Cum poate cauza stresul căderea parului și ce este de făcut?

0

Dovezile științifice arată că hormonii de stres au un impact asupra dezvoltării foliculilor de păr, afectând sănătatea părului. Prin urmare, pierderea părului provocată de stres poate duce la tulburări precum alopecia , efluviul telogen și chelie.
Dar iată veștile bune – controlul nivelului de stres vă poate restabili sănătatea părului. Pur și simplu, căderea părului legată de stres este complet reversibilă sau temporară.
Cum poate cauza stresul pierderea părului?
Cele mai recente cercetări sugerează că moleculele produse în timpul răspunsului la stres (factorii de stres) afectează dezvoltarea foliculului de păr. Aceste molecule fie interferează direct, fie interacționează cu factorii de creștere care guvernează și împiedică tranziția.
Când corpul dumneavoastră este stresat, există riscul ca factorii de stres să împingă foliculii de păr în faza telogenă sau catagenică. De asemenea, pot modifica expresia genelor din celulele stem ale părului. Ca rezultat, foliculii de păr prezintă o ancorare slabă, niveluri scăzute de proteine (cheratină) sau o creștere scăzută a fibrelor părului. Astfel de situații provoacă în cele din urmă căderea excesivă a părului, subțierea, chelirea, pierderea pigmentării și tulburările scalpului.
Deși cercetătorii explorează relația dintre stres și creșterea părului, câteva studii leagă câteva tulburări predominante de cădere a părului cu nivelurile de stres.
Tipuri de cădere a părului legate de stres
1.Efluviul telogen (TE): Această formă de cădere a părului are loc la 2-3 luni după ce corpul dumneavoastră a suferit un stres semnificativ cauzat de boli prelungite, intervenții chirurgicale majore, chimioterapie sau o infecție severă. TE poate apărea și după o schimbare bruscă a nivelului hormonal, în special la femei după naștere.
Subțierea părului este unul dintre simptomele TE. Veți experimenta căderea semnificativă a părului din toate părțile scalpului.
2.Alopecia areata: În această stare, părul cade în mici zone de pe scalp. Aceasta este o boală autoimună, iar cauzele sunt necunoscute. Alopecia poate apărea, de asemenea, din cauza stresului fizic al pielii capului și a părului, cum ar fi expunerea la căldură și substanțe chimice repetate.
3.Tricotilomanie: Aceasta este mai degrabă o afecțiune psihiatrică în care persoana are un puternic impuls de a scoate părul de pe scalp, sprâncene, pleoape și alte zone, în ciuda încercărilor repetate de a se opri. Tricotilomania este legată de stresul emoțional și psihiatric, anxietatea și depresia.
În afară de stres, factorii fiziologici, genetici, de mediu și alți factori pot afecta creșterea părului. Întrebarea este – părul va crește din nou în zonele goale? Căderea părului indusă de stres este permanentă?
Căderea părului legată de stres este permanentă?
Nu, în general nu este. În afecțiuni precum efluviul telogen, căderea părului poate dura două sau mai multe luni, iar părul poate crește din nou în 3-6 luni. Alopecia prezintă, de asemenea, semne de regenerare în petele chele în decurs de 6-12 luni. Cu toate acestea, nu există tratament pentru această afecțiune și se pot dezvolta noi pete.
Când factorii care induc stresul sunt eliminați, cazurile de tricotilomanie prezintă îmbunătățiri. Antrenamentul de inversare a obiceiurilor și alte terapii comportamentale pot ajuta în acest sens.
În unele tipuri de cădere a părului, foliculul de păr este cicatrizat sau deteriorat, minimizând șansele de regenerare a părului.

Ereditatea și netratarea tulburărilor hormonale pot reduce și mai mult șansele de regenerare. Cu toate acestea, cercetările indică faptul că in majoritatea cazurilor, regenerarea părului este posibilă atunci când factorii de stres sunt eliminați sau gestionați.
Cum să controlați căderea părului legată de stres
•Stai departe de factorii declanșatori de stres cunoscuți.
•Creșteți aportul de proteine. Adăugați surse de proteine vegetale și animale în dieta dumneavoastră.
•Folosiți produse de îngrijire și coafare prietenoase cu părul. Verificați calitatea apei.
•Tratați imediat infecțiile scalpului. Acestea pot agrava căderea părului dacă nu sunt tratate.
•Practicați tehnici de meditație și relaxare pentru a reduce anxietatea.
•Informați dermatologul despre căderea excesivă a părului în etapele inițiale. Acest lucru face ca tratamentul să fie mai ușor și eficient.
•Fii răbdător. Părul crește doar o jumătate de centimetru în fiecare lună.
Căderea părului legată de stres nu este o afecțiune care pune viața în pericol. Dar rămâne cu foarte puține opțiuni de tratament atunci când îți dai seama de daune, deoarece este asimptomatică.
Ce tratamente sunt disponibile pentru căderea părului legată de stres?
•Suplimentele de biotină sub îndrumare medicală pot întineri scalpul și foliculii de păr.
•Multivitaminele, în special zincul și seleniul, completează substanțele nutritive din fibrele de păr.
•Folosirea produselor cu antialgice naturale (adaptogeni) fără conservanți poate fi o altă opțiune.
•Pot fi necesare examinări de sânge pentru a identifica și a atenua infecțiile și bolile autoimune.
•Tratamentul de restaurare cu keratină poate întări temporar părul.
•Exercițiile fizice regulate îmbunătățesc circulația sanguină generală și toleranța la stres.
•Corectarea ciclului somn-veghe și a obiceiurilor alimentare poate contribui, de asemenea, la promovarea regenerării părului.
Concluzie
Nu există nicio opțiune de tratament unică pentru căderea părului. Depinde în primul rând de factorii de bază, în afară de stres. Pentru condițiile acute de cădere a părului, cum ar fi efluviul telogen și unele cazuri de alopecie, suplimentele și gestionarea stresului sunt opțiuni viabile. În cazurile de tulburări genetice ale părului sau tricotilomanie, regenerarea părului este minimă.
Cel mai bine este să urmăriți nivelul de cădere a părului. Consultați un dermatolog dacă observați căderea bruscă a căderii părului. Mai presus de toate, aveți răbdare. Poate dura ceva timp pentru a vedea diferența.

Niciun comentariu

Nu ratați!