sunt legume sau fructe? Din anumite motive, roșiile sunt întotdeauna luate ca un exemplu clasic al acestei eterne dezbateri. Am văzut că, în lumea alimentară, există multe plante pe care majoritatea oamenilor le consideră legume care sunt de fapt fructe, botanic vorbind.
Alte fructe cunoscute în mod obișnuit ca legume: dovlecei, dovlecei, castraveți , ardei , vinete , fasole , mazăre , năut ,porumb , avocado și măsline.

Niciun comentariu

Nu ratați!