Exista numeroase beneficii pentru sanatate ale vascului, inclusiv capacitatea de a preveni diabetul, amelioreaza problemele respiratorii, calmeaza sistemul nervos, scade tensiunea arteriala, promoveaza somnul, elimina inflamatia, creste activitatea sistemului imunitar, reduce sforaitul si scade disconfortul menstrual.
In Europa, extractul de vasc a fost cunoscut ca un tonic de sanatate viabil si valoros de mii de ani. Compusii organici si substantele chimice din extractul sau au fost folosite pentru o larga gama de afectiuni, de la epilepsie la tratamentul cancerului (in ultimii ani) si continua sa castige popularitate.
Desi acest lucru nu este cel mai frecvent laudat beneficiu al ceaiului de vasc, acesta are un efect masurabil asupra hipertensiunii, care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Prin scaderea tensiunii arteriale, extractul sau poate usura tensiunea si stresul asupra sistemului cardiovascular si, de asemenea, reduce impactul aterosclerozei. Reducerea hipertensiunii arteriale poate ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, a atacurilor de inima si a bolilor coronariene. Aceste beneficii sunt deosebit de raspandite in speciile de vasc european si japonez.
Vascul este cunoscut ca un agent nervos, foarte eficient, fiind utilizat in mod traditional de sute de ani. Daca suferiti de insomnie sau neliniste atunci cand dormiti, ceaiul de vasc ar putea fi raspunsul pentru dumneavoastra. Componentele chimice ale vascului influenteaza eliberarea neurotransmitatorilor care calmeaza si linisteste sistemul nervos, permitand astfel un somn odihnitor si sanatos. Sistemul nervos este puternic legat de ritmurile circadiene, astfel calmarea nervilor ne poate reglementa ciclul somnului.
Este posibil ca aspectul cel mai important si studiat pe scara larga a beneficiilor pentru sanatate a vascului sa fie rolul sau in tratarea cancerului. Efectele vascului asupra cancerului sunt multiple. Unele studii s-au concentrat asupra reducerii simptomelor dupa chimioterapie. Alte cercetari au asociat direct exctractul sau cu activitatile anti-cancerigene.
Ceaiul de vasc calmeaza sistemul respirator in caz de stres sau iritatie. De la gat uscat, pana la tuse si inflamatia brosica, si-a demonstrat capacitatea de a calma iritatia si de a reduce disconfortul si apasarea in piept.
Potentialul anti-diabetic al acestei plante este un domeniu relativ nou de cercetare, dar a fost practicat in mod traditional de generatii. Cercetarile au aratat ca are capacitatea de a scadea nivelurile de glucoza din sange, iar alte descoperiri au aratat ca acest ceai stimuleaza productia de insulina in celulele pancreatice contribuind la reglarea nivelurilor in organism si la diminuarea severitatii afectiunii. Este frecvent prescris ca un remediu natural pentru cei care sufera de diabet.
Un alt aspect important al ceaiului de vasc este impactul asupra sistemului imunitar. Acesta este motivul pentru care aceasta planta este atat de apreciata pentru tratamentul cancerului. Capacitatea antibacteriana, antioxidanta si antivirala a acestei plante face ca aceasta sa fie o linie perfecta de aparare pentru organism.
Daca suferiti de anxietate, care se manifecta prin ticuri fizice, somn nelinistitor, tremur sau alte simptome fizice/psihice, vascul poate actiona ca un tonic pentru organism, reducand nivelul hormonilor de stres si reducandu-va nervii la un nivel usor de gestionat.
Daca suferiti de crampe si dureri menstruale, folosirea ceaiului de vasc in aceste situatii este o optiune minunata. Acest ceai calmeaza spasmele musculare si inflamatia, ajutand a eliberarea tensiunii.
De sute de ani, tincturile de vasc au fost folste pentru tratarea inflamarii atat interne cat si externe. Durerea arteriala este probabil cea mai comuna forma de inflamatie pentru majoritatea oamenilor, iar tinctura din aceasta planta poate face minuni in usurarea durerii. Pe plan intern, aceasta capacitate antiinflamatorie poate fi benefica si pentru digestie si probleme gastro-intestinale.
Atentie! Exista foarte multe specii de vasc, iar unele sunt chiar toxice. Cumparati vasc din surse sigure!
Discutati cu medicul dumneavoastra inainte sa adaugati ceai de vasc in dieta dumneavoastra, in special daca sunteti sau daca doriti sa ramaneti insarcinata.
Niciun comentariu