6 ceaiuri antiinflamatorii deosebit de benefice pentru sănătate si mod de preparare

0

Când vine vorba de băuturi antiinflamatoare și care stimulează imunitatea, ceaiurile sunt în fruntea listei. Proprietățile antioxidante din majoritatea ceaiurilor ajută la reducerea stresului oxidativ, iar proprietățile antimicrobiene, antivirale și antiinflamatorii contribuie la stimularea funcției imunitare și a sănătății generale.
Ceaiuri antiinflamatorii de top
1. Ceai verde
Este cunoscută ca cea mai bună băutură anti-îmbătrânire și este una dintre cele mai consumate băuturi din lume.
Multe studii indică faptul că ceaiul verde are efecte antiinflamatorii și antioxidante. Suprimă expresia genelor și proteinelor citokinelor inflamatorii. S-a dovedit că consumul de ceai verde îmbunătățește calitatea vieții la pacienții cu boli inflamatorii.
Iar un studiu publicat în Food and Nutrition Research (Statele Unite) a constatat că suplimentarea cu ceai verde are efecte benefice asupra markerilor inflamației și statusului antioxidant, precum și asupra tensiunii arteriale.
👉 Cum se prepară : Există multe tipuri de ceai verde, sencha fiind cel mai popular și ceaiul verde matcha câștigând popularitate datorită conținutului său ridicat de antioxidanți.
Pentru a pregăti ceaiul verde, puneți plicul de ceai sau frunzele de ceai de înaltă calitate într-un ceainic și încălziți apa la 70 – 80 de grade Celsius. Aceasta este sub temperatura de fierbere, astfel încât să nu reduceți compușii delicați găsiți în ceaiul verde. Înmuiați frunzele timp de 1-3 minute sau mai mult dacă frunzele sunt mai mari. Puteți adăuga suc de lămâie sau miere crudă la ceaiul verde chiar înainte de a bea.
Prepararea ceaiului matcha este un proces diferit. Pentru matcha, vei adăuga 1 linguriță de pudră de matcha într-un castron sau o ceașcă și 60 ml de apă aproape fiartă. Apoi bateți pudra timp de un minut până devine groasă și spumoasă. În cele din urmă, adăugați încă 120 ml de apă înainte de a bea.
2. Ceai de musetel
Unul dintre cele mai cunoscute ceaiuri antiinflamatoare este mușețelul, care este folosit de aproape 5000 de ani pentru capacitatea sa de a promova liniștea și longevitatea.
Ceaiul de mușețel a fost de fapt numit „aspirină din plante” datorită proprietăților sale de scădere a durerii. Efectele antiinflamatorii ale mușețelului permit plantei să reducă durerea, umflarea, roșeața și problemele de bază ale inflamației.
Cercetarea de evaluare a beneficiilor mușețelului arată că planta reduce inflamația atunci când este consumata sub formă de ceai, dar funcționează pentru a îmbunătăți problemele inflamatorii atunci când este utilizat topic.
Mușețelul este adesea folosit pentru a trata inflamația pielii și a membranelor mucoase și pentru diferite infecții bacteriene ale pielii, gurii și tractului respirator. De asemenea, poate ajuta la calmarea problemelor gastrointestinale și chiar a inflamației ochiului. Doar rețineți că persoanele cu alergii la ambrozie raportează uneori simptome agravate atunci când beau ceai de mușețel, așa că poate să nu fie o alegere potrivită pentru persoanele alergice la ambrozie.
👉 Cum se prepară : Ceaiul de mușețel este cel mai popular mod de a consuma planta și este disponibil pe scară largă în plicuri de ceai gata de servire. Puteți găsi, de asemenea, pudră și extracte de mușețel, despre care se știe că sunt cele mai puternice forme de antioxidanți ai plantei. Dacă bei ceai de mușețel pentru a reduce inflamația, consumă 1-4 căni pe zi.
Această plantă antiinflamatoare puternică poate fi folosită și pentru a face rețete de casă pentru frumusețe și îngrijire corporală.
3. Ceai de ghimbir
Consumul de ceai de ghimbir este o modalitate reconfortantă și aromată de a atenua inflamația, de a ușura stomacul deranjat și chiar de a controla nivelul colesterolului și al zahărului din sânge.
Gingerolul, cel mai valoros compus din ghimbir, a fost analizat pentru efectele sale antiinflamatorii. Cercetările publicate în Journal of Medicinal Food din Statele Unite sugerează că acest constituent din ghimbir modulează căile biochimice care sunt activate în inflamația cronică.
Iar un studiu din 2017 publicat în PharmaNutrition (Statele Unite) indică faptul că proprietățile antiinflamatoare ale ghimbirului nu se limitează la substanțele fenolice, ci se datorează și efectelor combinate ale metaboliților rădăcinii, gingerolului înțepător și uleiurilor esențiale aromatice.
👉 Cum se prepară : Ceaiul de ghimbir este disponibil în pliculețe de ceai gata de servit pe care le poți găsi în majoritatea magazinelor mari. De asemenea, vă puteți prepara propriul ceai de ghimbir urmând această rețetă ușoară:
Curățați și tăiați o bucată de ghimbir de 5 cm în felii subțiri
Adăugați feliile într-o oală cu apă și fierbeți timp de 10-30 de minute (în funcție de potența dorită)
Strecurați și aruncați ghimbirul
Puteți să adăugați lămâie proaspătă sau miere organică pentru dulceață

