28 Beneficii impresionante ale ceaiului negru

0

Ceaiul negru a fost descoperit în China acum aproximativ 4000 de ani. Astăzi este printre cele mai consumate băuturi din lume. Ceaiul are antioxidanți și alți fitonutrienți care ajută la eliminarea toxinelor și la vindecarea corpului. Are mai puțină cofeină decât cafeaua.
În acest articol, am enumerat 28 de beneficii importante ale ceaiului negru. Acesta vă poate îmbunătăți sănătatea, pielea și părul.
Ceaiul negru este produs prin oxidarea frunzei plantei Camellia sinensis . Denumirea de „ceai negru” poate fi atribuită culorii ceaiului. Metoda de producere a ceaiului negru îl face diferit de celelalte soiuri de ceai, cum ar fi ceaiul verde și ceaiul oolong.
După ce au fost culese, frunzele de ceai sunt uscate pentru a elibera umezeala din ele. Când pierd cantitatea maximă de umiditate, frunzele sunt rulate, fie manual, fie cu ajutorul mașinilor, prin expunerea la temperaturi ridicate. Odată ce frunzele sunt oxidate complet, acestea sunt sortate în funcție de mărimea lor.
Conținutul de cofeină din orice ceai este adesea un motiv de îngrijorare. În ceea ce privește ceaiul negru, o ceașcă de ceai are aproximativ jumătate din cantitatea de cofeină găsită într-o ceașcă de cafea.
Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului negru
Ceaiul negru poate promova sănătatea inimii, trata diareea și alte probleme digestive, reglează tensiunea arterială și reduce riscul de diabet de tip 2. Pentru a vă bucura de toate beneficiile sale, ar trebui să îl consumați fără aditivi, cum ar fi laptele sau zahărul.
🫖 Stimulează sănătatea inimii
Flavonele din ceaiul negru pot promova sănătatea inimii. Oamenii de știință au confirmat că trei cești de ceai negru pe zi poate reduce riscul bolilor coronariene. Mai mult, ceaiul negru este asociat cu un risc redus de infarct miocardic, ischemie și mortalitate cardiovasculară.
🫖 Reduce riscul de cancer ovarian
Theaflavinele din ceaiul negru inhibă proliferarea celulelor cancerului ovarian. Într-un studiu realizat de cercetătorii de la Roswell Park Cancer Institute, SUA, s-a observat o scădere cu 30% a riscului de cancer ovarian la pacienții care au băut mai mult de două căni de ceai negru pe zi.
🫖 Reduce riscul de diabet
Oamenii de știință au descoperit că consumul de ceai negru ajută la scăderea riscului de diabet de tip 2. Ceaiul negru conține catehine și theaflavine. Băutura poate ajuta corpul să fie mai sensibil la insulină și, de asemenea, previne disfuncția celulelor beta (celulele beta reglează nivelul glicemiei).
🫖 Sporește imunitatea
Ceaiul negru este bogat în antioxidanți care ajută la eliminarea radicalilor liberi. Acești radicali liberi tind să modifice ADN-ul și să împiedice funcția normală a celulelor. Acest lucru poate duce la inflamații și poate împinge corpul într-o stare de stres. Ceaiul negru ajută la eliminarea radicalilor de oxigen. Ajută la restabilirea funcțiilor normale ale celulelor și ale corpului și crește, de asemenea, imunitatea.
🫖 Scade nivelul tensiunii arteriale
Consumul de ceai negru ajută la reducerea tensiunii arteriale . Oamenii de știință din Olanda, Germania, Marea Britanie și Italia au efectuat un experiment în care un grup de oameni a primit ceai negru timp de o săptămână și au fost verificate citirile presiunii sistolice și diastolice. La sfârșitul acestui experiment, participanții care au consumat ceai negru au avut niveluri mai mici ale tensiunii arteriale în comparație cu grupul de control.
