Beneficii, plante și terapii ale medicinei tradiționale chineze – ce afecțiuni tratează cu succes

0

Medicina tradițională chineză (TCM) este o formă antică de asistență medicală care datează de peste 2500 de ani și include tratamente naturale precum acupunctura, remedii pe bază de plante, sfaturi dietetice, stres / sprijin emoțional, exerciții fizice, inclusiv tai chi și qi gong și tratamente precum cupping moxibustie. TCM împreună cu Ayurveda două dintre cele mai vechi și mai renumite forme de medicină antică din lume, revin rapid în popularitate. Practicanții caută să trateze cauza principală a bolilor și să adopte o abordare holistică pentru a ajuta oamenii să experimenteze vindecarea completă fără utilizarea medicamentelor convenționale.
În ultimele decenii, practicile medicinale alternative din Est (numite și complementare sau integrate) au continuat să fie adoptate de către instituțiile medicale convenționale din SUA și alte națiuni occidentale.
Din ce în ce mai multe școli medicale recunosc acum importanța instruirii studenților și a personalului în practicile de „minte-corp” care pun accentul pe prevenirea bolilor și tratamente holistice. Deși unii medici și pacienți tind să fie sceptici cu privire la eficacitatea multor practici TCM, cercetările continuă să arate că modalitățile complementare pot face o mare diferență în calitatea vieții multor pacienți.
Câteva dintre avantajele oferite de medicina tradițională chineză și alte practici din est includ un nivel ridicat de complianță a pacientului (adesea datorită faptului că pacienții observă rapid îmbunătățiri ale simptomelor lor), niveluri reduse de stres, gestionarea durerii naturale, somn îmbunătățit, imunitate mai puternică și scăderea nevoilor de medicamente.
👉 Ce este medicina tradițională chineză?
Medicina tradițională chineză este un tip de sistem holistic, natural de îngrijire a sănătății care datează de cel puțin 2.000 de ani până în anul 200 î.Hr. TCM este „holistică” și „naturală” deoarece stimulează propriile mecanisme de vindecare ale organismului și ia în considerare toate aspectele vieții pacientului, mai degrabă decât doar câteva semne sau simptome evidente. Practicanții TCM văd corpul ca o rețea complexă de părți interconectate (parte a unui concept mai mare cunoscut sub numele de Qi ), mai degrabă decât sisteme sau organe separate.
Potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland, tratamentele cu medicina tradițională chineză vizează corectarea dezechilibrelor din organism și funcționează în principal în trei moduri majore:
•Abordarea factorilor externi și a mediului pacientului
•Ajutarea pacienților să se raporteze la emoțiile lor interne într-un mod mai sănătos, inclusiv gestionarea stresului
•Îmbunătățirea factorilor de viață ai cuiva, inclusiv dieta și exercițiile fizice
Organele care sunt concentrate în special în timpul tratamentelor TCM includ rinichii, inima, splina, ficatul, plămânii, vezica biliară, intestinul subțire și intestinul gros. În funcție de tipul specific, beneficiile terapiilor TCM variază considerabil. Unele dintre problemele de sănătate tratate cel mai frecvent cu terapiile cu medicina tradițională chineză includ:
•Durere cronică
•Artrită
•Oboseală
•Infertilitatea
•Boală de ficat
•Dureri de cap
•Indigestie
•Dezechilibre hormonale
•Tensiune arterială crescută
•Simptome ale menopauzei
•Recuperarea cancerului sau chimioterapie
Diferite terapii ale medicinei tradiționale chineze includ:
•Acupunctura: ajută la scăderea durerii, îmbunătățirea echilibrului hormonal și combaterea stresului
•Terapia de cupping: Utilizată pentru gestionarea durerii, îmbunătățirea imunității și pentru a ajuta la digestie
•Medicină pe bază de plante: Se utilizează pentru a controla inflamația, a lupta împotriva deteriorării radicalilor liberi  și a crește funcția ficatului
•Nutriție: pentru prevenirea deficiențelor, creșterea energiei și îmbunătățirea detoxifierii
•Exercițiu: inclusiv Qi gong sau tai chi pentru flexibilitate, forță și concentrare
•Masaj: Manipularea țesuturilor moi pentru îmbunătățirea fluxului sanguin, dintre care unul se numește tui na
•Moxibustie : Arderea unei ierburi lângă piele

