Rădăcina de păpădie este utilizată în tratamentul durerilor musculare, pierderii poftei de mâncare, stomacului deranjat, gazelor intestinale, calculilor biliari, durerilor articulare, eczemelor și vânătăilor. De asemenea, crește producția de urină și servește ca laxativ pentru a stimula mișcările intestinale.
Unii oameni folosesc păpădia pentru a trata infecțiile, în special infecțiile virale și chiar cancerul. De asemenea, este folosită ca tonic pentru piele, tonic pentru sânge și tonic digestiv.
Între timp, frunzele de păpădie pot fi tocate și folosite în salate sau ca și garnitură.
Puteți folosi rădăcina, tulpinile și florile de păpădie pentru a face un ceai de păpădie delicios și super-sănătos.
👉 Beneficiile ceaiului de păpădie
1. Protejează oasele
Calciul este cel mai abundent mineral din organism, iar un ceai de păpădie conține 10% din valoarea zilnică recomandată. Calciul este stocat în structura oaselor și a dinților.
Este folosit pentru transmiterea nervilor, coagularea sângelui, secreția de hormoni și contracția musculară.
Bând ceai de păpădie sau mâncând frunzele acestei plante, puteți ajuta la evitarea cariilor dentare, a tensiunii musculare și a tensiunii arteriale crescute care pot fi cauzate de deficiența de calciu.
2. Este bogată în vitamina K
Vitamina K este o vitamină esențială solubilă în grăsimi care joacă un rol important în sănătatea oaselor și a inimii. Îți vine să crezi că păpădia conține peste 500 % din valoarea ta necesară zilnic?
Acest lucru o face excelentă în prevenirea deficienței de vitamina K.
Vitamina K este principala vitamina implicata în mineralizarea osoasă și în coagularea sângelui. De asemenea, ajută la menținerea funcției creierului și a unui metabolism sănătos.
Există tot mai multe dovezi că vitamina K poate îmbunătăți sănătatea oaselor și poate reduce riscul de fracturi osoase, în special la femeile aflate în postmenopauză care prezintă risc de osteoporoză.
Vitamina K este eficientă în reducerea riscului de cancer de prostată, colon, stomac și oral.
Un studiu publicat în Journal of Nutrition care a inclus peste 7.000 de participanți a constatat că vitamina K are puterea de a reduce semnificativ riscul de cancer și mortalitate cardiovasculară.
3. Curăță ficatul
Rolul ficatului nostru este de a produce bilă, care ajută enzimele din organism să descompună grăsimile în acizi grași – și să filtreze și să detoxifieze sângele. Ficatul are capacitatea uimitoare de a descompune și stoca aminoacizi, de a sintetiza și metaboliza grăsimile și colesterolul, de a stoca glucoza și de a ne regla funcțiile interne.
Vitaminele și nutrienții prezenți în păpădie ajută la curățarea ficatului și la menținerea sănătății acestuia.
Păpădia ajută sistemul digestiv prin menținerea fluxului adecvat al bilei. Ceaiul și tulpinile de păpădie sunt alimente bogate în vitamina C, despre care studiile pe animale arată că pot ajuta la absorbția mineralelor, reducând inflamația și prevenind dezvoltarea bolilor.
4. Combate diabetul
Ceaiul și sucul de păpădie ajută persoanele cu diabet, stimulând producția de insulină din pancreas și menținând nivelurile scăzute de zahăr din sânge.
Dacă pancreasul nostru nu produce cantități adecvate de insulină sau celulele noastre nu pot procesa corect insulina, aceasta duce la diabet. Deoarece glucoza nu este utilizată în mod corespunzător, se acumulează în fluxul sanguin și are ca rezultat un nivel ridicat de glucoză din sânge sau de zahăr.
Pentru a combate diabetul în mod natural, ceaiul de păpădie ajută organismul să elimine excesul de zahăr care este stocat în organism – deoarece este un diuretic.
Cercetările publicate în Review of Diabetic Studies sugerează că proprietățile antidiabetice ale păpădiei sunt atribuite componentelor chimice bioactive, inclusiv acidul cicoric și lactone sesquiterpenice.
Cercetătorii subliniază că a fost folosit și pentru diabet datorită proprietăților sale anti-hiperglicemiante, antioxidante și antiinflamatorii.
5. Îmbunătățește sănătatea pielii
Substanța albă lăptoasă care apare atunci când rupi o tulpină de păpădie este grozavă pentru pielea ta. Seva unei tulpini de păpădie este foarte alcalină și are proprietăți germicide, insecticide și fungicide.
Seva poate fi folosită pentru a calma mâncărimea sau iritația de la eczeme, pecingine, psoriazis și alte infecții ale pielii.
În plus, cercetările arată că extractele din frunze și flori de păpădie servesc ca agenți de protecție puternici împotriva daunelor și absorbției razelor ultraviolete.
6. Bogată în Antioxidanți
Un alt beneficiu important al păpădiei este datorat proprietații sale antioxidante. Studiile indică faptul că antioxidanții sunt substanțe care ajută la prevenirea anumitor tipuri de leziuni celulare, în special cele cauzate de oxidare.
