Cum ajută iodul la creșterea părului – tot ce trebuie să știi

0

Iod. Primul lucru care îți vine în minte când cineva menționează acest mineral este sarea. Dar, știai că este și un mineral esențial pentru creșterea părului? Dacă observați aglomerații mari de păr în canalul de duș, este posibil să suferiți de o deficiență de iod. Dar, puteți depăși această problemă consumând alimente bogate în iod sau aplicarea topică a iodului. În acest articol, am discutat despre beneficiile iodului pentru creșterea părului, despre simptomele căderii părului cauzate de deficiența de iod și despre cum să o prevenim.
Ce este iodul?
Iodul este un micronutrient care joacă un rol semnificativ nu numai în creșterea părului, ci și în creșterea și dezvoltarea tuturor organelor și țesuturilor din corpul dumneavoastră. Acest mineral esențial ajută la producerea și reglarea hormonilor tiroidieni. Dacă corpul tău nu primește suficient iod, glanda tiroidă nu poate produce hormoni tiroidieni, ceea ce duce la micșorarea foliculilor de păr. Lipsa iodului duce la păr uscat și fragil, rărirea părului și căderea părului.
Beneficiile iodului pentru creșterea părului
Acest lucru vă poate surprinde, dar funcționarea tiroidei are un efect semnificativ asupra părului. Acest lucru se datorează faptului că glanda tiroidă folosește iod pentru a produce hormoni, cum ar fi tiroxina și triiodotironina, care dictează rata de creștere a părului. Prin urmare, orice tulburare tiroidiană cauzată de o deficiență de iod poate duce la păr uscat și aspru. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale căderii părului în rândul femeilor.
Hipotiroidismul sever (nivel scăzut al hormonilor tiroidieni) poate provoca căderea părului. Această afecțiune este legată de efluviul telogen, o tulburare de cădere a părului care duce la căderea difuză nepermanentă a părului. Dar, această afecțiune a fost, de asemenea, legată de căderea părului feminin sau de alopecia androgenică feminină.
Iodul are proprietăți excelente antibacteriene, antivirale și antifungice. Poate lupta împotriva oricăror infecții care s-ar putea dezvolta în jurul foliculilor de păr și ar putea cauza căderea părului.
Iodul combate o varietate de probleme ale părului, cum ar fi părul fragil și căderea părului. De asemenea, dovezile anecdotice sugerează că iodul ajută la combaterea albirii premature și îți întărește părul de la rădăcini, făcându-l astfel gros.
Deficiența de iod are unele semne și simptome specifice. Să aruncăm o privire la ele.
Simptomele căderii părului din cauza deficienței de iod
Deoarece iodul joacă un rol atât de important în menținerea sănătății părului tău, deficiența acestuia va avea un efect dăunător asupra părului tău. Căderea părului este un simptom comun al unui dezechilibru tiroidian.
Iată câteva simptome legate de păr care ar putea fi cauzate de lipsa de iod în corpul tău:
Reducerea volumului firului de păr și, în consecință, subțierea părului
Părul începe să devină mai aspru
Încărunțire prematură
Apariția petelor chelie în zonele care erau acoperite cu păr

Alături de aceste simptome legate de păr, există și alte simptome hipotiroidiene pe care le puteți experimenta și care ar putea confirma că aveți o deficiență de iod. Acestea includ creșterea extremă în greutate, pielea uscată, dureri musculare, amețeli, oboseală, transpirație excesivă, constipație, bătăi rapide ale inimii, umflarea încheieturilor și gleznelor, somn redus (insomnie), niveluri crescute de colesterol, anxietate și atacuri de panică și gușă.
Cu siguranță, acestea sunt câteva simptome destul de grave și care vor provoca mai mult decât un mic disconfort. Să vedem cum afectează creșterea părului în secțiunea următoare.
Cum afectează deficitul de iod creșterea părului?
Lipsa de iod suficient în corpul tău poate afecta sănătatea generală a părului. Hipotiroidismul datorat nivelului scăzut de iod poate provoca par uscat si aspru, care, la rândul sau, cauzează ruperea si căderea parului. Nivelurile ridicate de hormoni tiroidieni pot afecta puterea rădăcinilor, în timp ce nivelurile scăzute pot provoca albirea prematură a părului. În plus, în cazuri severe, acest lucru poate duce la chelie permanentă.
Cum se folosește iodul pentru creșterea părului
Cea mai rapidă și eficientă modalitate de a opri căderea părului cauzată de deficiența de iod este utilizarea iodului alb (decolorat). Se presupune că a arătat rezultate promițătoare în tratarea petelor chelie cauzate de alopecie. Un alt mod în care se spune că combaterea căderii părului este atacarea oricărei infecții fungice care s-ar putea hrăni cu foliculii de păr și slăbirea părului. Deci, iată o modalitate simplă de a-l folosi.

