Banaba – un copac mai putin știut ale cărui frunze aduc multiple beneficii sănătății.

0

Banaba este un copac de dimensiuni medii. Frunzele sale au fost folosite pentru tratarea diabetului în medicina populară de secole.
Pe lângă proprietățile lor anti-diabetice, frunzele de banaba oferă beneficii pentru sănătate, cum ar fi efecte antioxidante, de scădere a colesterolului și anti-obezitate.
Originea și utilizările
Banaba, sau Lagerstroemia speciosa , este un copac originar din Asia de Sud-Est tropical. Aparține genului Lagerstroemia , cunoscut și sub numele de Crape Myrtle.
Arborele este distribuit pe scară largă în India, Malaezia și Filipine, unde este cunoscut sub numele de Jarul, Pride of India sau Giant Crape Myrtle.
Aproape fiecare parte a copacului oferă proprietăți medicinale. De exemplu, scoarța este adesea folosită pentru a trata diareea , în timp ce rădăcinile și extractele de fructe sunt considerate a avea un efect analgezic sau care reduce durerea.
Frunzele conțin peste 40 de compuși benefici, dintre care ies în evidență acidul corosolic și acidul elagic. Deși frunzele oferă o varietate de beneficii, capacitatea lor de a scădea nivelul glicemiei pare cea mai puternică și căutată.
Beneficii
Cercetările sugerează că frunzele de banaba au diverse proprietăți medicinale.
Poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge
Efectul antidiabetic al frunzelor de banaba este un motiv pentru care sunt populare.
Cercetătorii atribuie acest efect mai multor compuși, și anume acidul corosolic, elagitannine și gallotannine.
Acidul corosolic scade nivelul de zahăr din sânge prin creșterea sensibilității la insulină , îmbunătățind absorbția de glucoză și inhibând alfa-glucozidaza – o enzimă care ajută la digerarea carbohidraților. De aceea, se pretinde că are un efect asemănător insulinei.
Insulina este hormonul care reglează nivelul glicemiei. La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, rezistența la insulină crește cererea pentru acest hormon. Cu toate acestea, este posibil ca pancreasul să nu poată satisface aceste cerințe, ceea ce duce la un nivel ridicat al glicemie.
Într-un studiu efectuat la 31 de adulți, cei care au primit o capsulă conținând 10 mg acid corosolic au avut niveluri mai mici de zahăr din sânge timp de 1-2 ore după efectuarea unui test oral de toleranță la glucoză, comparativ cu cele dintr-un grup de control.
Pe lângă acidul corosolic, elagitanninele – și anume lagerstroemina, flosina B și reginina A – îmbunătățesc, de asemenea, nivelul de zahăr din sânge.
Acestea promovează absorbția de glucoză prin activarea transportorului de glucoză tip 4 (GLUT4), o proteină care transportă glucoza din fluxul sanguin în celulele musculare și grase.
De asemenea, galotaninele par să stimuleze transportul glucozei în celule. Exista chiar o ipoteza conform careia un tip de galotanină numită penta-O-galoil-glucopiranoză (PGG) are o activitate stimulatoare mai mare decât acidul corosolic și elagitannine.

Activitate antioxidantă
Antioxidanții sunt compuși care contracarează efectele nocive ale radicalilor liberi. Aceste efecte ar putea afecta în mod negativ metabolismul ADN-ului, grăsimilor și proteinelor și ar promova boala.
Mai mult, antioxidanții îți protejează pancreasul de deteriorarea radicalilor liberi – un efect antidiabetic suplimentar.
Frunzele Banaba pot neutraliza radicalii liberi datorită conținutului ridicat de antioxidanți precum fenoli și flavonoizi , precum și quercetină și acizi corosolici, galici și elagici.
Un studiu de 15 zile pe șoareci a constatat că 68 mg pe liră (150 mg pe kg) din greutatea corporală a extractului de frunze de banaba au neutralizat radicalii liberi și alte specii reactive în timp ce reglează nivelurile de enzime antioxidante.
Poate oferi beneficii anti-obezitate
Obezitatea afectează aproximativ 30-35% dintre adulții din România și este un factor de risc pentru boala cronică.
Studii recente au legat frunzele banaba cu activitatea anti-obezitate, deoarece pot inhiba adipogeneza și lipogeneza – formarea celulelor grase și respectiv a moleculelor de grăsime.
De asemenea, polifenolii din frunze, cum ar fi pentagaliloilglucoza (PGG), pot împiedica precursorii celulelor grase să se transforme în celule grase mature.
Cu toate acestea, cele mai multe cercetări pe acest subiect au fost efectuate în epruvete, astfel încât sunt necesare studii umane.
Poate reduce factorii de risc ai bolilor de inimă
Colesterolul ridicat din sânge este un factor de risc cheie pentru bolile de inimă – principala cauză de deces în America și a treia cauză principală de mortalitate la nivel mondial.
Studiile la animale și la oameni sugerează că acidul corosolic și PGG din frunzele banaba pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol și din trigliceride.
Într-un studiu de 10 săptămâni la șoareci alimentați cu o dietă cu colesterol ridicat, cei tratați cu acid corosolic au arătat o reducere de 32% a colesterolului din sânge și o reducere de 46% a nivelului de colesterol hepatic, comparativ cu un grup de control.
În mod similar, un studiu de 10 săptămâni la 40 de adulți cu glucoză de post afectată a constatat că o combinație de frunze de banaba și extracte de turmeric a redus cu 35% nivelul trigliceridelor și a crescut nivelul de colesterol HDL (bun) cu 14%.
Alte beneficii potențiale
Frunzele Banaba pot oferi alte beneficii potențiale, cum ar fi:
Efecte anticancerigene. Studiile pe epruveta sugerează că extractul de frunze de banaba poate promova moartea programată a celulelor canceroase pulmonare și hepatice.
Potențial antibacterian și antiviral. Extractul poate proteja organismul împotriva bacteriilor precum Staphylococcus aureus și Bacillus megaterium , precum și viruși precum rinovirusul anti-uman (HRV), o cauză a răcelii comune.
Efect antitrombotic. Cheagurile de sânge duc adesea la hipertensiune arterială și accident vascular cerebral, iar extractul de frunze banaba poate ajuta la dizolvarea lor.
Protecție împotriva leziunilor renale. Antioxidantii din extract pot proteja rinichii de daunele cauzate de medicamentele chimioterapice.

Niciun comentariu

Nu ratați!