Postul intermitent 16: 8, pe care oamenii îl numesc uneori dieta 16: 8 sau planul 16: 8, este un tip popular de post. Persoanele care urmează acest plan de alimentație vor ține post 16 ore pe zi și își vor consuma toate caloriile în ultimele 8 ore.
Beneficiile postului intermitent includ pierderea în greutate și pierderea grăsimii, precum și prevenirea diabetului de tip 2 și a altor afecțiuni asociate obezității.
❓Ce este postul intermitent 16: 8
16 ore ținem post și ne alimentăm doar într-un interval de 8 ore: spre exemplu – avem prima masă la ora 12 și ultima la ora 20. Adică se sare peste micul dejun în fiecare zi. Alte variante similare mai sunt: 18/6 sau 20/4 când fereastra de alimentare e și mai îngustă, iar postul este mai lung. Spre exemplu: avem ultima masă la ora 20 iar următoarea a doua zi la ora 14 sau la ora 16.
Majoritatea oamenilor care urmează planul 16: 8 se abțin de la mâncare noaptea și o parte din dimineață și seară. Au tendința de a-și consuma caloriile zilnice în mijlocul zilei.
Nu există restricții cu privire la tipurile sau cantitățile de alimente pe care o persoană le poate mânca în timpul ferestrei de 8 ore. Această flexibilitate face planul relativ ușor de urmărit.
❓Cum se ține acest tip de post
Cel mai simplu mod de a urma dieta 16: 8 este să alegeți o fereastră de post de 16 ore care include timpul pe care o persoană îl petrece dormind.
Unii experți recomandă terminarea consumului de alimente seara devreme, deoarece metabolismul încetinește. Cu toate acestea, acest lucru nu este fezabil pentru toată lumea.
Este posibil ca unele persoane să nu-și poată consuma masa de seară până la ora 19 sau mai târziu. Chiar și așa, cel mai bine este să evitați mâncarea timp de 2-3 ore înainte de culcare.
Oamenii pot alege una dintre următoarele ferestre de mâncare de 8 ore:
•9:00 – 17:00
•10: 00-18: 00
•la prânz până la 8 pm
În acest interval de timp, oamenii își pot mânca mesele și gustările la momente convenabile. Mâncarea regulată este importantă pentru a preveni vârfurile și scăderile zahărului din sânge și pentru a evita foamea excesivă.
👉 Alimente recomandate și sfaturi
În timp ce planul de post intermitent 16: 8 nu specifică ce alimente să mănânci și să eviți, este benefic să te concentrezi pe o alimentație sănătoasă și să limitezi sau să eviți alimentele nedorite. Consumul de prea multe alimente nesănătoase poate determina creșterea în greutate și poate contribui la boli.
O dietă echilibrată se concentrează în principal pe:
•fructe și legume, care pot fi proaspete, congelate sau conservate (în apă)
•cereale integrale, inclusiv quinoa , orez brun, ovăz și orz
•surse de proteine slabe, precum păsări de curte, pește, fasole, linte, tofu, nuci, semințe, brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi și ouă
•grăsimi sănătoase din pește gras, măsline, ulei de măsline, nuci de cocos, avocado, nuci și semințe
Fructele, legumele și cerealele integrale au un conținut ridicat de fibre, astfel încât acestea pot ajuta la menținerea sațietății. Grăsimile și proteinele sănătoase pot contribui, de asemenea, la sațietate.
Băuturile pot juca un rol în sațietate pentru cei care urmează dieta intermitentă 16: 8 de post. Consumul de apă în mod regulat pe tot parcursul zilei poate ajuta la reducerea aportului de calorii. Este important să consumați lichide în mod regulat pentru a evita deshidratarea.
👉 Beneficii pentru sănătate
Cercetătorii au studiat postul intermitent de zeci de ani.
Rezultatele studiului sunt uneori contradictorii și neconcludente. Cu toate acestea, cercetările privind postul intermitent, inclusiv postul 16: 8, indică faptul că acesta poate oferi următoarele beneficii:
✔️ Pierderea în greutate
Postul intermitent poate ajuta la creșterea metabolismului și la o scădere mai mare în greutate.
✔️ Prevenirea bolilor
Susținătorii postului intermitent sugerează că poate preveni mai multe afecțiuni și boli, inclusiv:
•diabet de tip 2
•afecțiuni ale inimii
•unele tipuri de cancer
•boli neurodegenerative
Cu toate acestea, cercetările în acest domeniu rămân limitate.
✔️ Durată de viață extinsă
Studiile pe animale sugerează că postul intermitent le poate ajuta să trăiască mai mult. De exemplu, un studiu a constatat că postul repetat pe termen scurt a crescut durata de viață a șoarecilor femele.
Institutul National pentru Aging arată că, chiar și după decenii de cercetare, oamenii de știință încă nu pot explica de ce condițiile de repaus alimentar pot prelungi durata de viață.
Niciun comentariu