Coada calului – utilizări, beneficii și efecte secundare

0

Coada calului este o ferigă populară care a fost folosită ca remediu pe bază de plante încă din vremurile Imperiilor Grecești și Romane.
Se crede că are multiple proprietăți medicinale și este utilizat mai ales pentru îmbunătățirea sănătății pielii, părului și oaselor.
Ce este coada calului?
Coada calului ( Equisetum arvense ) este o ferigă perenă care aparține genului Equisetaceae.
Crește sălbatic în Europa de Nord și America, precum și în alte locuri umede cu climă temperată. Are o tulpină lungă, verde și dens ramificată, care crește de la primăvară până la toamnă.
Planta conține numeroși compuși benefici care îi conferă multiple efecte de promovare a sănătății. Dintre acestea, antioxidanții și silica ies în evidență.
Antioxidantii sunt molecule care combat radicalii liberi din corp pentru a preveni deteriorarea celulelor. Între timp, silica este un compus format din silica și oxigen. Se crede că este responsabil pentru beneficiile potențiale ale coada-calului pentru piele, unghii, păr și oase.
Coada de cal este consumată în cea mai mare parte sub formă de ceai, care se face prin fierberea ierbii uscate în apă fierbinte, deși este disponibilă și sub formă de capsulă și tinctură.
Beneficiile potențiale ale coada-calului
Coada-calului a fost folosită de mii de ani ca remediu pe bază de plante, iar dovezile științifice actuale susțin majoritatea beneficiilor sale potențiale.
Susține sănătatea oaselor
Cercetările sugerează că coada calului poate ajuta la vindecarea oaselor.
Prin metabolismul osos, celulele osoase numite osteoclaste și osteoblaste vă remodelează continuu oasele pentru a evita dezechilibrele care ar putea provoca oase fragile. Osteoblastele se ocupă cu sinteza osoasă, în timp ce osteoclastele descompun osul prin resorbție.
Studiile efectuate pe epruvetă arată că coada de cal poate inhiba osteoclastele și poate stimula osteoblastele. Acest lucru sugerează că este util pentru boli osoase precum osteoporoza , care se caracterizează prin osteoclaste excesiv de active care duc la oase fragile.
Rezultate similare au fost observate într-un studiu pe șobolani care a stabilit că o doză zilnică de 120 mg de extract de coada-calului pe kg de greutate corporală a îmbunătățit semnificativ densitatea osoasă, comparativ cu un grup de control.
Cercetătorii consideră că efectul de remodelare osoasă a coada-calului se datorează în mare parte conținutului său ridicat de silica. De fapt, până la 25% din greutatea sa uscată este silica. Nicio altă plantă nu se laudă cu o concentrație mai mare a acestui mineral.
Silica, care este prezenta și în oase, îmbunătățește formarea, densitatea și consistența țesutului osos și cartilaj prin îmbunătățirea sintezei de colagen și îmbunătățirea absorbției și utilizării calciului.
Acționează ca un diuretic natural
Diureticele sunt substanțe care cresc excreția de urină din corp. Efectul diuretic al coada-calului este una dintre cele mai căutate proprietăți ale acestei ferigi în medicina populară.
Un studiu realizat pe 36 de bărbați sănătoși a stabilit că administrarea unei doze zilnice de 900 mg extract de coada calului uscata sub formă de capsulă a avut un efect diuretic mai puternic decât cel al unui medicament diuretic clasic. Acest lucru a fost atribuit concentrațiilor ridicate de antioxidanți și săruri minerale ale plantei.
Cu toate acestea, deși aceste rezultate sunt promițătoare, cercetările actuale sunt limitate.
Promovează vindecarea rănilor și sănătatea unghiilor
Aplicarea topică a unguentului de coada-calului pare să promoveze vindecarea rănilor.
Un studiu de 10 zile la 108 femei postpartum care au suferit o epiziotomie în timpul travaliului – o tăiere chirurgicală pentru a facilita nașterea – a arătat că aplicarea unui unguent care conține 3% extract de coada-calului a promovat vindecarea rănilor și a ajutat la calmarea durerilor.
De asemenea, studiul a stabilit că roșeața, umflarea și descărcarea plăgii s-au îmbunătățit semnificativ în comparație cu un grup de control. Oamenii de știință au atribuit aceste efecte pozitive conținutului de silica a plantei.
În studiile la șobolani, cei tratați cu unguente conținând 5% și 10% extract de coada-calului au prezentat un raport de închidere a plăgii de 95–99%, precum și o regenerare mai mare a pielii, comparativ cu grupurile de control.
În plus, extractul de coada calului poate fi utilizat în lac de unghii pentru gestionarea psoriazisului unghiilor – o afecțiune a pielii care provoacă deformări ale unghiilor.
Un studiu a stabilit că utilizarea unui lac de unghii cuprins dintr-un amestec de extract de coada calului și alți agenți de întărire a unghiilor au scăzut semnele psoriazisului unghiilor.
Cu toate acestea, este necesară o cercetare a efectului direct al coada-calului asupra vindecării rănilor și asupra sănătății unghiilor pentru a verifica aceste beneficii.

