Compresa cu frunze de nuc – beneficii, mod de aplicare și precauții

0

De secole, oamenii au recunoscut proprietățile vindecătoare ale unei alte părți a nucului – frunzele sale verzi.
Concentrațiile mari (până la 10%) de compuși astringenți numiți tanini reprezintă cea mai mare parte a calităților vindecătoare în preparatele din frunze de nuc. Taninurile protejează pielea și țin sub control inflamația și mâncărimea.
Formulările topice ale frunzelor de nuc sunt tratamente populare pentru eczeme ușoare dar și pentru transpirații excesive ale mâinilor și picioarelor.
În Franța, în special, frunza este adesea aplicată arsurilor solare și a scalpului care se descuamă. Planta este utilă și pentru o serie de alte afecțiuni ușoare ale pielii.
Potrivit cercetătorilor, frunzele de nuc au chiar proprietăți de ucidere a bacteriilor, antiparazitare și respingătoare de insecte. Acest lucru confirmă în mare măsură credințele populare de lungă durată despre calitățile vindecătoare ale frunzei. Un sondaj interesant al fermierilor și păstorilor în vârstă din centrul Italiei, publicat în Journal of Ethnopharmacology în 1999, a constatat că frunza de nuc era una dintre plantele locale folosite cel mai frecvent pentru respingerea insectelor și pentru tratarea infecțiilor parazitare pe piele.

De obicei, frunzele de nuc (nu nucile în sine) sunt uscate și tocate înainte de a le fierbe pentru a face un ceai foarte tare (decoct). Odată răcit, ceaiul este utilizat în comprese, clătiri și alte formulări care pot fi aplicate pe piele. Poate fi adăugat și în apa de baie.
Pentru a face un decoct (ceai fiert), utilizați 40 grame de frunze uscate, tăiate pentru 1 cană de apă; aduceți amestecul la fierbere într-o oală mică și lăsați focul ușor timp de aproximativ 15 minute. Lăsați să se răcească înainte de a-l utiliza în comprese și alte formulări topice sau în înmuieri.
❗️ Precauții
Frunza de nuc a fost folosită în siguranță de-a lungul secolelor ca remediu acasă pentru afecțiunile pielii. Cu toate acestea, având în vedere astringența, asigurați-vă că aplicați preparate din frunze de nuc astfel încât zona afectată să primească în continuare suficientă circulație a aerului. Din același motiv, evitați acoperirea părților mari ale corpului simultan cu comprese de frunze de nuc.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.