🫖 Îmbunătățește alerta mentală
Cercetătorii din Olanda au descoperit că participanții la un studiu care au băut ceai negru au avut cea mai lungă durată de atenție și o mai bună atenție auditivă și vizuală. Ceaiurile, în general, conțin l-teanină care modulează funcțiile creierului și procesul de atenție umană. Cofeina din ceaiul negru poate crește, de asemenea, vigilența.
🫖 Îmbunătățește sănătatea oaselor
Pe măsură ce îmbătrânești, puterea oaselor tale începe să scadă. Cu toate acestea, oamenii de știință au observat că persoanele care beau ceai negru pot restabili semnificativ densitatea osoasă. Din acest motiv, consumul de ceai negru poate reduce riscul de fracturi care apar cel mai frecvent la vârstnici din cauza osteoporozei.
Șobolanii cărora li s-au administrat extracte de ceai negru s-au dovedit a avea o densitate osoasă mai bună. Prin urmare, dacă aveți 30 de ani, faceți ceaiul negru o parte din dieta dvs. pentru a păstra densitatea osoasă și pentru a preveni osteoporoza și riscul de fracturi.
Consumul de ceai, în general, a fost găsit pentru a reduce riscul de fractură de șold.
🫖 Poate reduce riscul Parkinson
Parkinson este o boală neurodegenerativă care afectează mai ales persoanele în vârstă. Cercetările sugerează că polifenolii de ceai negru au un efect neuroprotector asupra creierului. Într-un studiu realizat la Universitatea Națională din Singapore, oamenii de știință au descoperit că cofeina din ceaiul negru era invers asociată cu boala Parkinson.
🫖 Îmbunătățește sănătatea digestivă
Un intestin sănătos vă poate proteja de diferite boli și tulburări. Consumul ceaiului negru poate ajuta la îmbunătățirea numărului și a varietății microbilor buni intestinali. Polifenolii din ceai pot acționa ca prebiotice și pot acționa ca hrană pentru bacteriile intestinale bune. Acești polifenoli pot preveni creșterea altor bacterii dăunătoare în intestin. Ceaiul negru poate ajuta la tratarea ulcerelor de stomac și poate reduce riscul de cancer colorectal și esofagian / de stomac. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii la om.
🫖 Reduce nivelul colesterolului
Stilul de viață nesănătos și obiceiurile alimentare neregulate pot crește nivelul colesterolului rău din sânge. Colesterolul LDL ridicat ( colesterolul rău) poate duce la acumularea de plăci în pereții arteriali. Acest lucru limitează fluxul sanguin și poate duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral și atac ischemic.
Într-un studiu, sa demonstrat că ceaiul negru reduce colesterolul LDL cu 11,1%. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că ceaiul negru a avut efecte anti-hipercolesterolemice la oamenii obezi și predispuși la boli de inimă.
🫖 Ajută la scăderea în greutate
Obezitatea este cauza principală a diferitelor afecțiuni, cum ar fi diabetul, bolile de inimă, SOP, colesterolul ridicat, etc. Oamenii de știință de la Școala de Medicină David Geffen, California, SUA au descoperit că ceaiul negru a contribuit la reducerea grăsimilor viscerale prin reducerea genelor care induc inflamația. Deoarece o perioadă prelungită de inflamație în organism poate induce obezitatea, consumul de ceai negru poate ajuta la prevenirea obezității induse de inflamație. Mai mult, ceaiul negru poate să scadă nivelul trigliceridelor.
🫖 Reduce riscul de pietre la rinichi
Pietrele la rinichi sunt dureroase și frecvent întâlnite. Acestea sunt cauzate de o excreție crescută a substanțelor cristaline, cum ar fi oxalatul, calciul și acidul uric din organism. Ceaiul negru pare să conțină niveluri mult mai scăzute de oxalat în comparație cu alte ceaiuri din plante. Deși unele dovezi anecdotice sugerează că ceaiul negru poate reduce riscul de pietre la rinichi, nu există suficiente cercetări în acest sens. Consultați un medic înainte de a lua ceai negru în acest scop.