Promovează creșterea părului
Cercetările sugerează că coada calului poate fi benefica și pentru părul tău, probabil datorită conținutului său de silica și antioxidanți.
În primul rând, antioxidanții ajută la reducerea microinflamării și la îmbătrânirea fibrelor de păr cauzate de radicalii liberi. În al doilea rând, un conținut mai mare de siliciu în fibrele de păr duce la o rată mai mică de pierdere a părului, precum și la o luminozitate crescută.
De exemplu, un studiu de 3 luni la femeile cu subțierea părului auto-perceput a determinat că luarea a două capsule zilnice care conțin coada calului uscata și alte ingrediente a crescut creșterea și rezistența părului , comparativ cu un grup de control.
Rezultate similare au fost obținute în alte studii care au testat și efectul diferitelor amestecuri care conțin silica derivată din coada calului.
Cu toate acestea, întrucât majoritatea studiilor se concentrează pe un amestec de mai mulți compuși pentru creșterea părului, cercetarea asupra efectelor coada-calului este încă limitată.
Alte beneficii potențiale
Coada calului este cunoscută pentru a furniza multe alte beneficii potențiale, inclusiv:
Activitate antiinflamatoare. Studiile efectuate pe epruvetă arată că extractul de coada-calului poate inhiba limfocitele, principalul tip de celule de apărare implicate în boli imune inflamatorii.
Activitate antimicrobiană. Uleiul esențial de coada-calului pare să aibă o activitate puternică împotriva bacteriilor și ciupercilor, inclusiv Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Aspergillus niger și Candida albicans.
Activitate antioxidantă. Cercetările arată că coada calului este bogată în compuși fenolici, un grup de antioxidanți puternici care inhibă deteriorarea oxidativă a membranelor celulare.
Efect antidiabetic. Studiile efectuate pe animale și pe epruvete sugerează că extractul de coada-calului poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge și la regenerarea țesutului pancreatic deteriorat.
Utilizări și dozare
Majoritatea produselor de coada-calului disponibile sunt comercializate sub formă de remedii pentru piele, păr și unghii. Cu toate acestea, este posibil să găsiți și produse pretinse că gestionează afecțiunile urinare și ale rinichilor.
În ceea ce privește dozarea sa, un studiu uman sugerează că administrarea a 900 mg de capsule de extract de coada-calului – doza maximă recomandată zilnic pentru extracte uscate de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) – timp de 4 zile poate produce un efect diuretic.
Cu toate acestea, o doză adecvată încă a fost determinată prin dovezi științifice actuale.
Efecte secundare și precauții
Ca și în cazul majorității suplimentelor din plante, coada calului nu este aprobată de Food and Drug Administration (FDA) și trebuie evitată de femeile însărcinate și care alăptează.
În timp ce cercetarea la șobolani sugerează că nu este toxică, sunt necesare studii umane.
În ceea ce privește efectele secundare ale coada-calului, utilizarea sa poate provoca interacțiuni medicament-plantă atunci când este consumată alături de medicamentele antiretrovirale prescrise pentru tratamentul HIV.
În plus, planta conține nicotină. Astfel, ar trebui să o evitați dacă aveți alergie la nicotină sau doriți să renunțați la fumat.
Mai mult, există un caz al unei femei în vârstă de 56 de ani care a prezentat pancreatită indusă de coada-calului sau inflamarea pancreasului. Simptomele ei au încetat când a încetat să bea ceaiul.
În cele din urmă, coada calului are o activitate de tiaminază raportată. Tiaminaza este o enzimă care descompune tiamina sau vitamina B1.
Astfel, aportul de coada-calului pe termen lung sau aportul său de către cei cu un nivel scăzut de tiamină – cum ar fi persoanele cu tulburări de consum de alcool, pot duce la deficiențe de vitamina B1.

Niciun comentariu

Nu ratați!