Una dintre principalele caracteristici ale artritei este inflamația; prin urmare, includerea de condimente antiinflamatoare în dieta împotriva artritei poate contribui la gestionarea simptomelor. Desigur, trebuie respectat tratamentul sugerat de medic.
Există dovezi ale beneficiilor condimentelor antiinflamatoare împotriva artritei? Desigur! Descoperiți-le mai jos!
Cele mai bune condimente antiinflamatoare împotriva artritei
La pacienții cu artrită, articulațiile sunt umflate, sensibile și rigide. Pe măsură ce boala progresează, inflamația devine cronică și face imposibilă mișcarea și activitățile zilnice. În consecință, calitatea vieții este redusă.
Din fericire, în prezent există mai multe opțiuni terapeutice pentru a îmbunătăți funcția articulară și a reduce riscul de complicații. Printre acestea, dieta joacă un rol foarte important. Deși se recomandă o abordare individualizată, există câteva recomandări generale pe care toată lumea le poate aplica.
Consumul regulat de condimente antiinflamatoare este foarte benefic împotriva artritei. Acestea ajută la reglarea inflamației. Un studiu distribuit de Journal of Translational Medicine susține proprietățile acestor mirodenii. Turmericul, cuișoarele, coriandrul, usturoiul, ghimbirul și ardeiul iute, printre altele, au potențialul de a influența căile inflamatorii. Cum ajută ele în artrită?
1. Turmeric
Principalul compus activ al turmericului, curcumina, este un antiinflamator natural. Condimentul este folosit în medicina tradițională chineză și medicina ayurvedică pe post de adjuvant pentru calmarea durerii și umflăturilor asociate cu diferite tulburări musculo-scheletice, inclusiv artrita și osteoartrita.
Într-o investigație publicată de Journal of Medicinal Food, utilizarea acestui ingredient este sugerată ca supliment alimentar în tulburările inflamatorii. BMJ Open Sport & Exercise Medicine detaliază faptul că turmericul are efecte pozitive în reducerea durerii și îmbunătățirea funcției fizice la persoanele cu osteoartrita genunchiului.
Deși mecanismul său de acțiune este în curs de investigație, s-a dovedit că turmericul blochează enzimele inflamatorii și citokinele. Astfel, acesta inhibă producția de mediatori inflamatori.
Turmericul poate fi adăugat în multe rețete, inclusiv supe, tocănițe și sosuri. În forma sa naturală, biodisponibilitatea curcuminei este slabă. Fundația pentru artrită recomandă 500 mg extract de curcumină sub formă de capsule, de două ori pe zi.
Combinația cu piper negru este recomandată pentru a promova absorbția în organism. Trebuie evitată utilizarea concomitentă cu anticoagulante, hipolipemiante și suplimente pe bază de ginkgo biloba, usturoi sau saw palmetto.
2. Scorțișoară
Scorțișoara are aplicații medicinale. Doi dintre compușii săi activi, cinnamaldehida și acidul cinamic, au efecte antioxidante și antiinflamatorii.
Într-un studiu împărtășit de Biochemical Pharmacology, cinamaldehida s-a dovedit a fi un agent terapeutic împotriva bolilor inflamatorii.
Suplimentarea cu scorțișoară servește ca adjuvant terapeutic pentru a reduce inflamația și simptomele clinice la pacienții cu poliartrită reumatoidă. Acest lucru se datorează faptului că scade nivelul de proteină C reactivă, unul dintre markerii inflamației.
Condimentul este disponibil sub formă de suplimente. De asemenea, poate fi adăugat sub formă de pudră în smoothie-uri, fulgi de ovăz și diferite deserturi. Nu se recomanda depășirea dozei recomandate. În plus, trebuie evitat aportul simultan cu anticoagulante.
Scorțișoara pe lista de condimente antiinflamatoare împotriva artritei
3. Usturoi
Unul dintre cele mai folosite condimente antiinflamatoare în orice bucătărie este usturoiul. Conține disulfură de dialil, o substanță care inhibă efectele citokinelor proinflamatorii. Se consumă în mod natural și sub formă de supliment pentru a reduce inflamația și rigiditatea cauzate de artrită.
