Iarba grasă – beneficii, cum se consumă și precauții

0

Frunzele moi și suculente au mai mulți acizi grași omega-3 decât unele uleiuri de pește. Dacă sunteți vegetarian și doriți să evitați toate formele de produse de origine animală, atunci iată răspunsul! Culegeți această plantă sănătoasă cu frunze verzi-închis și consumați-o cât mai des!
Din punct de vedere botanic, această plantă cu frunze erbacee aparține familiei Portulacaceae și este cunoscută științific ca Portulaca oleracea.
Iarba grasă este originară din sub-continentul indian și este acum răspândită pe scară largă pe continente drept o buruiană sălbatică. Există soiuri de iarbă grasă cu variații în dimensiunea frunzelor, grosimea, dispunerea frunzelor și distribuția pigmentului. Această plantă este rezistentă și necesită relativ puțini nutrienți din apă și sol. Crește bine în climatul însorit.
Purslane este cultivată pe scară largă în multe regiuni din Asia și Europa. Frunzele sale par groase, mucilaginoase și au un gust ușor acru și sărat. Frunzele și tulpinile fragede sunt comestibile. Pe lângă tulpini și frunze suculente, mugurii săi galbeni sunt, de asemenea, favorizați, în special în salate.
Beneficiile pentru sănătate ale ierbii grase
1. Această minunată plantă cu frunze verzi are foarte puține calorii (doar 16 kcal / 100g) și grăsimi; cu toate acestea, este bogată în fibre dietetice, vitamine și minerale.
2. Frunzele proaspete conțin surprinzător mai mulți acizi grași omega-3 (acid α-linolenic) decât orice altă plantă vegetală cu frunze. 100 de grame de frunze proaspete de iarba grasă oferă aproximativ 350 mg de acid α-linolenic.
3. Studiile de cercetare arată că consumul de alimente bogate în acizi grași omega-3 poate reduce riscul de boli coronariene, accident vascular cerebral și poate ajuta la prevenirea dezvoltării ADHD, autismului și a altor diferențe de dezvoltare la copii.
4. Este o sursă excelentă de vitamina A , (1320 UI / 100 g, asigură 44% din ADR). Vitamina-A este un antioxidant natural puternic și o vitamină esențială pentru vedere. De asemenea, este necesară pentru menținerea sănătății mucoasei și a pielii.

5. Se știe că consumul de legume și fructe naturale bogate în vitamina-A ajută la protejarea împotriva cancerului pulmonar și al cavității bucale.
6. Iarba grasă este, de asemenea, o sursă bogată de vitamina C și unele vitamine din complexul B, cum ar fi riboflavina, niacina, piridoxina și carotenoidele, precum și mineralele dietetice, cum ar fi fierul, magneziul, calciul, potasiul și manganul.
7. Mai mult, în prezent iarba grasă conține două tipuri de pigmenți – roșiatic -cyanins p, și galben -xanthins p. Ambele tipuri de pigmenți sunt antioxidanți puternici și s-a dovedit că au proprietăți antimutagenice în studiile de laborator.
🍽 Metode de pregătire și servire
Tulpinile și mugurii florali sunt, de asemenea, comestibili. Tăiați tulpinile de lângă rădăcini folosind un cuțit ascuțit. Gătiți la temperaturi scăzute pentru o perioada scurtă pentru a păstra majoritatea nutrienților.
Deși proprietățile antioxidante scad semnificativ la prăjire și fierbere, mineralele, carotenii și flavonoizii săi pot rămâne intacți la gătitul cu abur.
Iată câteva sfaturi de servire:
•Frunzele proaspete, crude pot fi folosite ca salată și ca ingredient în sucul de legume.
•Frunzele proaspete și fragede sunt folosite în salate. Tulpini și frunze fierte ușor și înăbușite servite ca garnitură de pește și păsări de curte.
•A fost, de asemenea, utilizată și în preparatele de supă și curry sau orez.
❗️Precauții
Iarba grasă conține acid oxalic, o substanță naturală care se găsește în unele legume, care poate cristaliza sub formă de pietre oxalate în tractul urinar la unii oameni.
100 g frunze proaspete conțin 1,31 g acid oxalic, mai mult decât în spanac (0,97 g / 100 g).
Prin urmare, persoanelor cu pietre ale tractului urinar li se recomandă să evite consumul de iarbă grasă și anumite legume aparținând familiei Amaranthaceae și Brassica. Așadar, este încurajat consumul adecvat de apă pentru a menține o cantitate normală de urină.
Surse:
Purslane – Weed it or eat it!- University of Illinois extension.
USDA National Nutrient Database.
Stanford School of Medicine Cancer information Page- Nutrition to Reduce Cancer Risk.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.