Tarhonul: Planta care ajută somnul și combate bacteriile – mod de utilizare și precauții

0

Tarhonul sau Artemisia dracunculus are o lungă istorie de utilizare ca mirodenie și remediu natural. Este o plantă aromată din familia Asteraceae și se crede că planta este originară din Siberia.
Două forme comune includ tarhonul rus și francez. Tarhonul francez este cultivat în Europa (în principal Franța și Spania) și America de Nord.
Frunzele sunt de un verde aprins, cu o aromă foarte asemănătoare cu anasonul. Această plantă conține 0,3% până la 1,0% ulei esențial, a cărui componentă principală este metil chavicol.
👉 Informații nutriționale
Din punct de vedere nutrițional, această plantă poate adăuga un plus de fitonutrienți și antioxidanți dietei. USDA raportează că o lingură de tarhon uscat conține aproximativ:
•5 calorii
•0,9 grame glucide
•0,4 grame de proteine
•0,1 grame de grăsime
•0,1 grame de fibre
•0,1 miligrame mangan (7% DZR)
•0,6 miligrame de fier (3% DZR)
•19,9 miligrame de calciu (2% DZR)
•6,1 miligrame magneziu (2% DZR)
•52,8 miligrame potasiu (2% DZR)
👉 Beneficii pentru sănătate
1. Digestie îmbunătățită
Uleiurile din tarhon declanșează sucurile digestive naturale ale organismului, făcându-l un excelent ajutor digestiv nu numai ca aperitiv (care ajută la declanșarea poftei de mâncare), ci și la digestia corectă a alimentelor.
Poate ajuta procesul digestiv de la început până la sfârșit, începând cu excreția de salivă în gură până la producerea sucurilor gastrice în stomac până la mișcarea peristaltică în intestine.
Cea mai mare parte a acestui beneficiu se datorează carotenoidelor tarhonului. Departamentul de Științe Alimentare și Nutriționale de la University College Cork din Irlanda a examinat efectele ierburilor care conțin carotenoizi asupra digestiei. Rezultatele au arătat că aceste plante „contribuie la aportul de carotenoizi bioaccesibili”, care la rândul lor îmbunătățesc sănătatea digestivă.
2. Un somn mai bun
Deși nu este dovedit științific, tarhonul ar putea ajuta la tratarea problemelor de somn precum insomnia. Puteți consuma ceai de tarhon înainte de somn pentru calma sistemul nervos și a încuraja un somn odihnitor.
Îl puteți prepara dintr-o linguriță de frunze proaspete la o ceașcă de apă fierbinte.
Francezii au folosit în mod tradițional ceaiul de tarhon ca remediu pentru insomnie și chiar WebMD menționează utilizarea acestuia pentru a promova somnul.
3. Încurajează menstruația
Tarhonul menține sănătatea generală a tractului reproductiv feminin.
Nu există nici o cercetare științifică pentru a susține această afirmație, dar pentru a fi în siguranță, nu îl consumați în exces.
Cimbrul, o plantă similară, a fost recent studiată pentru proprietățile sale de calmare a crampelor menstruale și de a promova menstruația.
4. Remediu pentru durerea de dinți
De-a lungul istoriei, medicina tradițională pe bază de plante a folosit frunze proaspete de tarhon ca remediu de casă pentru  ameliorarea durerii de dinți. Se spune că vechii greci au mestecat frunzele pentru a amorți gura. Cercetările indică faptul că acest efect de calmare a durerii se datorează nivelurilor ridicate de eugenol, o substanță chimică anestezică naturală, găsită în plantă.
Uleiul de cuișoare, un alt remediu natural popular pentru durerea de dinți, conține același eugenol pentru ameliorarea durerii.
5. Combate bacteriile
Două tipuri de bacterii care sunt foarte cunoscute și foarte periculoase sunt  Staphylococcus aureus ( cauza infecției cu Staph) și Escherichia coli (E.coli ). 
Furunculele, impetigo-ul, intoxicațiile alimentare, celulita și sindromul șocului toxic sunt toate exemple de boli care pot fi cauzate de bacteriile Staphylococcus . Unele tipuri de E. coli pot provoca diaree, în timp ce altele provoacă infecții ale tractului urinar, boli respiratorii și pneumonie și alte boli.
Uleiul esențial de tarhon a dovedit activitate antibacteriană împotriva Staphylococcus aureus și Escherichia coli . Un studiu din 2012 publicat în  Jurnalul iranian de microbiologie subliniază că uleiul esențial de tarhon poate distruge bacteriile periculoase, dar această capacitate îl face, de asemenea, o alegere excelentă ca și conservant natural, în special în brânză.
Uleiul esențial de tarhon poate fi, de asemenea, utilizat ca parte a unui plan de tratament natural pentru SIBO, care este acronimul pentru „creșterea bacteriană a intestinului subțire”, definit ca bacterii excesive în intestinul subțire.

