De ce este important să mâncăm fasole des? Ce beneficii aduce sănătății?

0

Fasolea oferă numeroase beneficii pentru sănătate, conține o serie largă de vitamine, minerale și antioxidanți, având o cantitate mică de lipide și nu conține colesterol. Mai conține fier, seleniu, magneziu, fosfor, zinc, cupru, potasiu și calciu în cantități mici. La capitolul vitamine, fasolea boabe excelează în cantitatea de vitamine din grupul B. De asemenea, mai conține molibden, vitaminele C, E și K. Aceasta este foarte sănătoasă pentru inimă deoarece conține o abundență de fibre solubile, care pot reduce nivelul de colesterol și al trigliceridelor. Cu o reducere de 1% a colesterolului total din sânge, există o reducere de 2% a riscului de atac de cord.
Fasolea oferă cantități bune de potasiu și magneziu, minerale cheie pentru sănătatea inimii. Potasiul elimină în mod natural excesul de sodiu și apă din sistemul dumneavoastră, astfel reglând tensiunea arterială. Magneziul, pe de altă parte, ajută la funcția nervilor și la reglarea tensiunii arteriale, potrivit Institutului National de Sănătate din Statele Unite.
Fasolea conține numai 2-3% grăsime. Aproximativ o jumătate de ceașcă de fasole oferă 7 grame de proteine. Astfel, puteți conta pe fasole ca o alternativă excelentă a cărnii. În 150 de grame de fasole boabe fiartă avem între 200 și 300 de calorii, în funcție de soi. Acest număr de calorii este considerat foarte mic raportat la starea de sațietate pe care o conferă, fiind excelentă pentru cei ce vor să piardă în greutate. Cu un indice glicemic scăzut, fasolea conține un amestec de carbohidrați și proteine. Din aceasta cauză, este digerată încet, ceea ce ajută la menținerea stabilității glicemiei și poate reduce oboseala și iritabilitatea. Oamenii de știință recomandă ca adulții să consume 3 cești de fasole pe săptămână pentru a promova sănătatea și pentru a reduce riscul bolilor cronice, cum ar fi cancerul. Acest lucru se datorează abundenței de fibre și antioxidanți. Datorita fibrelor, fasolea oferă o bună digestie, prevenind constipația. Medicii recomandă consumul a 25g de fibre/zi. În medie, femeile consumă doar 12.1 până la 13,8g/zi. Fibrele din fasole nu se descompun, asta înseamnă că nu se vor pierde prea multe atunci când este gătită.

Deficitul de fier este cel mai frecvent deficit de nutriție și principala cauză a anemiei, o condiție în care organismul are un număr mai mic de celule roșii în sânge decât cel normal. Consumul de fasole este o modalitate de a începe să vă stimulați aportul de fier. Pentru o absorbție mai bună a fierului, este recomandat să consumați fasolea cu alimente bogate în vitamina C, cum ar fi ardei grași, broccoli, roșii sau citrice.
Fasolea conține și o gamă largă de vitamine din complexul B, care vă ajută să transformați alimentele în energie, să stimulați colesterolul bun și să reduceți inflamația. Cercetările au arătat că folatul și B6 ajută la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare.
Este bogată în glucide “sănătoase”, motiv pentru care este recomandată în dieta diabetului de tip II, având în plus și capacitatea de a preveni apariția diabetului.
Boabele de fasole sunt bogate în antioxidanți, protejând împotriva radicalilor liberi, care ar putea deteriora celulele, ducând la cancer. Un studiu efectuat de Journal of Cancer Research din Statele Unite a constat ca cei care au consumat patru sau mai multe porții de leguminoase pe săptămână au avut o incidență mai scăzută a polipilor colorectali, un precursor al cancerului de colon și cel rectal. S-a mai demonstrat că saponinele blochează reproducerea celulelor canceroase și încetinesc creșterea tumorilor.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.