Cei mai mulți dintre noi consumă ceai fierbinte în speranța de a ameliora durerea în gât sau de a evita răceala obișnuită.
Conceptul de ceai ca medicament nu este nimic nou. „Chinezii au folosit această metodă de secole pentru a reduce afecțiunile și pentru a îmbunătăți sistemul imunitar”, spune Paulina Lee, RD, un dietetician înregistrat din Houston, care folosește practici medicale occidentale și terapii alternative și integrative pentru a ajuta pacienții să abordeze cauzele fundamentale ale problemelor lor de sănătate.
În ciuda utilizării pe scară largă a ceaiului pentru imunitate, există puține dovezi științifice solide care să demonstreze că ceaiul oferă acest tip de avantaje. Citiți mai departe pentru a afla ce au descoperit medicii despre modul în care ceaiul poate – sau nu – să vă mențină sistemul imunitar puternic.
👉 Cum îți poate susține ceaiul sănătatea imunitară
Cea mai mare parte a beneficiilor imunitare și generale pentru sănătate ale ceaiului sunt legate de un grup de antioxidanți cunoscuți sub numele de polifenoli. „O cantitate semnificativă de date epidemiologice au arătat că o dietă bogată în polifenoli protejează împotriva afecțiunilor cronice de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2”, spune Megan Meyer, PhD, directorul senior de comunicare științifică pentru Durham, Carolina de Nord, Consiliul Internațional pentru Informații Alimentare. Cercetările ei anterioare au examinat efectele antioxidanților nutriționali asupra răspunsului sistemului imunitar la gripă.
Dr. Meyer arată spre o recenzie publicată în septembrie 2017 în Nutrition Bulletin, care a constatat că ceaiurile sunt deosebit de bogate în polifenoli cunoscuți sub numele de flavonoli. S-a demonstrat că aceste substanțe chimice din plante ajută la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului.
În ceea ce privește sistemul tău imunitar, antioxidanții (cum ar fi flavonolii din ceai) pot ajuta la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi generați de poluare, fumul de țigară și razele ultraviolete, potrivit Harvard Health. Radicalii liberi pot avea efecte dăunătoare asupra organismului, inclusiv un sistem imunitar slăbit, conform unei analize anterioare.
Există multe soiuri de ceai care vă pot susține sănătatea imunitară. Opțiunile populare precum cel verde, negru, alb și oolong provin toate din aceeași plantă veșnic verde, Camellia sinensis, conform Școlii de Sănătate Publică Harvard TH Chan. „Ceea ce le face distincte este modul în care sunt pregătite”, spune Meyer. Diferențele de procesare, locația geografică și soiurile de plante oferă aromele unice și compozițiile nutriționale ale ceaiului, asta însemnând că unele ceaiuri oferă mai multe beneficii imunitare decât altele.
Sunt necesare mai multe cercetări despre ceai și sănătatea imună
În timp ce cercetările privind ceaiul și sănătatea imună sună promițătoare, studiile de până acum fie nu folosesc oameni, fie cercetarea este făcută pe un număr relativ mic de oameni. Multe studii folosesc, de asemenea, ceaiul sub formă de capsule sau tablete, care de obicei conțin o doză mult mai mare de compuși vegetali decât ați găsi într-o cană de ceai. Având în vedere aceste limitări, este greu de știut dacă și cum o cană de ceai va aduce beneficii pentru sănătatea imunitară a unei persoane obișnuite. Sunt necesare mai multe studii ample la oameni care folosesc ceai preparat.
Acestea fiind spuse, experții în sănătate sunt în general de acord: ceaiul preparat fără îndulcitor este o alegere sănătoasă de băutură.
1. Ceai verde
Ceaiul verde, dulce-amărui este o sursă bogată de catechine. „Catechinele sunt polifenoli care au un beneficiu general pozitiv asupra bunăstării și sunt antioxidanți noti”, spune Lee. Galatul de epigalocatechină (EGCG) este una dintre cele mai abundente și mai cunoscute catechine din ceaiul verde. De asemenea, oferă beneficii pentru sistemul tău imunitar.
De exemplu, un studiu a constatat că tratarea șoarecilor cu EGCG a crescut numărul de celule T reglatoare din spline și ganglioni limfatici. Celulele T de reglare modulează răspunsul imunitar, ajutând sistemul să rămână echilibrat și împiedicându-l să atace celulele sănătoase.
Cercetările sugerează că EGCG poate afecta funcția imunitară la oameni. Într-un studiu publicat în aprilie 2021 în Biochemical and Biophysical Research Communications, cercetătorii au tratat celulele T prelevate de la 20 de bărbați adulți sănătoși cu EGCG pe care i-au izolat din ceaiul verde dizolvat în apă. Ei au descoperit că EGCG a împiedicat celulele T să creeze proteine proinflamatorii cunoscute sub numele de citokine, ceea ce sugerează că compușii vegetali din ceaiul verde pot ajuta la reglarea sistemului imunitar.
În timp ce aceste rezultate oferă indicii despre legătura dintre ceaiul verde și imunitate, este necesar să se știe cu siguranță mai multe cercetări asupra oamenilor, persoanelor cu sisteme imunitare slăbite și populației mai mari.