6. Reduce zahărul din sânge
Cercetările indică faptul că extractul de tarhon poate ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge la animale și la persoanele cu sensibilitate la insulină.
Un studiu publicat în Journal of Medicinal Food a constatat că atunci când tarhonul a fost consumat înainte de mese, participanții au prezentat reduceri semnificative ale secreției totale de insulină, contribuind la normalizarea nivelului de zahăr din sânge.
👉 Cum se folosește
Cel mai bine este să folosiți tarhon proaspăt și frunze întregi. Ar trebui să căutați crenguțe cu frunze verzi. Înfășurați-l într-un prosop de hârtie umed și lăsați-l într-o pungă de plastic în frigider. Poate dura câteva zile în acest fel.
Pentru a tăia tarhon proaspăt, începeți prin a ține tija la vârf cu degetele și glisați ușor degetele în jos pe tulpină spre bază pentru a îndepărta frunzele.
Versiunea uscată este o altă opțiune și este ușor disponibilă, dar este mai puțin aromată decât cea proaspătă. De asemenea, uscați sau congelați frunzele proaspete pentru o utilizare ulterioară. Uscați frunzele și păstrați-le într-un recipient etanș într-un loc uscat și rece. Dacă doriți să mergeți pe calea congelatorului, spălați-l și uscați-l, apoi puneți frunzele în pungi pentru congelator sau în tăvi pentru cuburi de gheață cu puțină apă. Tarhonul congelat se poate păstra timp de câteva luni.
Gustul tarhonului este similar cu anasonul; are o aromă delicată, dulce.
De asemenea, îl puteți utiliza ca supliment sub diferite forme, inclusiv capsulă, pulbere, tinctură sau ceai.
Dacă sunteți în căutarea unui substitut de tarhon, încercați anason, mărar uscat, maghiran sau oregano.
👉 Tarhon Fapte interesante
Planta a fost folosită de generații pentru a trata diferite afecțiuni de către o gamă largă de popoare, de la indieni indigeni până la medici medievali.
Soldații romani și-au așezat crenguțe în pantofi înainte de a pleca la războaie, crezând că va îndepărta oboseala.
👉 Riscuri și efecte secundare
Tarhonul este considerat sigur în cantități normale în alimente pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, nu se recomandă utilizarea pe termen lung și excesivă a tarhonului, deoarece conține estragol, o substanță chimică care ar putea provoca cancer. În ciuda cercetărilor care arată că estragolul este cancerigen la rozătoare, ierburile și uleiurile esențiale care conțin estragol în mod natural sunt „recunoscute în general ca fiind sigure” pentru uz alimentar.
Dacă sunteți gravidă sau alăptați, utilizarea medicamentoasă a acestei plante nu este recomandată. Vă poate stimula menstruația și vă poate pune în pericol sarcina.
Dacă aveți o tulburare de sângerare sau orice altă problemă cronică de sănătate, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a-l utiliza medicamentos. În cantități mari, tarhonul ar putea încetini coagularea sângelui. Dacă urmează să fiți supus unei intervenții chirurgicale, încetați să îl luați cu cel puțin două săptămâni înainte de intervenție.
Dacă sunteți sensibil sau alergic la familia Asteraceae / Composita, care include floarea-soarelui, margarete, ambrozie, crizanteme și gălbenele, atunci tarhonul poate provoca, de asemenea, o problemă pentru dvs., deci este mai bine să îl evitați.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.