🫖 Ameliorează simptomele astmului
Astmul este cauzat de inflamația și umflarea căilor respiratorii sau a bronhiilor. Acest lucru face dificilă inhalarea și expirarea. Dovezi anecdotice sugerează ceaiul negru sau cel verde ajută la ameliorarea simptomelor astmului. Anumite studii au dovedit că cofeina din ceaiuri poate ajuta la funcționarea pulmonară.

🫖 Luptă împotriva radicalilor liberi
Radicalii liberi ai oxigenului sunt cauzați de factori precum poluarea, fumatul și stresul. Sunt toxice pentru organism. Antioxidanții, un anumit grup de compuși, ajută la combaterea acestor radicali liberi. Ceaiul negru este încărcat cu antioxidanți și joacă un rol în acest sens. Consumul ceaiului negru cu lămâie poate ajuta.
🫖 Ucide bacteriile
Majoritatea bacteriilor pot provoca infecții și pot duce la numeroase complicații grave. Antioxidanții și alți fitonutrienți din ceaiul negru au proprietăți antibacteriene.
Studiile au afirmat că ceaiurile (inclusiv ceaiul negru) pot acționa împotriva bacteriilor care cauzează probleme.
🫖 Ajuta la ameliorarea stresului
Potrivit unui studiu realizat de University College London, ceaiul poate reduce hormonii stresului din corp și relaxa nervii. 
🫖 Reduce riscul de Alzheimer
Boala Alzheimer cauzează pierderea memoriei și afectează comportamentul și procesul de gândire. Antioxidanții ceaiului negru pot reduce riscul bolii, deși nu există dovezi concrete în acest sens.
🫖 Îmbunătățește sănătatea bucală
Consumul de ceai negru poate proteja împotriva plăcii dentare, a cavităților și a cariilor dentare. De asemenea, vă poate împrospăta respirația. Ceaiul negru posedă proprietăți antibacteriene și antioxidante care previn infecțiile cu stafilococi. Fluorul din ceaiul negru inhibă, de asemenea, cariile dentare.
Mai mult, studiile au raportat că ceaiul negru poate ajuta la prevenirea leucoplaziei orale la pacienții cu carcinom oral.
Cu toate acestea, ceaiul negru poate păta smalțul. Consultați medicul dentist în acest sens.
🫖 Poate trata diareea
Consumul de ceai negru poate ajuta la tratarea diareei. În unele studii, dietele care includeau ceai negru au scăzut prevalența diareei cu 20%.
🫖 Promovează starea generală de spirit
Cercetările sunt foarte limitate aici. Antioxidanții din ceaiul negru pot combate stresul. Acest lucru ar putea îmbunătăți starea generală de spirit. Ceaiul poate regla nivelul colesterolului din sânge și al tensiunii arteriale. Acest lucru poate avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra stării de spirit.
Beneficiile ceaiului negru pentru piele
Ceaiul negru vă poate ajuta să obțineți și o piele sănătoasă. Poate lupta împotriva infecțiilor și petelor, poate întârzia îmbătrânirea pielii și reduce umflarea ochilor. Polifenolii și taninurile din ceaiul negru sunt legate de întinerirea celulelor pielii.
🫖 Previne infecțiile pielii
Pielea este cel mai mare organ din corp. Dar este delicată și are nevoie de îngrijire adecvată. Majoritatea infecțiilor cutanate apar din cauza colonizării microbiene. Catechinele de ceai și flavonoidele pot ajuta la prevenirea infecțiilor pielii. Dacă întâmpinați frecvent infecții ale pielii, administrarea de ceai negru în plus față de medicamentele dvs. poate accelera procesul de vindecare.
🫖 Reduce cearcănele
Cearcănele sunt o preocupare serioasă atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Te poate face să pari obosit și să crești șansele de ridare prematură. Taninurile și antioxidanții disponibili în ceaiul negru posedă proprietăți antiinflamatorii. Acestea pot ajuta la strângerea pielii și la reducerea umflăturii sub ochi.