2. Ceai de turmeric
Se dovedește că turmericul, condimentul galben portocaliu care dă curry-ului culoarea sa îndrăzneață, poate fi o binefacere pentru sistemul tău imunitar atunci când este savurat în ceai. „Cercetările arată că turmericul poate reduce inflamația și că conține niveluri ridicate de antioxidanți, care ambii susțin funcția imunitară generală”, spune Lee.
Principalul compus activ din turmeric este curcumina. Potrivit unei recenzii publicate în Foods , curcumina elimină eficient diferite tipuri de radicali liberi, controlează enzimele care neutralizează radicalii liberi și ajută la prevenirea formării radicalilor liberi. Având în vedere rolul pe care daunele radicalilor liberi îl pot juca în multe boli, antioxidanții din turmeric pot face din acest condiment o completare utilă pentru sănătatea dumneavoastră imunitară.
Curcumina poate juca un rol important în răspunsul imunitar. De exemplu, un studiu folosind celulele splinei cultivate de la șoareci, a arătat că curcumina ar putea regla celulele T și celulele B, două limfocite care recunosc și răspund la substanțele străine din corpul tău. În studiul menționat mai sus, curcumina a ajutat la reglarea răspunsului imunitar pentru a preveni atacul celulelor imune asupra țesuturilor sănătoase. Cercetătorii au ajuns la concluzia că curcumina poate fi o terapie promițătoare pentru menținerea sub control a sistemului imunitar.
3. Ceai negru
Acest soi de ceai își capătă culoarea închisă dintr-un grup de polifenoli cunoscuți sub numele de teaflavine. „Cercetarea susține potențialul antioxidant al teaflavinelor, chiar și în comparație cu ECGC”, spune Lee, subliniind un studiu care a descoperit că aceste două tipuri de polifenoli sunt antioxidanți la fel de eficienți.
Cu toate acestea, antioxidanții din ceaiul negru pot avea efecte unice asupra sistemului imunitar. De exemplu, un studiu clinic a constatat că persoanele sănătoase ( fără boli majore și tensiune arterială sistolica normală până la ușor crescută) care au băut trei căni de ceai negru pe zi timp de șase luni au prezentat o activitate imunitară crescută.
Cercetătorii au analizat trei markeri care indică faptul că sistemul imunitar s-a pus în funcțiune: neopterina, kinurenina și triptofanul. În timp ce ceaiul negru nu a avut un efect semnificativ asupra nivelurilor de neopterina sau triptofan, a crescut chinurenina, ceea ce sugerează că polifenolii din ceaiul negru ajută la activarea răspunsului imunitar la persoanele sănătoase.
4. Ceai de ghimbir
Ca rudă apropiată a turmericului, ghimbirul poate oferi beneficii pentru sănătatea imunitară.
Gingerol este principalul compus activ care este responsabil pentru aroma picantă, piperată și proprietățile medicinale ale ghimbirului. Potrivit unei analize anterioare, gingerolul nu numai că oferă efecte antioxidante și antiinflamatorii, dar poate și trata infecțiile.
Pe lângă gingerol, ghimbirul conține și alți compuși antivirali care sunt eficienți în combaterea răcelii, notează o lucrare de cercetare anterioară. Compușii sunt asociați cu o ușurință în durere, febră și crize de tuse legate de răceala comună.
Acestea fiind spuse, puține studii au analizat efectele ghimbirului asupra sistemului imunitar și, în special, efectele ceaiului de ghimbir.
5. Ceai alb
Datorită prelucrării minime, ceaiul alb este una dintre cele mai ușoare și mai delicate soiuri de pe piață. La fel ca și cel verde, ceaiul alb oferă niveluri ridicate de catechine, potrivit unei recenzii anterioare. Într-adevăr, cercetările anterioare sugerează că ceaiul alb are beneficii antioxidante similare cu ceaiul verde, deși potențialul antioxidant al ceaiului verde este mai mare, notează Lee.
Ca un avantaj suplimentar, ceaiul alb poate oferi beneficii antimicrobiene. De exemplu, cercetătorii au testat efectele antimicrobiene ale frunzei de ceai alb punând-o împotriva bacteriilor Streptococcus mutans și Streptococcus sobrinus , două microorganisme care contribuie la carii dentare. După o perioadă de incubație de 72 de ore, cercetătorii au descoperit că extractele de ceai alb au prezentat efecte antibacteriene semnificative împotriva Streptococcus mutans , ceea ce sugerează că extractul de ceai alb poate ajuta la protejarea împotriva cariilor dentare. Constatările au fost publicate în Materials Today: Proceedings.
Deși astfel de studii pe eprubetă pot produce rezultate interesante, ele nu oferă o imagine completă. Sunt necesare mai multe studii asupra oamenilor care beau ceai preparat pentru a înțelege modul în care ceaiul alb afectează sistemul imunitar. „O plantă sau supliment care trece prin sistemele noastre digestive trebuie să fie absorbită în sânge, să treacă prin procesare în ficat și să fie în continuare eficientă atunci când este diluată în organism”, explică Lee.
Niciun comentariu