👉 Principii și credințe ale medicinii tradiționale chinezești
TCM a fost practicată în cea mai mare parte în Asia. De când practicile orientale, cum ar fi yoga, meditația, tai chi și acupunctura, au început să câștige notorietate în mass-media în această perioadă de timp, sute de studii au investigat efectele unor astfel de modalități asupra sănătății.
Medicina tradițională chineză se bazează pe convingerea că Qi (care se traduce aproximativ cu „energie vitală”) este esențială pentru sănătatea generală.
•Se spune că Qi circulă pe tot corpul de-a lungul căilor numite meridiane și este necesar Qi adecvat pentru a menține toate sistemele în echilibru.
•Meridianele sunt utilizate în multe practici TCM, inclusiv acupunctura și presopunctura, care se concentrează pe tratarea punctelor meridiane specifice din tot corpul care pot fi localizate oriunde de la cap până la tălpile picioarelor noastre.
•Se crede că meridianele sunt conectate la anumite sisteme de organe și, prin urmare, concentrarea asupra anumitor meridiane ajută la rezolvarea simptomelor specifice. Potrivit TCM, restaurarea Qi poate fi benefică pentru prevenirea bolilor și trata inflamațiile existente, leziuni, dureri sau boli.
Un alt concept vital pentru medicina tradițională chineză este  yin și yang , definite ca energii opuse, dar complementare. S-ar putea să vă familiarizați cu simbolul yin-yang (un cerc pe jumătate alb și pe jumătate negru cu cercuri mai mici în interior), care este folosit pentru a reprezenta conceptul tuturor forțelor opuse ale Pământului, inclusiv cald și rece, iarna și vara, energia și odihnă. Se crede că, la fel ca Qi, yin și yang vă afectează negativ sănătatea atunci când sunt dezechilibrări și unul este mai dominant decât celălalt, așa că un obiectiv principal al tratamentului TCM este de a restabili relația lor de egalizare.
👉 Medicamente din plante chinezești
Potrivit Clinicii Cleveland, „medicina pe bază de plante chinezești este o parte importantă a medicinei tradiționale chineze. A fost folosită de secole în China, unde ierburile sunt considerate terapie fundamentală pentru multe afecțiuni acute și cronice”. Terapia chinezească pe bază de plante își are rădăcinile într-un text medicinal tradițional numit „Materia Medica”. Mii de ierburi diferite , minerale, ceaiuri, tincturi și alte extracte sunt enumerate în acest text și utilizate de către specialiști în plante, în funcție de simptomele specifice ale pacientului.
•Ierburile chinezești se concentrează pe corectarea disfuncției anumitor organe și a tiparelor nesănătoase ale corpului. Scopul terapiei pe bază de plante este de a readuce corpul într-o stare de homeostazie (echilibru) și de a restabili energia adecvată (numită și Qi).
•Pacienții cu multe simptome diferite pot fi tratați cu ierburi, inclusiv cei cu răceli frecvente sau gripă, oboseală, probleme respiratorii cronice, infertilitate, alergii, dureri cronice, anxietate sau depresie, probleme de somn, simptome menopauzale și chiar persoane care se recuperează după cancer sau chimioterapie .
Medicamentele obișnuite din plante chinezești includ  rădăcină de astragal, ciupercă reishi, boabe de goji, ginkgo biloba, ginseng și multe altele.
Iată la ce vă puteți aștepta în timpul unei ședințe pe bază de plante de medicină tradițională chineză: În urma unei discuții sunt recomandate ierburi personalizate (aproape întotdeauna mai multe). Uneori ierburile sunt folosite ca o completare la un alt tratament, cum ar fi acupunctura. Terapia chinezească pe bază de plante nu este de obicei acoperită de asigurare, dar, în unele cazuri, trimiterea unui medic poate ajuta la scăderea costurilor.
👉 Beneficiile medicinei tradiționale chineze
1.Reduce inflamația și ar putea oferi o protecție sporită împotriva cancerului
2.Reduce durerea cronică și durerile de cap
3.Echilibrează hormonii și îmbunătățește fertilitatea
4.Îmbunătățește sănătatea ficatului
5.Protejează sănătatea cognitivă
6.Ajută la scăderea răspunsului la stres al corpului
Păstrează forța musculară, flexibilitatea și echilibrul

Niciun comentariu

Nu ratați!