Boia de ardei – condimentul bogat în antioxidanți care luptă împotriva multor boli

0

Recent, s-a descoperit că boia de ardei nu numai că ajută organismul să lupte împotriva inflamației și a bolilor în general, dar poate chiar să aibă o țintire specifică pentru prevenirea și combaterea afecțiunilor autoimune și a anumitor tipuri de cancer. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre aceste descoperiri revoluționare și despre beneficiile pe care le puteți culege din popularul condiment.
👉 Ce este boia?
Boia de ardei este un condiment uscat, măcinat, făcut din soiurile de ardei din familia Capsicum annuum . Acest grup de ardei include ardeiul gras dulce, o sursă de boia de ardei extrem de comună, precum și versiuni mai condimentate precum ardeii iuți și cayenne.
👉 Informații nutriționale
Din cauza variațiilor în soiurile de ardei, profilul nutrițional poate fi foarte diferit de la un produs la altul. Cu toate acestea, câteva lucruri se aplică la toate varietățile. În primul rând, soiurile roșii în special au o cantitate masivă de vitamina A într-o singură porție mică (o lingură reprezintă aproape ¾ din doza zilnică recomandată).
În al doilea rând, ardeiul mai picant include un ingredient important cunoscut sub numele de capsaicină. Acest nutrient este cel care dă ardeiului nota picantă, iar când vine vorba de beneficiile pentru sănătate, capsaicina este o parte cheie în a preveni bolile care pun viața în pericol. Cu toate acestea, deși boia de ardei gras are și unele beneficii incredibile pentru sănătate, nu există capsaicină în acest soi de ardei dulce.
👉 O porție de boia de ardei (o lingură) conține aproximativ:
– 20 de calorii
– 3,8 grame carbohidrați
– 1 gram de proteine
– 0,9 grame de grăsime
– 2,5 grame de fibre
– 3.560 de unități de vitamina A (71% DZR)
– 0,3 miligrame de vitamina B6 (14% DZR)
– 2 miligrame de vitamina E (10% DZR)
– 1,6 miligrame de fier (9% DZR)
– 4,8 miligrame de vitamina C (8% DZR)
– 5,4 micrograme de vitamina K (7% DZR)
– 0,1 miligrame de riboflavină (7% DZR)
– 1 miligram de niacină (5% DZR)
– 158 miligrame de potasiu (5% DZR)
* DZR – doza zilnică recomandată
👉 Beneficii pentru sănătate
1. Bogat în Antioxidanți
Poate cea mai impresionantă calitate a acestui condiment este cantitatea de putere antioxidantă pe care o conține într-o singură porție. Ardeii și produsele create din ei au fost de mult înțelese ca având proprietăți de combatere a bolilor, datorită în mare parte capacității lor de a lupta împotriva stresului oxidativ.