1. Aplicarea topică a iodului
De ce ai nevoie
Iod alb (Vine într-o sticlă sub formă lichidă și este ușor de găsit în farmacii)
Proces
Spălați-vă părul ca de obicei și lăsați-l să se usuce la aer.
Odată ce părul și scalpul sunt complet uscate, aplicați puțin iod alb pe zonele care se confruntă cu căderea părului.
Masează-l ușor în scalp pentru a asigura o absorbție maximă.
Dacă folosirea iodului alb direct pe scalp provoacă iritații, diluează-l în câteva linguri de apă înainte de a-l aplica.
Repetați această aplicație în fiecare zi pentru a vedea rezultate eficiente. De asemenea, puteți aplica iod alb de două ori pe zi pe zonele care au căderea prea mare a părului.
Când este aplicat local pe zonele care se confruntă cu căderea părului, iodul poate fi absorbit în scalp și poate intra în sânge pentru a stimula creșterea părului
2. Alimente bogate în iod
Deși iodul alb poate trata căderea părului și poate ajuta la creșterea părului într-o anumită măsură, trebuie totuși să abordați deficiența de iod din corpul dumneavoastră pentru a vă rezolva pe deplin problemele legate de păr. Singura modalitate de a face acest lucru este să adaugi iod în dieta ta. Iată câteva alimente bogate în iod pe care poți începe să le consumi:
Sare iodata: Sarea iodata (asigurati-va ca scrie in mod explicit „sare iodata” pe ambalaj) este cea mai convenabila sursa de sodiu si iod care este esențial necesara pentru a preveni căderea parului si chelie cauzate de hipotiroidism.
Semințe de susan: în primul rând, semințele de susan conțin iod care stimulează producția de hormoni în tiroida pentru a ajuta creșterea părului. De asemenea, sunt bogate în vitaminele B1 și B6 și acizi grași omega-3, care sunt grozavi pentru sănătatea părului și a scalpului.
Stridii și creveți: Aceste crustacee sunt surse excelente de iod, precum și de zinc. Stridiile au cea mai mare concentrație de iod.
Cod: Codul și uleiul derivat din acesta conțin concentrații mari de iod.
Usturoiul: usturoiul nu numai că este o sursă bogată de iod, dar conține și sulf și o mulțime de alți agenți antiinflamatori care stimulează creșterea părului.
Produse lactate: Puteți obține doza zilnică de iod din produse lactate precum lapte, brânză și iaurt.
Alge uscate: Algele uscate precum varecul, nori și wakame sunt surse excelente de iod.
Alte surse de iod includ porumbul, ananasul, fasolea marine și verde, căpșunile, merisoarele, bananele, prunele uscate, curcanul, sare cristalină de Himalaya, cartofii copți, rubarba, tonul și cresonul.
Acestea sunt câteva alimente bogate în iod pe care le puteți lua pentru a face față deficienței de iod.
Cât de mult iod ar trebui să luați pe zi?
La fel ca și alte câteva suplimente și nutrienți, doza de iod depinde în mare măsură de vârsta, sexul și starea utilizatorului. Dozele de 150 mcg/zi par a fi sigure pentru majoritatea adulților. Femeile însărcinate și care alăptează necesită doze mai mari de iod.
Sfaturi pentru utilizarea iodului pentru păr
Deși creșterea aportului de iod poate părea destul de ușoară, trebuie totuși să țineți cont de unele lucruri pentru a evita probleme mai grave. Iată câteva sfaturi de care trebuie să ții cont!
Verificați online sau adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a afla cât iod trebuie să consumați zilnic, în funcție de vârsta și greutatea dumneavoastră. Acest lucru este deosebit de important deoarece consumul prea mult de iod poate provoca urticarie, ganglioni limfatici măriți și sângerare internă.
Evitați să urmați o dietă săracă în calorii, deoarece aceasta duce invariabil la deficit de iod și poate provoca probleme cu tiroida.
Încercați să cumpărați cât mai multe fructe și legume organice și proaspete.
Stați departe de tratamentele chimice și luați suplimente de iod pentru a obține cantitatea recomandată de iod pe zi.

Niciun comentariu

Nu ratați!