Puteți încerca să folosiți pungi de ceai negru sau pur și simplu să înmuiați bile de bumbac în ceai negru rece și să le lăsați sub ochi timp de 20 de minute în fiecare zi. Puteți observa o reducere vizibilă a cearcănelor în doar câteva săptămâni.
🫖 Previne îmbătrânirea prematură
Antioxidanții și polifenolii prezenți în ceaiul negru vă pot proteja pielea de îmbătrânirea prematură și de formarea ridurilor. Într-un studiu efectuat pe șoarecii de laborator, oamenii de știință au descoperit că ceaiul negru a redus expresia genei care creează o enzimă care degradează colagenul. Mai mult, ceaiul negru a fost un agent antirid mai eficient în comparație cu alte ceaiuri.
🫖 Poate reduce riscul de cancer de piele
Ceaiul negru este bogat în antioxidanți și poate fi eficient împotriva majorității tipurilor de cancer (inclusiv cel al pielii). Oamenii de știință libanezi au confirmat în studiile pe șoareci că consumul de ceai negru poate ajuta la reducerea riscului de cancer de piele. Cu toate acestea, nu există încă date semnificative despre oameni.
🫖 Poate proteja împotriva radiațiilor UV
Radiațiile UV sunt printre principalele cauze de pigmentare a pielii, cancer de piele și alte probleme legate de piele. Cercetătorii au descoperit că ceaiul negru poate ajuta la protejarea pielii și la reducerea riscului de probleme ale pielii cauzate de expunerea excesivă la UV. În afară de consumul de ceai negru pentru a preveni deteriorarea pielii, îl puteți aplica și local.
🫖 Poate reduce petele
Petele vă pot da probleme serioase de încredere. Folosirea ierburilor pentru tratarea petelor este întotdeauna mai bună. Sunt mai sigure decât majoritatea substanțelor chimice dure și medicamentelor puternice. Ceaiul negru ar putea fi una dintre acele băuturi pe bază de plante.
Într-un studiu, oamenii de știință au descoperit că ceaiul negru are un efect de albire a pielii.
Puteți să beți ceai negru sau să-l aplicați rece pe pete folosind o minge de bumbac curată.
Beneficiile ceaiului negru pentru păr
Antioxidanții și cofeina din ceaiul negru vă pot ajuta părul. Ceaiul poate favoriza creșterea părului și conferă strălucire naturală părului.
🫖 Previne căderea părului
Consumul de ceai negru poate preveni căderea părului. Este încărcat cu antioxidanți care ajută la eliminarea radicalilor liberi și ameliorează stresul. Acești doi factori sunt cauzele principale ale căderii părului la femei.
🫖 Adăuga strălucire și luciu părului
Ceaiul negru poate adăuga strălucire părului. După șamponarea părului, folosiți ceai negru (la temperatura camerei) pentru a da părului clătirea finală. Repeta procesul câteva săptămâni, iar părul tău devine mai moale și mai strălucitor.
Originea ceaiului negru
Ceaiul negru își are originea în China în 1590 în jurul dinastiei Ming târzii și a dinastiei Qing timpurii. Legenda spune că oamenii din armată, în timp ce treceau prin provincia Fujian, s-au adăpostit într-o fabrică de ceai care oprise producția de ceai verde sau oolong. Între timp, frunzele de ceai s-au uscat la soare și s-au oxidat. Când oamenii armatei au plecat, fabrica a reluat prepararea ceaiului, dar culoarea ceaiului era roșu spre negru și avea un gust mai aromat.
Aceasta a dat naștere primului ceai negru, cunoscut sub numele de Lapsang Souchong – „Lapsang” înseamnă munții înalți și „Souchong” înseamnă frunze mici ale arborelui de ceai. Termenul „ceai negru” a fost inventat de comercianții britanici și olandezi. În 1610, olandezii au adus ceaiul negru în Europa și în 1658 a intrat în Anglia. Pe măsură ce ceaiul negru a început să devină popular, britanicii au decis să-l cultive în Darjeeling și Assam, India.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.