7 beneficii care fac din semințele de floarea soarelui o gustare sănătoasă

0

Planta de floarea-soarelui este fascinantă din multe puncte de vedere. Fidel numelui său, urmează mișcarea soarelui (un fenomen numit heliotropism).
Cercetările au arătat că semințele de floarea-soarelui sunt o sursă excelentă de vitamina E. Au aproape zero colesterol!
Semințele de floarea-soarelui sunt rezervoare de grăsimi esențiale, proteine, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, fier, folat și vitaminele A, E și B. De aceea sunt folosite și la gătit.
Cel mai bun lucru despre semințele de floarea soarelui? Nu au colesterol!
Nu este de mirare că semințele de floarea-soarelui sunt considerate o gustare ideală! Consumul lor în cantități fixe vă poate aduce beneficii sănătății în multe feluri.
Aceste semințe pot fi consumate de tineri și bătrâni, indiferent dacă aveți diabet sau luptați împotriva cancerului.
Ce face aceste semințe atât de sănătoase și digestive? Profilul lor nutrițional.
Acestea sunt bine echilibrate în ceea ce privește distribuția nutrienților:

🌻 Scad nivelul colesterolului din sânge
Semințele de floarea-soarelui pot influența metabolismul și procesul de acumulare, deoarece sunt bogate în acizi grași mono și polinesaturați.
Grăsimile saturate se găsesc în unt, margarină și untură (și in alimentele derivate). Când înlocuiți grăsimile saturate cu cele nesaturate, nivelul de colesterol scade.
Semințele de floarea-soarelui pot reduce colesterolul rău (LDL) din ser. De asemenea, simți un sentiment de sațietate atunci când le mănânci. Acest lucru se datorează faptului că sunt bogate în calorii. Consumul de semințe de floarea-soarelui vă poate menține sațietatea.
De asemenea, o scădere a nivelului de colesterol este o veste bună pentru inima ta!
🌻 Menține sănătatea cardiovasculară
Semințele de floarea-soarelui vă pot ajuta la controlul nivelului de colesterol din sânge. Nivelul scăzut de colesterol înseamnă un risc scăzut de ateroscleroză și alte boli de inimă. Semințele de floarea-soarelui prezintă, de asemenea, efecte antihipertensive.
Aceste semințe conțin proteine specifice, vitamina E și fitochimicale precum helianthin, care elimină radicalii liberi din sânge. Proteinele găsite în ele (cum ar fi pepsina și pancreatina) blochează enzima de conversie a angiotensinei-I (ECA). Acesta este un vasoconstrictor, ceea ce înseamnă că îngustează vasele de sânge, crescând astfel tensiunea arterială.
Consumul de alimente care au inhibitori ai ECA este benefic în afecțiuni cardiace precum hipertensiunea, atacurile ischemice și aritmia.

🌻 Prezintă proprietăți antiinflamatorii
Semințele dar și uleiul de floarea-soarelui sunt cunoscute pentru efectele lor antiinflamatorii, deoarece conțin tocoferoli activi (vitamina E), acid linoleic, acid linolenic, triterpene și compuși polifenolici diferiți.
Acestea pot avea un efect pozitiv și asupra tulburărilor inflamatorii, incluzând diabetul, artrita, pierderea memoriei, gută și ciroză.
Nivelurile ridicate de zahăr pot declanșa inflamații. Din fericire, semințele de floarea-soarelui au o mulțime de fibre dietetice care încetinesc absorbția nutrienților din alimente și previne creșterea nivelului zahărului după masă.
Asta înseamnă că semințele de floarea-soarelui au un indice glicemic scăzut (IG)? Să aflăm.
🌻 Gustare bună pentru cei cu diabet
Mulți furnizori de servicii medicale sunt de părere că diabetul poate fi controlat prin consumul alimentelor potrivite. Consumul alimentelor bogate în zahăr, cu conținut ridicat de carbohidrați pot provoca niveluri de zahăr nedorite în sânge. Acest lucru agravează starea dacă aveți deja de-a face cu diabetul zaharat.
Alimentele scăzute în colesterol și cu IG scăzut, cum ar fi semințele de floarea soarelui, vă poate ajuta să vă gestionați diabetul. Semințele de floarea-soarelui au un indice glicemic scăzut de aproximativ 20. Consumul lor și semințele de dovleac pot preveni creșterea nivelului zahărului din sânge (hiperglicemie).
Acizii grași nesaturați și compușii polifenolici din semințele de floarea soarelui au, de asemenea, efecte antidiabetice. Prin controlul nivelului de zahăr, vă protejați în mod indirect ficatul, pancreasul și alte organe vitale.
🌻 Ușurează constipația și diareea
Alimentele bogate în fibre, cum ar fi semințele de floarea-soarelui, nucile pecan, nucile, semințele de dovleac, nucile de soia și alte nuci / semințe funcționează ca laxative pentru a ușura constipația.
Le puteți mânca singure sau le puteți adăuga la piureuri, cereale pentru micul dejun sau iaurt. Dar asigurați-vă că luați doar 20-35 g din aceste nuci și semințe pe zi. Prea multe sau prea puține fibre ale acestor semințe ar putea agrava constipația sau diareea.
Proprietatea antiinflamatoare a semințelor de floarea-soarelui poate ameliora sindromul intestinului iritabil (IBS). Dar țineți cont și nu uitați sa beți și apă. Fără apă, fibra semințelor poate face mai mult rău decât bine.
🌻 Reglează dezechilibrele de estrogen
Semințele de floarea-soarelui sunt una dintre cele mai bogate surse de fitoestrogeni. Fitoestrogenii sunt metaboliți pe bază de plante. Aceste fitochimicale sunt similare din punct de vedere structural și funcțional cu hormonii, în special estrogenul și testosteronul.
Studiile arată că fitoestrogenii, lignanii și izoflavonele au mai multe proprietăți benefice care pot ajuta la prevenirea cancerului de sân, a cancerului de prostată, a osteoporozei și a diverselor tulburări postmenopauzale.
Acești precursori se leagă de receptorii de estrogen din corpul dvs. și pot afecta pozitiv funcționarea creierului, a oaselor, a ficatului, a inimii și a reproducerii.
Dar această proprietate a fitoestrogenilor este foarte dezbătută și nu mulți cercetători susțin aceste efecte pozitive.
🌻 Proprietăți antimicrobiene
Cercetătorii susțin că extractul din semințe de floarea-soarelui posedă proprietăți antibacteriene și antifungice.
Aceste semințe pot inhiba creșterea anumitor specii de bacterii, cum ar fi Salmonella typhi, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis și Vibrio holera. Când vine vorba de ciuperci, aceste semințe ar putea inhiba fumigatele Aspergillus, Rhizopus stolonifer, Candida albicans și Fusarium oxysporum.
Taninurile, alcaloizii și saponinele din semințele de floarea-soarelui interferează cu ciclul celular și sinteza proteinelor, distrugând astfel agenții patogeni bacterieni și fungici.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.