Un studiu pe șobolani raportat de Journal of Environmental Pathology, Toxicology and Oncology a stabilit faptul că disulfura de dialil derivată din usturoi are activitate anti-artritică. Aceasta reduce inflamația și previne deteriorarea cartilajelor.
La rândul său, o investigație publicată de Phytotherapy Research a concluzionat faptul că suplimentarea cu usturoi poate ameliora mediatorii inflamatori, deoarece reduce nivelul proteinei C reactive și al factorului de necroză tumorală (TNF).
Sunt necesare studii mai ample pentru a evalua efectele usturoiului asupra artritei. În orice caz, poate fi adăugat în supe, paste, preparate din legume, etc. Poate fi luat și ca supliment, dar sub supraveghere medicală.
4. Ardei iute Cayenne
Ardeiul Cayenne oferă compuși activi cunoscuți sub numele de capsaicinoizi. Aceștia au activitate analgezică, antiinflamatoare și antioxidantă. Capsaicina este utilizată în doze mici în formulări topice pentru tratamentul artritei. Aplicarea sa este legată de reducerea durerii și sensibilității articulare.
Revista Osteoarthritis and Cartilage concluzionează faptul că utilizarea unei creme topice cu capsaicină poate reduce durerea produsă de osteoartrită la fel de rapid ca medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. Deși sunt necesare mai multe studii, aceste produse pot fi achiziționate din farmacie și plafar.
Deși studiile se concentrează pe efectele capsaicinei topice, dovezile anecdotice sugerează faptul că administrarea de ardei Cayenne pe cale orală are efecte pozitive asupra ameliorării durerii și rigidității. Se poate adăuga în supe, tocănițe, sosuri sau dressinguri.
5. Piper negru
Piperul negru este adesea folosit pentru a aroma o mare varietate de feluri de mâncare. Ceea ce mulți nu știu este că oferă compuși activi precum piperina, cu efecte antiinflamatorii și antioxidante în organism. În medicina tradițională, este considerat un supliment benefic împotriva tulburărilor articulare.
Jurnalul European de Farmacologie a stabilit faptul că acidul piperic, o moleculă derivată din piperină, are activitate antinociceptivă și antiinflamatoare. Acesta facilitează controlul inflamației și intensitatea durerii.
Un alt studiu pe un model animal, împărtășit de Arthritis Research & Therapy, a găsit dovezi similare. Cercetătorii au ajuns la concluzia că piperina are efecte antiinflamatorii, antinociceptive și antiartritice. Prin urmare, se recomandă investigarea potențialului său ca supliment alimentar împotriva artritei.
6. Cuișoare
Cercetările privind efectele cuișoarelor împotriva artritei au oferit rezultate mixte. Chiar și așa, există dovezi care sugerează că eugenolul, unul dintre compușii săi activi, are proprietăți antiinflamatorii care contribuie la reducerea simptomelor acestei tulburări.
O recenzie împărtășită de Oxidative Medicine și Cellular Longevity vorbește despre potențialul clinic al eugenolului pentru tratamentul bolilor asociate cu stresul oxidativ și inflamația.
Buletinul Biologic și Farmaceutic notează faptul că eugenolul ameliorează artrita. Acesta poate fi valorificat prin aplicarea topică a uleiului esențial de cuișoare. Acesta trebuie combinat cu un ulei purtător (migdale, nucă de cocos, măsline etc.), deoarece este iritant. Se recomandă 5 până la 10 picături de ulei esențial la fiecare 15 mililitri de ulei purtător.
Alte forme de consum sunt următoarele:
Pudră adăugată în supe, tocănițe și produse coapte
Ceai sau băuturi calde
Cuișoare și ulei esențial
Ulei esențial de cuișoare
7. Ghimbir
Ghimbirul conține doi compuși activi numiți gingerol și shogaol, care sunt creditați cu potențial antiinflamator. Într-o recenzie împărtășită de Journal of Medicinal Food, cercetătorii susțin că acest condiment are proprietăți farmacologice similare cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, dar mai puține efecte secundare.
