Băutura vedetă a toamnei – este delicioasă și foarte eficientă pentru prevenirea bolilor de inimă

0

Băutura-vedetă a toamnei este plină de vitamine și antioxidanți, fiind preferată de majoritatea românilor. Acest suc conţine vitaminele A, B1, B2 şi C şi are un efect extrem de revigorant, ajutând la detoxifierea organismului şi la stimularea imunităţii.
Este vorba de must, care ar trebui consumat cu moderație de către femeile însărcinate, dar şi de diabetici, pentru că este bogat în zahăr, aproximativ 280 grame/litru. Și persoanele anemice sau care au un sistem imunitar foarte slăbit trebuie să îl evite deoarece poate diminua nivelul de fier din organism. Se consideră ca un pahar mic de must este echivalentul unui kilogram de struguri.
Nici șoferii nu ar trebuie să se atingă de must, dacă ulterior se urcă la volan. Cu cât trec zilele, cu atât concentrația de alcool din must crește. Dacă în prima zi după ce a fost stors din struguri, mustul nu conține deloc alcool sau cel mult 1%, după 3-4 zile fermentează. Astfel, prinde un gust usor acrișor, iar gradul de alcoolemie ajunge chiar și la 4%.
Valoarea medicinală a strugurilor este cunoscută din timpuri străvechi, de peste 6000 de ani, mulțumită egiptenilor. Sunt cei care au folosit sucul de struguri în unguente pentru tratamentul pielii, dar și al bolilor de ochi.
Beneficiile consumului de suc proaspăt stors
Medicii spun că, dacă este consumat cu moderaţie, mustul obținut din struguri roșii sau negri are în compoziție o cantitate mai mare de resveratrol, o substanță care, odată ajunsă în organism, diminuează semnificativ colesterolul “rău” și previne bolile de inimă.

Flavonoizii din must cresc nivelul colesterolului bun (HDL), prevenind astfel blocarea arterelor și complicațiile cardiovasculare care survin.
Mustul are proprietăți antibacteriene și antivirale, protejând organismul de infecții respiratorii și de alte afecțiuni produse de bacterii și virusuri.
De asemenea, mustul stimulează metabolismul, accelerând arderea grăsimilor. De asemenea, mustul purifică sângele și stimulează eliminarea toxinelor din organism. Datorită compușilor săi, mustul poate lupta inclusiv cu bacteria ce cauzează infecții ale tractului urinar, pentru această afecțiune fiind recomandat mustul din struguri negri.
Valori nutriționale
Un pahar de suc de struguri de 250 ml conține: 213 g apă, 152 kilocalorii, 0.94 g proteină, 0.33 g grăsimi, 35.93 g zaharuri, 17.23 g glucoză, 18.62 g fructoză, 28 mg calciu, 0.63 mg fier, 25 mg magneziu, 35 mg fosfor, 263 mg potasiu, 13 mg sodiu, 0.18 mg zinc, 0.046 mg cupru, 0.605 mangan, 349 g fluor.

Niciun comentariu

Nu ratați!