Există mulți antioxidanți în boia de ardei, inclusiv carotenoizi , care se găsesc în grade diferite în diferite tipuri de boia. Carotenoizii sunt un tip de pigment care se găsește în multe plante și servesc organismului ca antioxidanți, prevenind daunele cauzate de stresul oxidativ (cauzat de o supraabundență de radicali liberi în organism) și ajutând organismul să lupte împotriva bolilor. Aceștia sunt nutrienți solubili în grăsimi, ceea ce înseamnă că sunt absorbiți cel mai bine atunci când sunt consumați împreună cu o sursă de grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado.
Carotenoizii găsiți în mod obișnuit în boia de ardei sunt beta-carotenul, beta-criptoxantina și luteina/zeaxantina. Beta-carotenul are multe beneficii, de la protecția pielii la sănătatea respiratorie până la sprijinirea sarcinii. Cel mai cunoscut beneficiu al beta-criptoxantinei este capacitatea de a reduce inflamația în afecțiuni precum artrita. Și, desigur, luteina și zeaxantina sunt cunoscute pentru rolul lor în sănătatea ochilor, ajutând în lupta împotriva moleculelor despre care se știe că provoacă leziuni care duc la afecțiuni precum degenerescenta maculară.
În general, vitamina A este cunoscută pentru felul în care scade inflamația prin proprietăți antioxidante și, deoarece inflamația este rădăcina majorității bolilor, obținerea suficientă a nutrienților este importantă pentru a trăi o viață fără boli.
2. Ajutor în tratamentul bolilor autoimune
Capsaicina, ingredientul din ardeiul iute, poate avea o putere incredibilă împotriva afecțiunilor autoimune.
Aceste boli adesea debilitante provin din sistemul imunitar care atacă corpul gazdei. Simptomele bolilor autoimune afectează creierul, pielea, gura, plămânii, sinusurile, tiroida, articulațiile, mușchii, suprarenalele și funcțiile tractului gastro-intestinal.
Cu toate acestea, în timp ce tulburările autoimune nu sunt vindecabile, acest studiu a constatat că capsaicina stimulează reacții biologice compatibile cu tratamentul bolilor autoimune.
3. Poate ajuta la tratarea și prevenirea cancerului
Capsaicina găsită în boia iute nu este utilă în tratarea unui singur tip de boală – are un mare potențial în tratarea și/sau prevenirea cancerului. Funcționând în mai multe mecanisme diferite, capsaicina pare să fie responsabilă pentru modificarea căilor de semnalizare care limitează creșterea cancerului și chiar suprimă genele care spun tumorilor să crească în dimensiune.
În special, un beneficiu pentru boia de ardei poate fi capacitatea sa de a proteja împotriva cancerului gastric. Un studiu despre cancerul gastric afirmă: „Cancerul gastric este al doilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial și a doua cea mai frecventă cauză de deces cauzate de cancer”. Peste 80% dintre pacienții diagnosticați cu această formă de cancer mor în decurs de un an de la diagnosticarea sau reapariția bolii.
Vestea bună este că capsaicina are efecte antiinflamatorii puternice asupra incidenței cancerului gastric, așa cum a fost descoperit în 2016 în cercetările timpurii din Japonia.
Există multe tratamente naturale pentru cancer care au fost eficiente în a ajuta tratamentul, așa că, dacă sunteți expus riscului de a dezvolta această boală, este înțelept să utilizați boia de ardei ca un ingredient într-un stil de viață de prevenire a cancerului.
4. Util în tratamentul diabetului
La fel ca multe alimente și condimente bogate în nutrienți, boia de ardei pare să aibă potențialul de a ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și de a ajuta la tratarea diabetului. Atunci când pacienții cu diabet consumă boia care conține capsaicină, aceștia procesează mai bine digestia și zaharurile din sânge.
În plus, femeile cu diabet au tendința de a naște copii prea mari pentru vârsta lor de gestație, iar suplimentarea cu capsaicină scade și incidența acestui lucru.
5. Bun pentru ochi
Datorită cantității mari de antioxidanți prezenți în acest condiment, cum ar fi vitamina A, luteina și zeaxantina, este deja clar că boia de ardei vă aduce beneficii, ajutând la prevenirea bolilor care vă afectează ochii.
Pe lângă acești nutrienți, existența vitaminei B6 din boia de ardei ajută și la menținerea sănătoasă a ochilor. Persoanele care consumă cantități mari de B6 văd un debut mai lent al degenerescenței maculare și a altor boli legate de ochi, mai ales atunci când sunt consumate cu cantități mari de acid folic.
6. Îți menține inima puternică
Condimentarea dietei cu boia de ardei vă ajută să vă mențineți inima și sistemul cardiovascular în formă bună. Vitamina B6 ajută la scăderea tensiunii arteriale și la vindecarea vaselor de sânge deteriorate. Tratează anemia prin crearea de hemoglobină în sânge responsabilă de transportul oxigenului prin fluxul sanguin.
Boia conține capsantină, care este considerată, conform unui studiu, drept principalul carotenoid din condiment. Cu toate acestea, se știe puțin despre acest antioxidant, mai ales în comparație cu ceilalți antioxidanți comuni.
❗️Efecte secundare și alergii
Există foarte puține reacții alergice înregistrate la boia de ardei, dar, ca în cazul oricărui aliment, alergiile reprezintă un risc potențial.
Prin urmare, fiți precaut și contactați imediat medicul dacă observați orice simptom de alergie, cum ar fi umflarea gurii sau a buzelor sau dermatita de contact pe mâini după ce ați mâncat și ați manipulat acest condiment.

Niciun comentariu

Nu ratați!