Suplimentarea cu ghimbir poate ajuta la tratarea artritei reumatoide prin creșterea expresiei anumitor gene implicate în funcția imunitară. Condimentul poate fi adăugat în preparate din carne, supe, tocănițe și sosuri. De asemenea, poate fi consumat proaspăt în shake-uri sau infuzii. Uleiul său esențial poate fi combinat cu un ulei purtător pentru aplicarea prin masaj.
8. Cimbru
Un studiu distribuit de revista Complementary Therapies in Medicine a dezvăluit faptul că cimbrul este unul dintre cele mai utilizate condimente antiinflamatoare în rândul pacienților cu poliartrită reumatoidă. Este apreciat pentru efectele sale antioxidante, antiartritice și ușor analgezice.
Deși dovezile sunt limitate, efectele sale sunt în mare parte atribuite conținutului de timol, un fenol monoterpen cu capacitatea de a promova eliminarea radicalilor liberi, de a reduce inflamația și de a calma durerea.
Cimbrul poate fi adăugat proaspăt sau uscat în mâncare cu carne, leguminoase și legume. Se poate prepara și sub formă de infuzie. Uleiul său esențial (amestecat cu un ulei purtător) poate fi folosit pentru masaj.
9. Oregano
Uleiurile esențiale de oregano, precum și componente precum timolul și acidul rozmarinic sunt antiinflamatoare naturale. Revista Molecules evidențiază faptul că oregano ajută la reducerea inflamației și la combaterea efectelor negative ale radicalilor liberi. Deși sunt necesare studii specifice, extractele sale sunt asociate cu reducerea simptomelor poliartritei reumatoide.
Activitatea antiinflamatoare a fost observată la utilizarea extractelor. Nu se știe dacă oregano are aceleași efecte atunci când este adăugat în mod natural în dietă. Chiar și așa, este ideal alături de carne, supe, tocănițe, etc.
10. Coriandru
Un studiu pe animale publicat de Jurnalul Indian de Cercetare Medicală a constatat că această mirodenie ajută la modularea citokinelor proinflamatorii. Aceste constatări sunt considerate un punct de plecare pentru studiul coriandrului (Coriandrum sativum) ca agent terapeutic pentru artrita reumatoidă.
Coriandrul poate fi adăugat proaspăt în supe, tocănițe, salate, etc. Suplimentele trebuie consumate sub supraveghere medicală.
Recomandări pentru utilizarea în siguranță de condimente antiinflamatoare împotriva artritei
Adăugarea de condimente antiinflamatoare în dieta obișnuită este sigură. De obicei, se folosesc cantități mici, care sunt bine tolerate. Excesul prezintă risc de balonare și durere abdominală, gaze, reflux acid, iritație gastrică și diaree. Alte simptome pot fi următoarele:
Alterarea ritmului cardiac
Greață și vărsături
Somnolenţă
Anxietate
Agitaţie
Nu trebuie trecut cu vederea faptul că, la unii oameni, condimentele pot duce la reacții alergice. Simptomele pot include urticarie, disconfort abdominal și inflamarea căilor respiratorii. Întrerupeți utilizarea și consultați medicul.
Este posibil să găsiți suplimente derivate din condimente care promit să ajute la ameliorarea artritei. Dacă optați pentru această opțiune, discutați mai întâi cu medicul. Dozele pot varia, însă este esențial să respectați cantitatea sugerată de producător.
Trebuie să fiți precauți atunci când consumați mirodenii concomitent cu anumite medicamente. Acestea pot spori sau reduce acțiunea medicamentelor. Așteptați cel puțin două ore între administrarea de medicamente și suplimente.
Interacțiunile frecvente apar în asociere cu următoarele:
Hipolipemiante
Anticoagulante
Antidepresive
Antidiabetice
Niciun comentariu