4. Ceai de mentă
Sa dovedit că menta are proprietăți antiinflamatorii, antivirale și antimicrobiene. Este adesea folosită pentru a atenua simptomele sindromului de colon iritabil și pentru a sprijini sănătatea respiratorie prin reducerea congestiei și deschiderea căilor respiratorii. Este cunoscut drept unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru combaterea inflamării stomacului.
👉 Cum se prepară : Puteți găsi cu ușurință ceai de mentă sub formă de pungă la magazinul dumneavoastră naturist local. Există, de asemenea, opțiuni de frunze vrac.
Dacă aveți ulei de mentă acasă (doar organic, de înaltă calitate), puteți face un ceai antiinflamator adăugând două picături în ceaiul verde, alb sau negru. Acesta este un remediu excelent pentru stomac deranjat, probleme respiratorii și oboseală.
5. Ceai de turmeric
Ceaiul de turmeric este preparat prin înmuierea rădăcinii sau pulberii de turmeric. Aceasta este o modalitate ușoară de a adăuga turmeric antiinflamator în dieta ta. Cel mai activ ingredient din turmeric, curcumina, are proprietăți antiinflamatorii puternice și au demonstrat studii in vitro că reduc markerii inflamației.
Cercetările sugerează că ceaiul de turmeric ajută, de asemenea, la stimularea funcției imunitare prin reducerea inflamației și prevenirea stresului oxidativ. Antioxidanții din turmeric ajută la optimizarea sănătății generale.
👉 Cum se prepară : Ceaiul de turmeric este disponibil în plicuri de ceai gata de servire. Poate fi făcut și din turmeric uscat, măcinat sau sub formă de pudră. Pentru a prepara ceaiul, adăugați 1–2 linguri de turmeric la 4 căni de apă și lăsați să fiarbă timp de 10 minute.
6. Yerba Mate
Yerba mate este o plantă care aparține familiei Holly, iar frunzele și crenguțele tinere sunt mărunțite și îmbătrânite pentru a face ceai. Yerba mate conține polifenoli și saponine care ajută la întărirea sistemului imunitar și susțin capacitatea organismului de a se proteja de boli.
Yerba mate este, de asemenea, bogată în nutrienți, conținând mai multe vitamine, minerale, antioxidanți, grăsimi sănătoase, taninuri, aminoacizi și clorofilă. Cercetările arată că yerba mate are o capacitate antioxidantă mare și protejează ADN-ul de oxidare.
👉 Cum se prepară : Yerba mate este disponibilă în plicuri de ceai gata de preparat. O poți găsi și ca băutură rece îmbuteliată. Când faceți un ceai din frunze vrac, încălziți apă sau lapte la 70-80 de grade Celsius(nu trebuie sa fiarbă), adăugați aproximativ o linguriță pe ceașcă și lăsați-l să se infuzeze timp de 3-5 minute. Pentru aromă, puteți adăuga lămâie, mentă sau îndulcitorul natural preferat.
❗️Riscuri și efecte secundare
Este posibil să fiți alergic la una dintre aceste plante antiinflamatoare, așa că întrerupeți să beți ceaiul dacă aveți simptome de alergie alimentară, cum ar fi mâncărime, umflare sau urticarie.
Consumul prea mult din aceste ceaiuri antiinflamatoare poate provoca, în unele cazuri, arsuri la inimă, diaree sau stomac deranjat. Dacă se întâmplă acest lucru, reduceți cantitatea de ceai pe care o consumați.
Când beți ceaiuri antiinflamatoare în scopuri medicinale sau terapeutice, consumați 1-2 căni pe zi, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă recomandă altfel. Acest lucru va minimiza riscul de efecte secundare adverse.

Niciun comentariu

Nu ratați!