Organismul folosește antioxidanți pentru a combate daunele radicalilor liberi, care sunt foarte periculoase pentru țesuturile organismului și sunt legate de cancer și de îmbătrânire prematură. Din fericire, consumul de ceai de păpădie poate ajuta organismul să evite deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi.
Un studiu realizat de Departamentul de Chimie și Biochimie de la Universitatea Windsor din Canada a constatat că extractul de rădăcină de păpădie a fost eficient în uciderea diferitelor tipuri de cancer ca urmare a abilităților sale de luptă împotriva radicalilor liberi.
7. Bogat în fibre
Ceaiul de păpădie și frunzele acestei plante sunt alimente bogate în fibre, ceea ce le face benefice pentru digestie și sănătatea intestinală.
Fibrele sunt responsabile pentru deplasarea rapidă a alimentelor prin tractul digestiv, ajutându-l să funcționeze optim. Funcționează prin extragerea fluidelor din corp pentru a adăuga volum scaunului.
Cercetările arată că dietele bogate în fibre reduc riscul de obezitate, boli de inimă și diabet, probleme digestive și pietre la rinichi. Fibrele au puterea de a reduce riscul anumitor tipuri de cancer.
8. Sursă bună de vitamina A
Vitamina A joacă un rol esențial în menținerea vederii sănătoase, a funcției neurologice, a pielii sănătoase și multe altele. Este un antioxidant, deci are puterea de a reduce inflamația prin combaterea daunelor radicalilor liberi.
Studiile sugerează că vitamina A din dietă oferă antioxidanți care previn carcinogeneza prin scăderea nivelurilor de radicali liberi care provoacă deteriorarea ADN-ului.
Doar o cană de frunze de păpădie are peste 100% din valoarea zilnică a vitaminei A, așa că poți lupta împotriva îmbătrânirii premature, a infecțiilor respiratorii și a tulburărilor de vedere consumând-o.
Vitamina A oferă sprijin imunitar, promovează sănătatea pielii și ajută la prevenirea cancerului. Pentru femeile care sunt însărcinate, este foarte important să obțineți suficientă vitamina A, mai ales în timpul celui de-al treilea trimestru.
9. Servește ca diuretic
Cercetările publicate în Journal of Alternative and Complementary Medicine indică faptul că rădăcina de păpădie are un efect diuretic natural, permițând ficatului să elimine mai rapid toxinele.
De asemenea, ajută la întărirea sistemului imunitar, echilibrează nivelul zahărului din sânge, ameliorează arsurile la stomac și calmează problemele digestive.
Deoarece păpădia ajută la reducerea acidului uric și stimulează producția de urină, este benefică pentru combaterea infecțiilor bacteriene din tractul digestiv și organele reproducătoare.
10. Previne infecțiile urinare
Un alt beneficiu surprinzător pentru sănătate al ceaiului de păpădie este că poate ajuta la prevenirea infecțiilor tractului urinar, precum și a tulburărilor vezicii urinare, a problemelor cu rinichii și, eventual, chiar a chisturilor la nivelul organelor de reproducere. Acest lucru se datorează, în mare parte, proprietăților sale diuretice.
👉 Cum se prepară ceaiul de păpădie
Există atât de multe moduri de a încorpora planta de păpădie în mesele tale zilnice. Una dintre cele mai bune modalități de a experimenta toate beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de păpădie este să-ți faci propriul tău ceai acasă.
Puteți face ceai cu rădăcinile de păpădie sau flori. Este foarte ușor – urmați aceste instrucțiuni simple:
– Înmuiați aproximativ o lingură de tulpini sau flori timp de 30 de minute în 150 ml de apă clocotită.
– Strecoară și savurează o băutură sănătoasă.
❗️Riscuri, efecte secundare și interacțiuni
Consumul de ceai de păpădie este considerat sigur.
Dacă intenționați să beți ceai de păpădie zilnic, cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a exclude eventualele interacțiuni. Evitați să beți ceai de păpădie dacă luați antibiotice sau sunteți alergic la păpădie.
Dacă sunteți alergic la ambrozie și la plantele înrudite (cum ar fi margaretele, crizantemele, gălbenelele), este posibil să fiți alergic și la păpădie. Dacă aveți alergii, consultați medicul dumneavoastră înainte de a consuma păpădie.
Păpădia poate provoca reacții alergice atunci când este administrată pe cale orală sau aplicată pe pielea persoanelor sensibile.
Păpădia ar putea reduce cantitatea de antibiotice pe care organismul le absoarbe. Aceasta înseamnă că administrarea de păpădie împreună cu antibiotice ar putea scădea eficacitatea unor antibiotice.
Unele antibiotice care ar putea interacționa cu păpădia includ ciprofloxacina, enoxacina, norfloxacina, sparfloxacina, trovafloxacina și grepafloxacina.
Consumul păpădiei ar putea scădea capacitatea organismului de a elomina litiu datorită proprietăților sale diuretice. Acest lucru ar putea crește cantitatea de litiu în organism și ar putea duce la reacții adverse grave.
Discutați cu medicul dumneavoastră dacă luați medicamente pentru ficat înainte de a consuma regulat ceaiul de păpădie.
Unele dintre aceste tipuri de medicamente includ amitriptilina, haloperidol, ondansetron, propranolol, teofilina și verapamil.
Niciun comentariu