Ceai de coada calului – un puternic medicament din natură

0

Coada calului (Equisetum arvense) este o feriga perena care apartine genului Equisetaceae. Creste in zonele salbatice din nordul Europei si in America de Nord si Centrala, precum si in alte locuri umede cu clima temperata. Coada calului are o tulpina lunga, verde, dens ramificata, care creste din primavara pana in toamna.
Coada calului este o planta medicinala foarte frecvent folosita ca remediu naturist pentru tratarea retentiei de lichide, pentru pierderea in greutate si pentru intarirea oaselor. Aceasta planta are proprietati diuretice si antiinflamatorii, motiv pentru care este utilizata pentru a ajuta la tratarea pietrelor la rinichi si a infectiilor urinare.
Planta este consumata in majoritatea cazurilor sub forma de ceai de coada calului, care este preparat din tulpina uscata a acesteia.
Cu toate ca are o serie de beneficii pentru sanatate, consumul de ceai de coada calului poate provoca si efecte secundare, mai ales daca este baut in doze mari sau mai mult de o saptamana. De exemplu, poate provoca dureri puternice de cap sau chiar pancreatita, in anumite cazuri. Prin urmare, cei care vor sa bea ceai de coada calului trebuie sa discute in prealabil cu un medic sau cu un specialist cu experienta in plante medicinale.
Informatii despre coada calului
Coada calului este o feriga perena renumita care este folosita ca remediu naturist inca din vremea Imperiilor Grec si Roman. Specialistii sustin ca aceasta planta are multiple proprietati medicinale, fiind utilizata pentru a trata ranile, pentru a imbunatati aspectul si sanatatea pielii, parului si oaselor, dar si ca remediu pentru diverse alte probleme de sanatate. Cu toate acestea, nu exista suficiente dovezi in urma unor studii umane care sa sustina multe dintre utilizarile traditionale ale ceaiului de coada calului.
Ceai de coada calului – beneficii, utilizari si actiuni terapeutice
Coada calului are proprietati antiinflamatorii, antioxidante, antimicrobiene, diuretice, cicatrizante si remineralizante. Prin urmare, oamenii pot consuma ceai de coada calului pentru a obtine multe beneficii pentru sanatate.
Oamenii consuma ceai de coada calului pentru capacitatea sa de a:
Trata retentia de lichide
Ceaiul de coada calului are efecte diuretice datorita cantitatilor mari de flavonoide (cum ar fi quercetina si apigenina), fenoli (compusi organici) si saruri minerale. Toate acestea ajuta la cresterea productiei si eliminarii lichidelor din organism prin urina. In acest fel este tratata retentia de lichide.
Ceai de coada calului – beneficii in procesul de slabire
Multi specialisti recomanda ceai de coada calului pentru contributia sa in procesul de slabire. Aceasta planta sustine pierderea in greutate datorita compozitiei sale de substante antioxidante, antiinflamatoare, detoxifiante si diuretice, cum ar fi flavonoidele si acidul cafeic. Aceste substante ajuta la arderea grasimilor localizate si ajuta la eliminarea lichidelor care pot provoca crestere in greutate.

In plus, acidul cafeic care se gaseste in coada calului are efect termogenic care ajuta la stimularea metabolismului si la arderea grasimilor, ducand in cele din urma la pierderea in greutate.
Ceai de coada calului – remediu pentru tensiunea arteriala mare
Aceasta planta contribuie la reducerea tensiunii arteriale datorita proprietatilor sale diuretice, care favorizeaza eliminarea lichidelor acumulate din organism. Acest lucru are ca rezultat o reducere a nivelului fluidelor din vasele de sange, proces care provoaca prin urmare reducerea efortului pe care inima trebuie sa-l depuna pentru a pompa sangele, scazand automat tensiunea arteriala.
Ceai de coada calului – beneficii pentru oase
Coada calului este o planta cu un continut semnificativ de minerale precum calciul, fosforul si magneziul, care sunt minerale esentiale pentru intarirea si mentinerea sanatatii oaselor.
In plus, rezultatele unor studii efectuate in laborator au aratat ca ceaiul de coada calului poate preveni slabirea oaselor. Ba mai mult, se pare ca poate stimula cresterea si regenerarea acestora. De aceea, persoanele cu probleme osoase pot bea ceai de coada calului pentru a preveni aparitia unor afectiuni grave, cum ar fi osteoporoza, osteopenia si rahitismul.
Coada calului este planta cu cea mai mare concentratie de siliciu. Potrivit cercetarilor, datorita nivelului sau ridicat de siliciu, coada calului poate sa imbunatateasca formarea, densitatea si consistenta oaselor si a cartilajelor, dar si sa mareasca sinteza de colagen si sa imbunatateasca absorbtia calciului in oase.
Ceai de coada calului – tratament pentru infectiile urinare
Dupa cum mentionam anterior, aceasta planta are proprietati diuretice, lucru care il face extrem de util in tratarea infectiilor urinare si a altor probleme renale sau urinare, cum ar fi cistita sau nefrita. Practic, acest ceai stimuleaza eliminarea urinei, lucru care faciliteaza si eliminarea bacteriilor care cauzeaza aceste afectiuni la nivelul tractului urinar.
Ceai de coada calului – eficient impotriva bacteriilor
Exista, de asemenea, cercetari care arata ca aceasta planta contine uleiuri esentiale precum timolul si cineolul, care au capacitatea de a elimina fungii (in special Candida sp.) si bacterii precum:
– Escherichia coli, o bacterie care provoaca infectii urinare
– Staphylococcus aureus, care provoaca infectii la nivelul plamanilor, pielii si oaselor
Ceai de coada calului – efecte benefice asupra pielii si unghiilor
De asemenea, siliciul care se gaseste in coada calului poate reduce fragilitatea si aparitia denivelarilor de pe suprafata unghiilor. In plus, hidrateaza si intareste unghiile, ceea ce ajuta la imbunatatirea aspectului general al acestora.
De asemenea, coada calului are proprietati astringente, antiinflamatorii si antioxidante, care contribuie la imbunatatirea aspectului pielii. Aceasta planta combate radicalii liberi care provoaca daune la nivel celular si, automat, imbatranirea timpurie a pielii. In plus, contribuie la reducerea nivelului de uleiuri din piele, lucru care previne aparitia acneei.
Cum puteti prepara ceai de coada calului
Ceaiul de coada calului este principala modalitate de a consuma aceasta planta. Pentru a face un ceai de coada calului aveti nevoie de tulpina uscata a acestei plante.
Ingrediente
– 1 lingura de tulpina de coada calului uscata
– 1 cana de apa clocotita
Ceai de coada calului – metoda de preparare
Puneti tulpina uscata in apa clocotita si lasati-o la infuzat timp de 5-10 minute. Strecurati apoi infuzia si consumati maximum 2 cani pe zi, ideal dupa primele mese ale zilei. Pentru a preveni deshidratarea si eliminarea mineralelor esentiale din organism, nu beti ceai de coada calului mai mult de sapte zile consecutiv.
Ceai de coada calului – contraindicatii
Specialistii recomanda ca femeile insarcinate sau cele care alapteaza sa nu consume ceai de coada calului. Aceeasi recomandare este valabila si pentru persoanele care au antecedente de insuficienta cardiaca, tensiune arteriala mica si boli renale. Ceaiul de coada calului poate reduce capacitatea organismului de a scadea tensiunea arteriala si are un puternic efect diuretic.

Niciun comentariu

Nu ratați!