Ceai de anason – beneficii, proprietati si contraindicatii

0

Ceaiul de anason este o bautura aromata, care poate fi savurata pe tot parcursul anului ca si supliment.
Acest ceai se prepara din semintele si frunzele plantei de anason, care poatra numele stiintific de Pimpinella anisum. Anasonul a fost cultivat si folosit pe scara larga in Orientul Mijlociu si in regiunea mediteraneana de mii de ani, atat ca si ingredient culinar, cat si ca element medicinal.
Ceaiul de Anason este recomandat pentru reducerea spasmelor care apar la nivelul tractului gastrointestinal, reducerea starilor de greata, imbunatatirea digestiei si cresterea secretiei de lapte la lauze.
Ceaiul de anason, se folosea din cele mai vechi timpuri pentru: colici intestinale, colici abdominale la sugari, anorexie (lipsa poftei de mancare), balonare, insuficienta pancreatica, indigestii, pentru marirea secretiei de lapte la lauze, viermi intestinali.
Ajuta digestia
Una dintre cele mai vechi utilizari ale ceaiului de anason este ca laxativ. Acesta stimuleaza miscarile peristaltice si amelioreaza rapid simptomele de constipatie.
Un ceai de anason stelat ajuta foarte mult si in cazul flatulentei (acumulare excesiva de gaze in stomac) fiind de real folos celor sufera de care problema stanjenitoare. Cercetarile au demonstrat capacitatea semintelor de anason de a inhiba infectiile bacteriene ce pot cauza simptome de balonare si de aparitie a gazelor.
Amelioreaza inflamatia
Ceaiul de anason are un numar de ingrediente active si compusi antiinflamatorii care o fac o bautura linistitoare si relaxanta, atat psihic cat si fizic.
Stimuleaza sistemul imunitar
Cu ajutorul compusilor antivirali si antibacterieni din semintele de anason, acest ceai mareste puterea sistemului imunitar.
Un studiu realizat de catre o echipa de cercetatori a Universitatii Heidelburg din Germania condusa de Paul Schnitzler a demonstrat ca anasonul este deosebit eficient impotriva mai multor tipuri de virusuri, inclusiv impotriva puternicului virus herpetic. Studiul a observat ca anasonul previne recurenta afectiunilor virale.

Afectiuni respiratorii
Functionand ca un expectorant si ca agent antiinflamator, ceaiul de anason poate calma orice iritatie din tracturile respiratorii, usureaza tusea si calmeaza durerea in gat, neutralizand in acelasi timp infectia sau agentul patogen care cauzeaza aceste simptome.
Stimuleaza apetitul
Exista o multime de dovezi care arata ca ceaiul de anason poate ajuta la stimularea apetitului, ajutand oamenii care se confrunta cu tulburari de alimentatie.
Mentine echilibrul hormonal
Anasonul are anumite proprietati de imbunatatire a hormonilor si capacitatea de a regla fluctuatiile hormonale in organism.
Atentie! Exista si unele efecte secundare, pe care ar trebui sa le cunoasteti inainte de a adauga acest ceai in dieta dumneavoastra. Aceste reactii includ interactiuni cu alte medicamente (in special cele pentru reglarea hormonala), reactii alergice si potentiale complicatii in timpul sarcinii.
Se utilizeaza cu prudenta la persoanele care au predispozitie la alergii. Fructele vechi (peste 3 ani) sau depozitate in conditii improprii (umezeala) nu se folosesc deoarece devin toxice. Infuzia se prepara in fiecare zi, nu se pastreaza de pe o zi pe alta.
Sursa: https://www.organicfacts.net/anise-tea.html?&utm_source=internal&utm_medium=link&utm_campaign=home-page

Niciun comentariu

Nu ratați!