Cauzele dezechilibrelor hormonale, care sunt simptomele și cum ne afectează

0

Atunci cand hormonii fluctueaza, ne simtim nervosi, emotionali, obositi si adesea apare acneea. Echilibrul hormonal este cheia sanatatii noastre generale si nu doar o scuza lamentabila pentru schimbarile de dispozitie.
Dezechilibrele hormonale nu afecteaza doar starea de spirit si emotiile noastre. Hormonii afecteaza, de asemenea, si sansele de a ramane insarcinata si pot afecta ovulatia si dorinta sexuala.
Ce sunt hormonii?
Hormonii sunt produsi de glande in organism si controleaza cele mai multe functii ale corpului – de la nevoi foarte simple cum ar fi foame si somnul la cele complexe, cum ar fi debutul pubertatii si controlul sistemului reproducator.
Glandele suprarenale care produc cortizol, este strans legat de raspunsul la stres. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de cortizol pot afecta dorinta sexuala a femeii si ciclul menstrual. Cortizolul poate fi un factor in spatele unor niveluri ridicate de anxietate si depresie.
Ovarele secreta hormoni precum estrogenul, progesteronul si testosteronul, care sunt hormoni sexuali care controleaza ciclul menstrual, fertilitatea si dorinta sexuala. Cu toate acestea, in conformitate cu Universitatea din Rochester, estrogenul este legat de functia cognitiva, sanatatea sanilor si sistemul cardiovascular.
Alti hormoni controleaza alte functii necesare organismului. De exemplu, leptina influenteaza greutatea corpului si grasimile, melatonina ne ajuta sa dormim si tiroxina ajuta la reglarea batailor inimii si controlul metabolismului.
Ce cauzeaza dezechilibrul hormonal?
Hormonii trebuie sa lucreze impreuna in echilibru pentru a ajuta corpul sa prospere. Cu toate acestea, nivelurile hormonale fluctuante la femei sunt foarte frecvente, deci daca simtiti ca aveti un dezechilibru hormonal nu sunteti singura.
Medicii de la WebMD spun ca unele dintre cauzele comune ale unui dezechilibru in productia de hormoni la femei sunt sindromul premenstrual, sarcina si menopauza. Cu toate acestea, alti factori de stil de viata pot cauza fluctuatia hormonala. Fiind supraponderali, lipsa exercitiilor fizice sau lipsa somnului pot sa va dezechilibreze functiile hormonale.
De asemenea, diabetul zaharat este o cauza obisnuita a dezechilibrelor hormonale si poate afecta nu nuami hormonul de insulina, ci si alti hormoni legati de zahar din sange, hormoni sexuali si de crestere.
Semne comune ale dezechilibrului hormonal
Cunoscand semnele unui dezechilibru hormonal va poate ajuta sa abordati cauza care sta la baza si sa va ajutati corpul sa isi echilibreze nivelul hormonal. Uneori, tot ce aveti nevoie este sa faceti unele modificari ale stilului de viata pentru a va ajuta corpul sa produca suficienti hormoni. Alteori, puteti utiliza remedii naturale pentru a ajuta la gestionarea simptomelor unui dezechilibru hormonal.

Tulburari de somn
Academia de Medicina Psihosomatica a raportat ca estrogenul si progesteronul scad brusc dupa nastere. Acesta poate fi un factor pentru care multe femei au dificultati de somn dupa nastere, iar nivelurile scazute ale acestor hormoni au fost legate de depresia postnatala.
Daca doriti sa alegeti o abordare mai naturala a tulburarilor de somn, puteti incerca uleiuri esentiale (lavanda, valeriana,portocala , lamaie,ylang-ylang) sa beti un ceai fierbinte inainte de somn.
Schimbari de dispozitie, anxietate si depresie
Un dezechilibru hormonal va poate determina sa va confruntati cu schimbari de dispozitie si cu o anxietate sporita chiar in perioada sau in timpul menopauzei.
Nivelurile de estrogen fluctueaza constant in timplul ciclului de reproducere. Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca femeile cu nivel scazut de estrogen sunt mai predispuse sa simta efectele stresului emotional.
Alte studii au constatat ca fluctuatiile hormonului cortizol si hormonii produsi de glandele hipofizice, hipotalamice si gonadale pot determina simptome depresive.
Acneea persistenta
Epidemiile regulate de acnee sunt asociate cu dezechilibre hormonale si ar putea fi motivul pentru care aveti cosuri inainte de perioada menstruala. Medicii de la Clinica Mayo spun ca modificarile hormonale pot declansa acneea datorita nivelurilor scazute de hormoni adrogeni.
Alte simptome ale dezechilibrului hormonal sunt:
– cresterea in greutate
– pierderea masei musculare
– transpiratie excesiva
– memorie scazuta
– probleme digestive
– oboseala constanta
– dureri de cap si migrene
– uscaciune vaginala
– modificari ale sanilor
– dorinta sexuala scazuta
Daca banuiti ca aveti un dezechilibru hormonal, trebuie sa va consultati medicul specialist, cum ar fi obstetricieni, ginecologi si endocrinologi pentru a stabili diagnosticul si tratamentul dezechilibrului hormonal. Ei pot diagnostica si trata diferite afectiuni care sunt legate de hormoni si ajuta la echilibrarea acestora.

Niciun comentariu

Nu ratați!