Cum să folosești untura de porc pentru a scăpa de dureri și ce alte beneficii mai aduce sănătății

0

Untura de porc a fost folosită în bucătăriile din întreaga lume înainte de 1900. În ultimul timp aceasta a încetat să mai fie folosită, deoarece se spune că nu este benefică sănătății. Atunci când auzim cuvântul untură ne imaginăm imediat arterele sanguine înfundate. Cred că este momentul pentru a spune adevarul despre untura de porc, o grăsime sănătoasă pentru gătit care merită să revină in bucătăriile din întreaga lume.
👉 Leacuri bebești cu untură
✔️ Cataplasme cu slănină
1. Dureri de dinți
Pentru ameliorarea treptată a durerilor de dinți, se poate aplica pe dintele afectat (pe partea dinspre obraz) o bucățică mică de slănină fără sare.
2. Dureri articulare
Se amestecă 100 g de untură de porc topită cu o lingură de miere de albine și se unge zona afectată de dureri articulare. Se freacă articulațiile cu acest unguent natural și se acoperă cu o bucată de celofan. Deasupra se leagă cu un fular sau o legătoare din lână, pentru a încălzi bine locul bolnav.
Preparatul se lasă să acționeze peste noapte.
3. Dificultăți de mobilitate
Persoanele care au rămas cu un deficit de mobilitate articulară în urma unui traumatism sau leziuni puternice, pot trata zona afectată cu o pastă din 100 g de grăsime de porc și o lingură de sare. Se freacă bine locul afectat și se leagă cu un bandaj de lână.
✔️ Aplicații cu slănină
1. Mastită
Pentru reducerea inflamațiilor cauzate de mastită, se aplică pe piele o felie de slănină de câțiva ani tăiată în strat subțire și deasupra se aplică o bucată de staniol (de la o ciocolată). Se fixează bandajul cu un leucoplast.
2. Eczeme
Se folosește slănină curată, fără sare, care se pune la topit, apoi se lasă la răcit la 35 de grade. Se iau 2 linguri de grăsime topită și se amestecă cu 2 albușuri crude, 3 linguri de suc de rostopască. Se omogenizează și se lasă la macerat 2-3 zile la loc rece.
Cu alifia astfel obținută se ung locurile bolnave, de 2 ori pe zi.

Beneficiile unturii de porc
1. Este stabilă la căldură
Când vine vorba de determinarea stabilității unei grăsimi, totul se rezumă la chimie. Grăsimile saturate au legături unice între toate moleculele de carbon ale lanțului de acizi grași. Din acest motiv sunt cele mai stabile termic. Acest lucru se datorează faptului că legăturile unice sunt greu de rupt.
Conform Mary Enig, compoziția unturii este de: 40% grăsimi saturate, 50% grăsimi mononesaturate si 10% grăsimi polinesaturate. Procentul mare de grăsimi saturate din untura protejează grăsimile mono și polinesaturate de oxidarea la caldură. Din acest motiv untura de porc este excelentă pentru gătit si coacere.
2. Este bogată în vitamina D
După uleiul de ficat de cod, untura de porc este cea mai bogată sursă de vitamina D. O lingură de untură conține 1000 UI vitamina D sau 500 UI/100 grame, care este solubila în grăsimi. Din acest motiv are nevoie de acizi grași ca să fie absorbită și utilizată în organism.
Untura oferă pachetul perfect de vitamina D și acizi grași necesari. Alte alimente care oferă vitamina D sunt gălbenușul de ou și ficatul, însă acestea sunt sărace în această vitamină în comparație cu untura.
Însă doar porcii care au acces afară, la soare oferă grăsime bogată in vitamina D. Când stau în soare, acestia sintetizează vitamina D și o depozitează în grăsime. Căutați să cumpărați fie porc, fie doar grăsime de la crescători locali, deoarece porcii crescuți în marile ferme au grăsimea plină de antibiotice și trebuie evitați.
3. Este bună pentru inimă
Probabil atunci când citiți că untura de porc este bună pentru inimă, vă puneți următoarea întrebare: „Dar este plina de grăsimi saturate si colesterol! Nu înseamnă că îmi mărește riscul de a face boli de inimă?”
Ei bine acesta este doar un mit. Bunicii noștri au consumat untură, unt și cu toate acestea au prezentat rate extrem de mici de boli de inimă. Atunci când face parte dintr-o dietă sănătoasă nu va provoca boli de inimă.
Trebuie ținut minte că aportul de grăsimi saturate crește aportul de colesterol HDL, care este asociat cu un risc redus de boli de inimă. Dacă stăm să ne gândim, bolile de inimă și diabetul au crescut înfiorător de mult de când grăsimile animale au fost înlocuite cu grăsimi procesate, precum margarina sau uleiurile vegetale.
4. Untura este 100% naturală
Spre deosebire de uleiurile vegetale care sunt extrem de procesate, untura procurată de la crescători locali de porci este 100% naturală. De la un porc de aproximativ 100 de kg se poate obține 8-9 kg de untură.
5. Untura oferă un gust delicios alimentelor
Dacă carnea este prăjită în untură, aceasta devine mai fragedă și are un gust mai delicios. Puiul sau rața prăjită în untură devin mai crocante și îți vor încânta papilele gustative cu aroma lor. Untura este ideală și la prepararea ouălelor, cartofilor prăjiți, dar și la prăjirea gogoșilor. Dacă folosești untură la prepararea gogoșilor, acestea vor deveni mai pufoase.
Un alt aspect important al unturii este că aceasta nu alterează gustul alimentelor și nu are miros.

Niciun comentariu

Nu ratați!