Cuișoarele oferă multe beneficii pentru sănătate, inclusiv ajutor în digestie, combaterea cancerului, protecția ficatului, stimularea sistemului imunitar, controlul diabetului și conservarea calității oaselor. Acestea au proprietăți anti-mutagene și antimicrobiene, fiind capabile să combată afecțiunile orale și durerile de cap, în timp ce prezintă proprietăți afrodiziace.
Cuișoarele sunt un condiment nativ din insulele Maluku din Indonezia. Formează o bază culinară într-o serie de bucătarii asiatice. În China, curtezanele obișnuiau să mestece cuișoare, pentru a-și parfuma respirația, de fiecare dată când era necesar să se adreseze împăratului.
În Egipt, pe vremea faraonilor, cuișoarele erau folosite de către preoți pentru a îmbălsăma corpurile celor care treceau în lumea de dincolo. Se știa cu exactitate câte cuișoare erau necesare pentru a mumifica corpurile faraonilor, în funcție de greutatea lor.
Ele conțin fibre, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, acid folic, vitamina C, B6, B12, A, E, D și K.
Cuișoarele îmbunătățesc digestia prin stimularea secreției enzimelor digestive. Cuișoarele sunt bune pentru reducerea flatulenței, a iritabilității gastrice, a dispepsiei și a grețurilor. Acestea pot fi consumate cu miere pentru ameliorarea tulburărilor digestive.
Cuișoarele au fost testate pentru proprietățile lor antibacteriene împotriva unui număr de agenți patogeni. Extractele de cuișoare au fost destul de puternice pentru a ucide acești agenți patogeni.
Cuișoarele prezintă interes pentru comunitatea medicală datorită proprietăților chimo-preventive sau anti-cancerigene. Testele au arătat că acestea sunt utile în controlul cancerului pulmonar la începuturile sale.
Cuișoarele au un efect tonic pentru inimă, anti migrene și efect stomahic (favorizează digestia). Ele reduc mucusul grosier de la nivelul creierului, stimulează secreția salivară, încălzesc, fiind foarte potrivite în cazuri de slăbiciune și leșin, probleme dentare, hiperaciditate, vertij și maladii maligne.
Cuișoarele conțin cantități mari de antioxidanți, care sunt ideale pentru a proteja organele de efectele radicalilor liberi, în special asupra ficatului.
Acestea mai sunt folosite ca remediu tradițional pentru prevenirea și controlul diabetului. La persoanele care suferă de diabet, cantitatea de insulină produsă de organism nu este suficientă. Studiile au arătat că extractele de cuișoare imită insulina în anumite moduri și ajută la controlul nivelurilor de zahăr din sânge.
Extractele de cuișoare au fost deosebit de utile pentru conservarea densității osoase și a conținutului mineralelor, precum și creșterea rezistenței în caz de osteoporoză.
Mutagenii sunt acele substanțe chimice care pot modifica AND-ul. Compușii biochimici găsiți în cuișoare posedă proprietăți anti-mutagene.
Cuișoarele sunt capabile să îmbunătățească sistemul imunitar prin creșterea numărului de celule albe din sânge.
Au proprietăți anti-inflamatorii. Studiile au arătat că reduc inflamația și durerile asociate acesteia.
Pot fi consumate și pentru boli ale gingiilor, cum ar fi gingivita si parodontoza. Controlează în mod semnificativ creșterea agenților patogeni orali ce sunt responsabili pentru diferite boli orale. Sunt utilizate și pentru durerile de dinți sau de cap.
Infuzia de cuișoare: într-o cană de apă fierbinte, adăugăm 3-4 cuișoare măcinate. Lăsăm licoarea să se infuzeze zece minute. Putem adaugă miere după gust.
Atenție! Cuișoarele și uleiul esențial de cuișoare sunt contraindicate femeilor însărcinate și celor ce alăptează, copiilor mici, celor care au probleme cu coagularea sângelui (cuișoarele fluidizează sângele), celor cu pielea sensibilă. Uleiul de cuișoare nu se folosește extern decât diluat într-un alt ulei, deoarece poate provoca arsuri și nu se folosește pe o perioada mai mare de o săptămână.
Niciun comentariu